78% Zelfzorgscore
Verloop van keelpijn bij kinderen

Gemiddeld duurt keelpijn bij kinderen tot 10 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is keelpijn bij kinderen?

Kleine kinderen hebben hun weerstand nog niet (volledig) op peil. Zij bouwen deze gaandeweg het ouder worden op. Peuters en kleuters zijn dan ook extra vatbaar voor een verkoudheid. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus en vaak is dat een verkoudheidsvirus. Keelpijn kan ervaren worden van ongemakkelijk tot het hebben van veel pijn waarbij slikken en praten moeizaam en pijnlijk is.

Hoe herken je keelpijn bij kinderen?

De kleinste kinderen zijn vaak niet in staat aan te geven dat ze keelpijn hebben. Kan je kindje dit zelf nog niet aangeven dan zijn er een aantal signalen waaruit je dit kunt opmaken. Er kan sprake zijn van koorts, je kind huilt vaker dan normaal, is ’s nachts onrustig, kan prikkelbaar zijn en het eet en drinkt niet goed. Kwijlen kan ook op keelpijn duiden; slikken is namelijk pijnlijk waardoor je kind speeksel laat lopen.

Hoe behandel je keelpijn bij kinderen?

Keelpijn bij kinderen gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Zorg er in ieder geval voor dat je kindje voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt, want met keelpijn wil het vanwege de pijn vaak niet goed eten en drinken. Onderstaande tips helpen keelpijn bij je kindje te verzachten:

  • Geef je kindje regelmatig iets te drinken. Een drinkontbijt of een bordje yoghurt of vla in plaats van een boterham of avondeten. Drinken gaat namelijk beter dan eten. Bovendien is eten minder belangrijk dan drinken.

  • Verwen je kindje met een waterijsje; een lekkere verrassing en het verlicht meteen de pijn.

  • Laat het zuigen op een dropje of snoepje, let op dat je kindje zich niet kan verslikken.

Hoe voorkom je keelpijn bij kinderen?

Een goede weerstand is uiteraard erg belangrijk. Dit maakt kinderen minder vatbaar voor ziektekiemen. Doordat ze veel met anderen in aanraking komen (crèche, school, bij vriendjes en vriendinnetjes) kunnen ze gemakkelijker besmet raken. Een goede weerstand en hygiëne zijn dus van groot belang om een besmetting te voorkomen. Daarnaast spelen voldoende nachtrust, goed eten en regelmatig handen wassen een belangrijke rol.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij keelpijn bij kinderen?

Keelpijn gaat meestal vanzelf binnen een paar dagen over. Duurt de keelpijn langer dan 10 dagen, maakt je kind een erg zieke indruk, is het benauwd of heeft het koorts of maak je je zorgen, neem dat contact op met je huisarts. 

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen keelpijn bij kinderen?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip