Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.
Er is sprake van een keelontsteking (faryngitis) wanneer de slijmvliezen in de keel ontstoken zijn. Daarbij zijn dan ook vaak je keelamandelen ontstoken. Ook door overbelasting van de stembanden of veel roken kan een keelontsteking ontstaan. Dit kan erg vervelend zijn en gepaard gaan met klachten zoals keelpijn en opgezette klieren.
Een keelontsteking kan acuut (kortdurend) zijn en minder dan drie weken duren. Bij een langdurige keelontsteking (langer dan 3 weken), is er sprake van een chronische keelontsteking.
Een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of virale infectie. In sommige gevallen kan een ontsteking ontstaan door een bacterie. Daarnaast zorgt een verlaagde weerstand, bijvoorbeeld door een andere (chronische) aandoening aan het lichaam, voor een vergrote kans op keelontsteking. Minder voorkomende oorzaken zijn:
Een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening);
Een schimmelinfectie;
Het Pfeiffervirus;
Veel roken;
Overbelasting van de stembanden.
Ja, helaas kan een keelontsteking kan besmettelijk zijn. Dit is het geval wanneer de keelontsteking is veroorzaakt door een bacterie of virus. De virusdeeltjes verspreiden zich namelijk gemakkelijk en snel door de lucht. Deze virusdeeltjes bevinden zich in onzichtbare luchtdruppeltjes die vrijkomen tijdens het praten, hoesten en niezen. Wanneer er sprake is van keelpijn door veel roken of het overbelasten van de stem, is er geen besmettingsgevaar.
Keelontsteking wordt vaak verward met ernstige keelpijn. Vraag uw drogist of huisarts naar passend advies.