Informatie bij bronchitis


We hebben alle informatie rondom bronchitis voor je verzameld. Alles over bronchitis
76% Zelfzorgscore
Verloop van bronchitis

Gemiddeld duurt bronchitis tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is bronchitis?

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën; de luchtwegvertakkingen. Die buisjes van elastisch spierweefsel zorgen ervoor dat je luchtwegen open blijven en ingeademde lucht door de hele longen wordt verspreid. Er is sprake van bronchitis, dan zorgt een ontsteking van het slijmvlies op de wanden van die vertakkingen voor problemen. Voor droge hoest, slijm en kortademigheid bijvoorbeeld.

Soorten bronchitis

Er zijn in beginsel 2 soorten bronchitis te onderscheiden:

  • een acute variant

  • chronische variant: astmatische bronchitis.

Wat is acute bronchitis?

Bij acute bronchitis ontstaan ontstekingen van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze vorm is vrij onschuldig en gaat na ongeveer 2 weken vanzelf weer over.

Wat is spastische bronchitis?

Acute bronchitis kent verschillende vormen. Spastische bronchitis is er zo een. Niet alleen zijn de bronchiën in het geval van spastische bronchitis ontstoken, ze zijn ook versmald. Vooral baby’s en peuters worden erdoor getroffen. Bij volwassenen is spastische broncitis erg zeldzaam. De bronchiën van baby’s en kleine kinderen zijn nog zeer zacht en niet volledig ontwikkeld, waardoor ze vatbaarder zijn voor deze bronchitis-vorm.

Wat is astmatische bronchitis (chronische bronchitis)?

Met astmatische bronchitis wordt bronchitis bedoelt die blijvend van aard is; een chronische vorm. Bij de chronische variant van bronchitis is van griep niet per se sprake geweest. Daarnaast kunnen de klachten soms ook even afnemen. De ontsteking is echter blijvend. De persoon in kwestie heeft — net als bij bronchitis — last van benauwdheid, slijm en hoesten.

Wat is het verschil tussen bronchitis en een longontsteking?

De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis. Wordt een longontsteking niet tijdig met antibiotica behandeld, dan kan dat ernstige gevolgen voor de zuurstofcapaciteit hebben.

Oorzaken bronchitis

Meestal is een virus de oorzaak van bronchitis. Zo’n virus kan via de neus en keel in de longen terechtkomen. Soms is een bacterie de boosdoener. 

Chronische bronchitis zit ‘m meestal in roken. De chemische stof die bij verbranding van tabak vrijkomt irriteert de bronchiën en kan ze doen ontsteken. Meer dan 90 procent van de mensen met chronische bronchitis rookt. Je kunt ook chronische bronchitis oplopen als je meerdere keren de acute variant hebt gehad.

Is bronchitis besmettelijk? 

Acute bronchitis is vaak besmettelijk. Dit omdat het meestal veroorzaakt wordt door hetzelfde virus dat jou of iemand anders griep en verkoudheid bezorgde. Ook bacteriën kunnen voor besmetting zorgen.

Je kunt besmet raken door hoesten, niezen, het aanraken van besmette voorwerpen of het zoenen van een besmet persoon.

Tips bij bronchitis


Op onze site staan 6 tips tegen bronchitis. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Gebruik geen producten die de hoestprikkel onderdrukken. Dit maakt het ophoesten van het vastzittend slijm moeilijker.

Ben van Moorsel
21 juli 2020
5

De Prospan hoestsiroop is effectief bij elke hoest. Natuurlijk, niet chemisch.

Prospan Hoestsiroop
5

Drink geen dierlijke producten zoals melk, yoghurt of Fristi dit verdikt het slijm in je mond en maakt op hoesten van slijmen veel moeilijker.

Anoniem
8 september 2020
1

Veelgestelde vragen bij bronchitis

  • 1. Moet je met bronchitis thuisblijven?

    Met bronchitis hoef je niet in bed te blijven maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag u gerust even naar buiten. Meestal geneest de acute bronchitis binnen een week en moet je er vooral van uitzieken. Het is niet verstandig om naar je werk te gaan omdat je andere kan besmetten. Het is echter niet verboden om naar je werk te gaan.

  • 2. Wat is de incubatietijd van bronchitis?

    De incubatietijd is 2-8 dagen (meestal 5).

  • 3. Kun je bronchitis krijgen door de airco?

    Nee, omdat bronchitis wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus is de airco niet de veroorzaker van bronchitis. Droge lucht die gecreëerd wordt door de airco kan enkel wel zorgen voor een verergering van je bronchitis.

  • 4. Helpt yoga tegen bronchitis?

    Yoga kan helpen bij ademhalingsproblemen die bijvoorbeeld bij bronchitis kunnen opspelen. Yoga helpt het hoesten en kortademigheid te verminderen. Het is echter onduidelijk of yoga impact heeft op de longfuncties. Advies is om dit altijd in overleg met je arts te doen.

  • 5. Wordt bronchitis erger bij warm weer?

    Ja, het kan voorkomen dat je bij warmer weer, bij koud of vochtigheid meer last hebt van klachten. Koude en vochtige lucht kunnen de longen prikkelen. Bij warmer weer kan je je benauwd voelen en je klachten heftiger ervaren. Ervaar je bij warmer weer meer klachten, dan zijn hier een aantal tips: - Drink voldoende. Drink zeker 2 liter water verdeeld over de dag, ook als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol, koffie of thee - Vermijd inspanning. - Blijf uit de hitte - Vermijd smog.. - Neem zo nodig extra geneesmiddel - Pas op met airconditioning. Airco kan klachten verergeren door de droge lucht en het temperatuurverschil me buiten.

  • 6. Kan je sporten met (acute) bronchitis?

    Ja, bij bronchitis is het belangrijk om voldoende te bewegen en binnen je draagkracht te sporten. Dit vergoot je longvermogen.

  • 7. Kun je met bronchitis naar de sauna?

    Ja, het is goed om met regelmaat een bezoek te brengen aan de sauna als je last hebt van chronische bronchitis. De warmte zorgt ervoor dat vastzittend slijm loslaat, waardoor luchtwegen vrijer worden en ademhalen makkelijker kan worden.

  • 8. Welke thee helpt bij bronchitis?

    Neem een thee met heemst, tijm, gember, zoethout, echinacea en weegbree. Er zijn kruidenmengsels waar dit in zit.

  • 9. Is bronchitis gevaarlijk?

    Nee, over het algemeen is bronchitis niet gevaarlijk. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of bacterie

Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij bronchitis, moeilijk op te hoesten slijm

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij bronchitis. Geschreven door consumenten en de redactie.