Populaire producten bij acne


Op onze site staat 1 product tegen acne. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij acne


We hebben alle informatie rondom acne voor je verzameld. Alles over acne
73% Zelfzorgscore
Verloop van acne

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is acne?

Acne (Acne Vulgaris) of jeugdpuistjes is een vervelende huidaandoening. Het komt vooral voor bij jongeren tussen de 14 en 25 jaar, vooral rond de puberteit. Het is een van de bekendste huidaandoeningen van de mens. 

Acne kenmerkt zich door puistjes op de huid, met name op het gezicht. De puistjes kunnen zich daarnaast ook vormen op de rug, nek, schouders of borst. Wanneer de poriën in de huid verstopt raken door olie, overmatig talg, bacteriën, dode huidcellen of vuil, kan daardoor een puistje ontstaan. Gebeurt dit herhaaldelijk, dan kan er sprake zijn van acne.

Last hebben van deze huidaandoening kan vervelend zijn. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan het hebben van ernstige acne wel erg pijnlijk zijn. Daarnaast kan acne in het gezicht het zelfvertrouwen aantasten. Ook kunnen er na verloop van tijd littekens ontstaan door (jeugd)puistjes.

Oorzaak van acne

Acne kan verschillende aanleidingen hebben, maar de belangrijkste oorzaak is een verstopping van de poriën door overmatige talgproductie. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander. Dit kan onder andere te maken hebben met erfelijkheid.

Onze huid bestaat uit grote aantallen talgklieren die er voor zorgen dat de huid soepel blijft. Door verschillende factoren kan de talgproductie van deze klieren worden verhoogd, waardoor het uiteinde ervan (ook wel de poriën) verstopt kunnen raken. Hierdoor ontstaan groeiende bacteriën die ervoor zorgen dat de huid ontstoken raakt. 

Tijdens de puberteit ontstaat acne door verschillende veranderingen in de hormonen. Naast een verhoogde talgproductie kunnen andere zaken ervoor zorgen dat je in deze periode last krijgt van acne, waaronder:

  • Een overschot aan olieproductie door de huid;

  • Een ophoping van dode huidcellen in de poriën;

  • Een ophoping van bacteriën in de poriën;

  • Een verdikking van de opperlaag van de huid.

Daarnaast kan acne ook veroorzaakt of verergerd worden door bepaalde medicijnen. Andere oorzaken van acne zijn:

  • Stress;

  • Het niet goed reinigen van het gezicht na het dragen van make-up. Dit kan voor een verstopping van de poriën zorgen;

  • Omdat de huidaandoening vaak een gevolg is van een verandering in de hormoonhuishouding, kan acne ook voorkomen bij vrouwen tijdens de menstruatie, zwangerschap of de overgang;

  • Huidverzorgingsproducten die niet bij jouw huidtype passen, bijvoorbeeld met olie als basisingrediënt. Dit kan de poriën in een gevoelige huid verstoppen;

  • Soms kan er een verband worden gelegd tussen acne en zuivelproducten.

Is acne besmettelijk?

Nee, acne is niet besmettelijk en kun je niet overdragen aan een ander persoon. Wanneer je een puistje uitknijpt en de bacteriën hiervan terecht komen op de huid, kan dit wel zorgen voor een ontsteking van andere poriën.

Tips bij acne


Op onze site staat 1 tip tegen acne. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Douch maar twee tot drie keer week en was 's avonds je gezicht alleen met water en droog met een schone handdoek. Dit voorkomt dat je huid vet wordt.

Anoniem
21 juli 2020
1
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij acne en jeugdpuistjes

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij acne. Geschreven door consumenten en de redactie.