Meeroken wordt ook wel passief roken genoemd. Bij passief meeroken adem je tabaksrook uit de omgeving in. Hierdoor komen de schadelijke stoffen van roken toch in de longen van iemand die zelf niet rookt. Deze rook wordt ook wel ‘tweedehands’ rook genoemd.
Iedereen weet inmiddels wel dat de stoffen van rook schadelijk zijn wanneer ze ingeademd worden. Deze stoffen zijn giftig en kunnen kanker verwekken, ook bij mensen die passief meeroken. Er overlijden jaarlijks vele mensen aan de gevolgen van meeroken, meer mensen dan verkeersdoden. Gemiddeld zijn 50 rokers verantwoordelijk voor het overlijden van één niet-roker.
Het mag duidelijk zijn dat ook meeroken schadelijk is, het verhoogt de kans op een hartinfarct, longkanker en een beroerte. De kans op deze negatieve gevolgen van meeroken is 20 tot 30 procent. Het is niet zo dat meeroken slechter dan zelf roken is, maar de kans op gezondheidsproblemen is behoorlijk.
De vruchtbaarheid wordt beïnvloed door roken, dit geldt ook voor passief meeroken. De foetus van een zwangere vrouw kan last hebben van het inademen van tabaksrook. De foetus krijgt immers ook deze schadelijke stoffen binnen. Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood en een laag gewicht bij de geboorte.
Er is onderzoek gedaan naar meeroken tijdens de zwangerschap en het lijkt erop dat dit leidt tot vroeggeboorte en meer aangeboren lichamelijke afwijkingen. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de gevolgen hiervan. Tot op heden is er veel onderzoek gedaan naar roken tijdens de zwangerschap, maar heel weinig onderzoek naar meeroken tijdens de zwangerschap.
Passief meeroken is voor sommige groepen nóg schadelijker dan voor anderen. Groepen die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van meeroken zijn kinderen. Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en hebben door passief meeroken een veel grotere kans op gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan problemen met het gehoor, minder goed werkende longen en astma. Ook rookdeeltjes die bijvoorbeeld in kleding of meubels terechtkomen zijn schadelijk voor kinderen. Dit wordt ook wel derdehands rook genoemd. Deze rookdeeltjes komen veelal terecht op de vloer, daar waar juist de heel jonge kinderen vooral spelen en waarvandaan ze spullen in hun mond stoppen.
Bij kinderen is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dit geldt zeker ook voor roken. Mensen zien roken zorgt ervoor dat je zelf ook sneller gaat roken. Als ouders roken hebben kinderen dus ook een verhoogde kans om later zelf te gaan roken. Roken wordt door deze kinderen sneller normaal gevonden.
De e-sigaret is helemaal in opkomst. Deze bevat vaak geen of minder nicotine waardoor het roken van een e-sigaret ‘gezonder’ is dan het roken van normale sigaretten. Toch is ook de damp van een e-sigaret schadelijk voor omstanders. De damp van e-sigaretten is ook niet gezond, deze bevat een aantal giftige stoffen (denk bijvoorbeeld aan acetaldehyde en formaldehyde). De luchtwegen worden sneller geïrriteerd door de dampen van een e-sigaret. Dit kan een piepende ademhaling of veel hoesten veroorzaken.
Het mag duidelijk zijn dat meeroken niet zo schadelijk is als zelf roken, maar toch veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De rook van sigaretten is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid.
Zeker voor kwetsbare doelgroepen, zoals zwangere vrouwen en kinderen, is passief meeroken erg schadelijk. Meeroken kan de vruchtbaarheid van een vrouw beïnvloeden en ervoor zorgen dat een baby een lager geboortegewicht heeft. Ook de kans op wiegendood is hoger door meeroken. Kinderen hebben ook veel last van derdehands rook (rookdeeltjes op meubels, kleding en op de vloer). Veel aandoeningen aan de luchtwegen bij kinderen worden veroorzaakt door passief meeroken.