85% Zelfzorgscore
Verloop van likdoorn

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is likdoorn?

Een likdoorn is een eeltplek op de voet dat naar binnen groeit. Een likdoorn wordt ook wel een eeltpit of eksteroog genoemd. Doorgaans gaat het hebben van een of meerdere likdoorns gepaard met een pijnlijk gevoel, vooral tijdens het lopen. Dit komt door de druk die daardoor op het voetbed ontstaat. Het dragen van schoenen kan voor nog meer pijn zorgen, aangezien deze de eeltpit in de huid drukt. Likdoorns kunnen voorkomen onder de voeten, aan de zijkant van de voeten, maar ook tussen de tenen. Over het algemeen zijn likdoorns onschuldig en vrij gemakkelijk te behandelen.

Hoe ontstaat een likdoorn?

De huid van de voetzolen bevat gedeeltelijk eelt, om de voet te beschermen. Likdoorns ontstaan wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend op een plek. Er vormt zich dan een dikkere, harde eeltplek dat naar binnen groeit: een likdoorn. Een likdoorn kenmerkt zich door een stevige eeltkern en kan daardoor een diepere laag van de huid bereiken. Dit zorgt voor een pijnlijk gevoel. Deze overmatige eeltvorming kan ontstaan door:

  • Te strak schoeisel of niet passende schoenen, die voor constante wrijving zorgen;

  • Overgewicht;

  • Een afwijking in de stand van de tenen of voeten.

Hoe herken je likdoorn?

Een likdoorn of eksteroog is gemakkelijk te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een verdikking van eelt, vaak in ronde vorm, tussen de tenen, aan de onder- of zijkant van de voet;

  • Een pijnlijk gevoel tijdens het staan en lopen;

  • Het middelpunt van de likdoorn ligt dieper in de huid en kan hard aanvoelen;

  • De eeltpit heeft vaak een witte/gelige of bruine kleur en is niet groter dan enkele millimeters;

  • De eeltvorming bevindt zich vooral dicht tegen het bot aan.

Hoe lang duurt likdoorns?

Over het algemeen gaan pijnlijke likdoorns vanzelf weg na ongeveer twee tot drie weken. Hierbij is het wel belangrijk om de oorzaak van de likdoorns te bestrijden: draag dus geen knellende schoenen meer en zorg voor voldoende afwisseling tussen verschillende paren.

Hoe behandel je likdoorn?

De juiste behandeling voor eksterogen is als eerst om de druk zo veel mogelijk te verminderen op de plek waar deze zich bevinden. Draag passende, niet knellende schoenen en kies er eventueel voor om een inleg- of steunzool te dragen. Ook kunnen de volgende maatregelen helpen om van een likdoorn af te komen:

  • Het gebruik van een likdoornpleister. Deze speciale pleister is gemakkelijk verkrijgbaar bij de apotheek of drogist en bevat doorgaans salicylzuur als werkzame stof. Dit zorgt ervoor dat de druk vermindert en de likdoorn na enkele dagen vanzelf naar de oppervlakte komt en gemakkelijk zelf te verwijderen is.

  • Het ondergaan van een pedicure. Een pedicure of podotherapeut kan de likdoorns verwijderen op een professionele manier.

Hoe voorkom je likdoorn?

De beste manier om likdoorns te voorkomen is de oorzaken ervan te bestrijden. Zorg dus voor de juiste maat schoenen: een paar dat niet knelt en goed past. Daarnaast is het verstandig om regelmatig van schoenen te wisselen om eventuele drukpunten af te wisselen. Tot slot is het erg belangrijk de voeten dagelijks goed schoon te maken en te verzorgen.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij likdoorn?

Een likdoorn is meestal onschuldig. Werkt de thuisbehandeling niet of blijft de eeltpit veel pijn veroorzaken? Dan kan de huisarts eventueel een likdoorn zalf voorschrijven om de huid te verzachten. Zo kan de verharde, ingegroeide huid verwijderd worden.

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen likdoorn?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip