Populaire producten bij vaginale infectie


Op onze site staan 3 producten tegen vaginale infectie. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij vaginale infectie


We hebben alle informatie rondom vaginale infectie voor je verzameld. Alles over vaginale infectie
50% Zelfzorgscore
Verloop van vaginale infectie

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is vaginale infectie?

Een vaginale infectie beschrijft een aantal aandoeningen die een infectie of ontsteking van de vagina aanduiden. Bij een infectie is er vaak sprake van een verstoorde zuurgraad van de vagina. Dit komt door schimmels of bacteriën. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen: 

  • Bacteriële infecties. Bepaalde bacteriën komen van nature voor in de vagina. Een overgroei van deze bacteriën kan vaginale bacteriose veroorzaken.

  • Schimmelinfecties. Schimmels of gistinfecties worden meestal veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Een vaginale schimmelinfectie wordt daardoor ook wel eens Candida genoemd. Veel factoren, waaronder het gebruik van antibiotica, kunnen het aantal schimmelwerende bacteriën in de vagina verlagen. Dit kan leiden tot overgroei van schimmels en een infectie veroorzaken.

Een vaginale infectie kan gepaard gaan met verschillende klachten en symptomen. Gelukkig zijn de meeste vaginale infecties of schimmels goed te behandelen.

Oorzaak van vaginale infectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een disbalans in de zuurtegraad van de vaginale flora. Van nature bevinden er zich verschillende bacteriën, schimmels en gisten in de vagina. Deze houden de vagina schoon, gezond en de zuurgraad in balans. Wanneer deze balans verstoord wordt, kan een bacterie gaan overheersen wat leidt tot een ontsteking. 

De verstoring van de zuurtegraad kan door verschillende dingen veroorzaakt worden, namelijk:

  • Hormonale veranderingen of verstoringen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens de overgang (menopauze);

  • Overmatig ‘schoon’ houden van de vagina door de vulva te wassen met zeep, spoelingen of vaginale deodorant. Omdat de vagina zichzelf reinigt, is het gebruik van zeep niet nodig. Wanneer er wel zeep wordt gebruikt, kan dit het slijmvlies geïrriteerd raken en de productie van schimmels toenemen;

  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Deze kunnen tijdens het bestrijden van infecties en bacteriën in het lichaam, ook ‘goede’ bacteriën in de vagina doden. Zo hebben schimmels een kans om zich meer uit te breiden;

  • Diabetespatiënten kunnen een verhoogde kans op een vaginale schimmelinfectie hebben. Dit komt door het verhoogde gehalte van glucose in de urine, waar schimmels en bacteriën zich graag in bevinden;

  • Soms wordt een schimmelinfectie veroorzaakt door een verminderde weerstand, maar ook het gebruik van de anticonceptiepil kan de vatbaarheid voor de aandoening verhogen door een verstoorde oestrogeenspiegel.

Het kan ook zo zijn dat geen van de bovenstaande oorzaken van toepassing is op jouw situatie en blijft de oorzaak onbekend.

Is een vaginale infectie besmettelijk?

Nee, zowel vaginale bacteriose als een vaginale schimmelinfectie zijn niet besmettelijk. Beiden zijn ook geen soa (Seksueel Overdraagbare Aandoening) en worden niet of zeer zelden overgebracht via seksueel contact. Dit komt doordat de schimmels van nature aanwezig zijn op de slijmvliezen. Pas wanneer er over ontwikkeling van de schimmels of bacteriën plaatsvindt, kan een schimmel uiteindelijk tot een infectie leiden.

Tips bij vaginale infectie


Op onze site staat 1 tip tegen vaginale infectie. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Vervang op tijd je tampon of maandverband, zeker niet langer dan uur of 3.

Anoniem
22 juli 2020
0
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij vaginale infectie, schimmel of jeuk

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij een vaginale infectie. Geschreven door consumenten en de redactie.