Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.
Lumbago is een algemene term die wordt gebruikt om pijn in de onderrug te beschrijven. Deze rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder afwijkingen in de wervelkolom, gewrichten, zenuwen of spieren die zich in de lage rug bevinden. Deze vorm van rugpijn kan zowel in acute als chronische vorm optreden en kenmerkt zich door een scherpe, stijve pijn. De benaming komt van het Latijnse woord “lumbus” (lendenen) het Griekse woord “algos” (pijn).
Lumbago kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar de belangrijkste reden is overbelasting van de onderrug. Vaak een aantal dagen na een zware inspanning of verkeerde beweging komt de pijn opzetten. Deze vorm van rugpijn kan dan ook het gevolg zijn van het overmatig buigen van de rug of andere (verkeerde) bewegingen van de lagere rug. Andere oorzaken van lumbago zijn onder andere:
Artrose of artritis in de wervelkolom;
Een hernia;
Scoliose;
Beknelling van de ruggenmergszenuwen;
Een verkeerde lichaamshouding (ook tijdens het zitten).
Maar ook kan lumbago een gevolg zijn van zwakke buik- en rugspieren. Daarnaast zijn er ook andere, niet-fysieke factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van lumbago. Denk hierbij aan stress, angst of een burn-out. Vaak zorgen deze namelijk voor een verhoogde spierspanning en waardoor de spieren geblesseerd of overbelast kunnen raken. Net als spit wordt lumbago gezien als een aspecifieke rugpijn. Deze term wordt gebruikt wanneer de oorzaak van de rugklachten niet duidelijk aanwijsbaar is, bijvoorbeeld een ziekte of aandoening.
Over het algemeen is lumbago al gauw te herkennen aan milde tot hevige, plotselinge pijn in de rug. Naast deze dwarszittende, stekende pijn, kun je lumbago aan de onderstaande symptomen herkennen:
(Pijnlijke) verkrampingen in de spieren;
Het bewegen van de rug (bijvoorbeeld naar voren of achteren leunen, tillen) is erg pijnlijk of gaat lastig;
Rechtop staan in normale houding, maar ook zitten is pijnlijk of gaat moeizaam;
Acute pijnscheuten in de lage rug;
Uitstraling van de pijn naar de benen (maar niet verder dan de knie);
Tintelingen of gevoelloosheid.
De klachten kunnen per persoon in mate van aanwezigheid verschillen.
Gelukkig verdwijnen de vervelende rugklachten veroorzaakt door lumbago redelijk snel. In de meeste gevallen zijn alle symptomen verdwenen na ongeveer zes weken. De meest aanwezige pijnklachten verdwijnen vaak binnen 2 weken. Uiteraard hangt dit af van de ernst van de klachten en de algehele lichaamsconditie.
Lumbago kan een vervelende pijn met zich meebrengen, vooral in de acute (begin) fase. Het is dan ook zeker aangeraden om in deze periode je lichaam de rust te gunnen als deel van de behandeling. Daarnaast is beweging, wanneer het lichaam dit iets meer toelaat, ook zeer belangrijk voor een spoedig herstel. We zetten enkele tips voor je op rij om het herstelproces te ondersteunen en te versnellen:
Soms kan het helpen om de druk op de onderrug te verminderen door (als de pijn het toelaat) op de rug te gaan liggen en de benen te verhogen, door ze bijvoorbeeld op een stoel, de bank of een kruk te leggen;
Warmte helpt de pijn te verlichten. Denk hierbij aan het gebruik van een kruik of warmtepleister, of het nemen van een warme douche of bad;
Zorg voor beweging met lichte intensiteit om zo de spieren weer goed, maar langzaam in beweging te krijgen en deze te versoepelen. Denk hierbij aan rustig wandelen;
Vermijd het verder en overbelasten van de rugspieren. Dus even niet sjouwen, onnodig bukken, buigen of plotselinge bewegingen maken.
Er bestaat geen speciale medicatie voor lumbago. Wel kan het innemen van paracetamol of ibuprofen helpen om de ergste pijnklachten te verminderen. Deze werken over het algemeen vrij snel en zullen de pijn aanzienlijk verminderen. Let op: dit betekent niet dat dit ook het herstelproces zelf versnelt.
Lees voor de inname hoeveelheid de richtlijnen op de bijsluiter voor gebruik. Voor meer informatie over de juiste medicijnen kunt u altijd terecht bij uw arts.
Om lumbago rugpijn te voorkomen, is het van belang om in goede algehele conditie te zijn. Beweeg dagelijks voldoende en zorg ook voor een juiste lichaamshouding waarbij je rechtop zit en staat. Ook is het belangrijk om:
Overbelasting te voorkomen en daarmee ook zware lichamelijke inspanning, zonder enige voorbereiding of warm-up van de spieren;
Te zorgen voor krachtige en soepele rugspieren. Dit kan bijvoorbeeld door te zwemmen;
Langdurig, onnodig zitten te voorkomen;
De juiste tiltechniek te gebruiken. Til dus met de benen in plaats van de rug;
Elke dag voor voldoende slaap te zorgen.
Verdwijnen de klachten na zes weken niet? Dan is het maken van een afspraak met de huisarts aangeraden. Zo kan er namelijk worden nagekeken en vastgesteld of er geen sprake is van neurologische schade, of tekenen van een hernia. Neem in de volgende gevallen onmiddellijk contact op met een arts:
Bij volledige gevoelloosheid in de benen;
Bij het verlies van controle over de blaas of darmen (het is bijvoorbeeld lastig de stoelgang onder controle te houden);
Het is niet meer mogelijk te bewegen;
Niet of bijna niet in staat zijn om fysieke bewegingen te controleren (verlies van motorische controle).
Twijfel je en/of maak je je zorgen? Neem dan ook altijd contact op met jouw huisarts.
Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:
Deel jouw tip (anoniem) en help anderen
Plaats nu je tip