Bij meer dan 85% van de gevallen wordt een blaasontsteking (ook wel een urineweginfectie genoemd) door de E.coli bacterie veroorzaakt. Iedereen heeft deze bacterie in zijn of haar darmen. Mannen hebben een langere plasbuis dan vrouwen, waarbij de plasbuis ook verder weg ligt van de anus dan bij vrouwen. Tijdens seks wrijven de lichamen vaak tegen elkaar aan, en wordt het down under warm en vochtig. De darmbacteriën zien hun kans schoon en verkassen van de anus naar de plasbuis. Normaal gesproken bevat de vagina zure bacteriën die infectie tegengaan. We hebben allemaal onze perioden met minder weerstand. Dit zijn de perfecte momenten waarop darmbacteriën zich verspreiden. Ze veroorzaken dan een ontsteking van het slijmvlies, ook wel blaasontsteking genoemd.
Het kan dus, blaasontsteking na seks. Toch merk je niet direct na de seks dat je een urineweginfectie hebt. De bacteriën hebben nog even nodig om de slijmvliezen te laten ontsteken. Maar, het bedrijven van de liefde kan dus wel de oorzaak zijn van blaasontsteking.
Het blijkt ook dat de kans op een blaasontsteking door seks groter is als je met een nieuwe liefde de lakens in duikt. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit werkt, maar waarschijnlijk ligt dit aan het feit jouw lichaam moet wennen aan de bacteriën van je nieuwe lover. Het kan ook komen doordat je de eerste maanden van een relatie veel meer seks hebt waardoor de bacteriën veel de kans hebben om ontstekingen te veroorzaken. Het dragen van een condoom maakt hierbij geen verschil. Een pessarium verhoogt juist de kans op blaasontsteking iets, doordat deze druk geeft tegen de plasbuis.
Zoals je hierboven hebt gelezen hebben een urineweginfectie en seks daadwerkelijk wat met elkaar te maken. Eén voordeel: blaasontsteking is gelukkig niet besmettelijk. Je kunt je partner er dus niet mee besmetten. Als je al eens een urineweginfectie gehad hebt, dan voel je het meestal al snel aankomen. Op dat moment kun je ervoor zorgen dat je genoeg drinkt, 2 á 3 liter per dag. Cranberrysap drinken of cranberry’s eten wil ook nog weleens helpen. Zo kun je de blaasontsteking in een vroeg stadium al kop indrukken.
Als je vaker last hebt van blaasontstekingen, dan is het verstandig om een arts te bezoeken. Ook zijn er nog een aantal tips om een urineweginfectie te voorkomen:
Plas je blaas helemaal leeg;
Ga meteen na de seks naar de wc;
De vagina niet met zeep wassen;
De vagina afspoelen met water (eventueel met een flesje water als je op het toilet zit).
Als je toch een urineweginfectie hebt opgelopen, dan helpt een antibioticakuur. Vaak worden de bacteriën dan al binnen 2 dagen gedood.