Populaire producten bij koorts


Op onze site staan 7 producten tegen koorts. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij koorts


We hebben alle informatie rondom koorts voor je verzameld. Alles over koorts
61% Zelfzorgscore
Verloop van koorts

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is koorts?

Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie veroorzaakt door bacteriën of virussen, zoals een verkoudheid of de griep. Er is sprake van koorts wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 °C. Over het algemeen ligt de gemiddelde, normale lichaamstemperatuur tussen de 36 °C en 37,5 °C. In veel gevallen kan koorts gepaard gaan met vervelende lichamelijke symptomen zoals rillingen, spierpijn en misselijkheid. Gelukkig is koorts in vrijwel alle gevallen onschuldig.

Koude koorts

In de volksmond wordt er vaak gesproken van het begrip koude koorts. Al kan dit klinken als een variant van de gebruikelijke koorts, is dat niet het geval. Koude koorts wordt simpelweg ook gebruikt als benaming voor koorts, afgeleid van het koude gevoel en/of de koude rillingen die vaak komen kijken bij koorts. Ook bij koude koorts is er sprake van een stijging in de lichaamstemperatuur. Dit heeft dus niets te maken met onderkoeling (hypothermie) of een verlaging in de lichaamstemperatuur.

Hoe ontstaat koorts?

Koorts is een gezonde reactie van het lichaam ter bestrijding van een virus of bacterie dat het lichaam wil binnendringen. Een gevolg van deze bestrijding is een verhoogde lichaamstemperatuur, naar minimaal 38 graden Celsius. De verandering in temperatuur zorgt ervoor dat de bloedsomloop en de stofwisseling worden versneld, waardoor het afweersysteem in ons lichaam beter kan werken. Het afweersysteem zorgt voor de aanmaak van afweerstoffen tegen de infectie. Zo maakt het lichaam het virus of de bacterie eigenhandig onschadelijk en wordt daarmee het herstelproces versneld. 

Naast het bestrijden van een infectie, kan koorts ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Een allergische reactie;

  • Als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen;

  • Als bijwerking van een vaccinatie;

  • Verschillende kinderziekten;

  • Als reactie op een zonnesteek;

  • Vergiftiging van het lichaam.

Wanneer heb je koorts?

Bij een lichaamstemperatuur van minimaal 38° C is er sprake van koorts. Normaal gesproken verschilt de lichaamstemperatuur tussen de 36° C en 37,5° C. Dit heeft te maken met verschillende factoren.

Verhoging of koorts?

Tot 38 °C is er sprake van een ‘verhoging’. Dit is medisch gezien (nog) geen koorts. Verhoging kan het gevolg zijn van een lichte infectie aan het lichaam. Maar ook bij kinderen komt verhoging wel eens voor als reactie op het ontwikkelen van het lichaam. Denk hierbij aan de vorming van de eerste tandjes.

Tips bij koorts


Op onze site staan 2 tips tegen koorts. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Veel drinken! Gaat dit gemoeilijk drink dan via een natte washand door op de washand te zabbelen.

Gertie
18 augustus 2020
0

Goed en compleet artikel. Als je ziek bent, wil je graag veel informatie in een goed samenhangend verhaal. Dit ene artikel maakt voor mij alle andere artikelen op internet over koorts overbodig. Schrijfstijl bevalt mij erg goed, het leest lekker weg. Complimenten👍

Arnold
23 maart 2022
0
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij koorts, verhoging

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij koorts. Geschreven door consumenten en de redactie.