73% Zelfzorgscore
Verloop van acne

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is acne?

Acne kennen we allemaal onder de naam jeugdpuistjes, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet kunt krijgen op volwassen leeftijd. De meeste mensen hebben last van acne tussen hun 15 en 25 jaar, maar ook vroeger of later kun je te maken krijgen met puistjes. 

De huid bevat talgkliertjes die talg produceren, dat beschermt de huid tegen uitdroging. Als zo een talgkliertje verstopt raakt door bijvoorbeeld vuil of make-up, ontstaat er een zwart puntje of mee-eter. Maar bacteriën die diep in de huid leven kunnen een ontsteking veroorzaken, met als gevolg een rood puistje gevuld met etter.

Hoe herken je acne?

De reden dat vooral adolescenten te maken krijgen met acne is omdat het uitgelokt wordt door hervorming in de hormoonhuishouding. Tijdens de puberteit wordt er meer talg geproduceerd en gaan de poriën meer openstaan waardoor vuil makkelijker naar binnen kan dringen. Waarom de ene er weinig of geen last van heeft en de ander helemaal vol puistjes staat, is niet helemaal duidelijk, wel weten we dat een genetische aanleg meespeelt. Ook bepaalde medicijnen (steroïden, anti-epileptica, antidepressiva en orale anticonceptie) kunnen acne verergeren.

 • Wanneer je last hebt van puistjes op het gezicht, zul je het zeker en vast zelf merken.

 • Puistjes kunnen ook voorkomen op de rug, schouders en borst.

 • Daarnaast zul je vooral mee-eters vinden op de T-zone van het gezicht (het voorhoofd, neus en kin).

 • Belangrijk om te weten is dat acne niet besmettelijk is.

 • Je kunt het dus niet krijgen door iemands gezicht aan te raken of te zoenen.

Hoe behandel je acne?

Wanneer je last hebt van puistjes, vooral in het gezicht, is het belangrijk om niet te krabben of eraan te zitten prutsten. De bacteriën aan je handen zouden een infectie kunnen veroorzaken en het barsten van de puistjes kan littekens veroorzaken. Als je de puist toch wilt uitduwen, gebruik dan een speciaal lepeltje met een gaatje dat verkrijgbaar is bij de drogist. 

Verder kun je het gezicht wassen met lauw water (zonder zeep) en voorzichtig droogdeppen. Doe dat ’s ochtends en ’s avonds voor het slapengaan. Vaak wordt tandpasta aanbevolen om de puistjes uit de drogen. Dit werkt inderdaad, maar het is schadelijk voor de huid als je het vaak doet. Deze methode kun je af en toe gebruiken als snel redmiddel.

Milde tot ernstige gevallen van acne kunnen behandeld worden met benzoylperoxide gel. Dit remt de ontsteking van het talgkliertje en doodt de bacteriën die een infectie en dus een puistje kunnen veroorzaken. Een ander middel dat gebruikt wordt om mee-eters en puistjes te behandelen is tretinoïne crème. Beide zijn verkrijgbaar bij de apotheek, vraag je huisarts. Tretinoïne mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Bij de behandeling van acne is wel wat geduld nodig, je ziet het resultaat pas na enkele weken. Bij erg hardnekkige acne kan het nodig zijn om antibiotica te gebruiken, neem die enkel op aanraden van een dokter.

Hoe voorkom je acne?

Om te voorkomen dat je meer puistjes krijgt, kun je de volgende regels in acht nemen:

 • Blijf van je puistjes af! Eraan prutsen kan ontstekingen veroorzaken en door puistjes uit te knijpen kunnen er meer ontstaan. 

 • Draag geen make-up, die kan de talgkliertjes verstoppen. Gebruik bij voorkeur cosmeticaproducten op waterbasis.

 • Er is lang een misverstand blijven hangen omtrent de relatie tussen je voeding en acne. Het is niet bewezen dat chocolade of vette voeding puistjes veroorzaakt, toch is het beter om gezond te eten en veel water te drinken.

 • De zon lijkt acne op het eerste zicht wat te verbeteren, maar op lange termijn richt ze meer schade aan. Loop, zit of lig dus niet te lang in de zon.

 • Probeer hevig zweten te vermijden, dat kan acne verergeren.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij acne?

Puistjes tijdens de puberteit zijn volkomen normaal, ga even langs bij je huisarts of dermatoloog als:

 • Je leven en sociale contacten erg beïnvloed worden

 • Je zorgen maakt over je acne of gezondheid

 • De behandeling met middeltjes uit de drogist niet effectief blijkt

 • Je ook na de puberteit nog last hebt van hevige acne

 • Je zwanger bent

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen acne?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip