Jaarlijks hebben veel mensen last van aambeien. Vooral mensen van boven de 50 en dan vooral vrouwen hebben last van aambeien. Wat zijn aambeien precies en wat zijn de symptomen ervan?

Voorkomen dat er ontlasting lekt en de anus afsluiten: aambeien zijn zwellichamen die dit doen. Het zwellichaam zakt een beetje als er ontlasting langs glijdt. Vervolgens wordt het zwellichaam weer teruggetrokken. Iedereen heeft dus aambeien, alleen niet iedereen ondervindt er hinder aan. Door hard persen tijdens de stoelgang of door obstipatie kan de druk op de zwellichamen hoger worden. De zwellichamen zetten dan, als gevolg van een hogere druk in de bloedvaten, op. De ophangbandjes kunnen ook kapot scheuren. De zwellichamen zakken dan als gevolg. Deze uitgezakte zwellichamen worden aambeien genoemd. De zwelling zorgt ervoor dat sommige aambeien ook zichtbaar zijn buiten de anus.

Symptomen aambeien

 • Bloedverlies bij ontlasting (soms, kleine hoeveelheid);

 • Voelbaar knobbeltje rond de anus;

 • Jeuk

 • Pijn of een branderig gevoel

Aambei of puist?

Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen een aambei en een puist:

 • Een puist veroorzaakt geen anale jeuk, een aambei wel.

 • Met een puist heb je geen ongemak bij het ontlasten terwijl een problemen met de ontlasting één van de meest voorkomende klachten van aambeien zijn.

 • Een aambei zorgt voor een wee gevoel in de onderbuik en afscheiding. Een puist is heel plaatselijk, dus daarvan krijg je geen last in de onderbuik.

 • Pijn tijdens het poepen komt vaak door aambeien. Je kunt een aambei ook herkennen aan een zwelling rondom of in de anus.

Verschil aambei en marisken

Aambeien en marisken worden vaak verward met elkaar. Rondom de anus zijn soms uitgezakte huidplooien zichtbaar. Dit zijn van oorsprong aambeien, maar dan zonder aders. Dit worden marisken genoemd, en ze geven vaak hygiënische klachten. Hierbij kun je denken aan vuil ondergoed of jeuk. Behandeling is hierbij niet noodzakelijk als er geen klachten zijn. Bij klachten worden de marisken verwijderd onder lokale verdoving.

Verschil aambei en fistel

Een peri-anaal abces wat niet goed genezen is kan van binnenin de anus naar buiten breken. Dit wordt een fistel genoemd: een tunnel of gang waardoor de darmwand met de huid verbonden wordt. Je merkt dit vaak aan ontstekingen van de huid en vuil en vocht vanuit de fistel. Je voelt je ziek en kunt koorts hebben. Van aambeien word je niet ziek en krijg je geen koorts.

Aambei of poliep?

Een steelvormig aangroeisel bij of in de anus wordt ook wel een anale poliep genoemd. In de meeste gevallen is dit een goedaardig gezwel. Een poliep kan tijdens de ontlasting naar buiten komen. Dit zorgt ervoor dat het op een aambei lijkt. Een anale poliep blijft aan de binnenkant zitten terwijl een aambei aan de buitenkant van de anus blijft zitten als deze eenmaal aan de buitenkant zit.

Verschil aambei en tumor

Het verschil aambei en marisken en fistel is nu duidelijk, maar soms weet je niet zeker of je een aambei of tumor hebt. Mensen met aambeien hebben vooral last van een zichtbare opgezwollen bult of ader bij de rand van de anus en bloed, pijn en jeuk in beperkte mate. Deze symptomen worden ook niet erger. Mensen die 50 jaar of ouder zijn hebben een grotere kans op een tumor. Daarnaast komt kanker vaak in de familie voor en is de kans op kanker groter als je rookt. Een paar typische symptomen van een tumor zijn:

 • Veel bloed in ontlasting

 • Teerachtige ontlasting

 • Bloedingen uit het rectum

 • Druk of pijn in de onderbuik

Mensen met aambeien hebben deze symptomen niet. Zo kun je bij jezelf herkennen of je last hebt van aambeien of dat het een tumor zou kunnen zijn.

Aambeien of niet?

Hierboven staat de belangrijkste verschillen tussen aambeien, puisten, marisken, fistels, poliepen en tumoren uitgelegd. De klachten de écht bij aambeien passen zijn jeuk, een klein beetje bloed en problemen met de ontlasting. Als je last hebt van aambeien, zorg er dan voor dat je voldoende drinkt, beweegt en vezelrijke voeding eet. Houd de ontlasting niet op, daar wordt het harder van. Ook kun je eventueel een aambeienzalf gebruiken om de klachten te verlichten.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina