76% Zelfzorgscore
Verloop van bronchitis

Gemiddeld duurt bronchitis tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is bronchitis?

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën; de luchtwegvertakkingen. Die buisjes van elastisch spierweefsel zorgen ervoor dat je luchtwegen open blijven en ingeademde lucht door de hele longen wordt verspreid. Er is sprake van bronchitis, dan zorgt een ontsteking van het slijmvlies op de wanden van die vertakkingen voor problemen. Voor droge hoest, slijm en kortademigheid bijvoorbeeld.

Soorten bronchitis

Er zijn in beginsel 2 soorten bronchitis te onderscheiden:

 • een acute variant

 • chronische variant: astmatische bronchitis.

Wat is acute bronchitis?

Bij acute bronchitis ontstaan ontstekingen van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze vorm is vrij onschuldig en gaat na ongeveer 2 weken vanzelf weer over.

Wat is spastische bronchitis?

Acute bronchitis kent verschillende vormen. Spastische bronchitis is er zo een. Niet alleen zijn de bronchiën in het geval van spastische bronchitis ontstoken, ze zijn ook versmald. Vooral baby’s en peuters worden erdoor getroffen. Bij volwassenen is spastische broncitis erg zeldzaam. De bronchiën van baby’s en kleine kinderen zijn nog zeer zacht en niet volledig ontwikkeld, waardoor ze vatbaarder zijn voor deze bronchitis-vorm.

Wat is astmatische bronchitis (chronische bronchitis)?

Met astmatische bronchitis wordt bronchitis bedoelt die blijvend van aard is; een chronische vorm. Bij de chronische variant van bronchitis is van griep niet per se sprake geweest. Daarnaast kunnen de klachten soms ook even afnemen. De ontsteking is echter blijvend. De persoon in kwestie heeft — net als bij bronchitis — last van benauwdheid, slijm en hoesten.

Wat is het verschil tussen bronchitis en een longontsteking?

De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis. Wordt een longontsteking niet tijdig met antibiotica behandeld, dan kan dat ernstige gevolgen voor de zuurstofcapaciteit hebben.

Oorzaken bronchitis

Meestal is een virus de oorzaak van bronchitis. Zo’n virus kan via de neus en keel in de longen terechtkomen. Soms is een bacterie de boosdoener. 

Chronische bronchitis zit ‘m meestal in roken. De chemische stof die bij verbranding van tabak vrijkomt irriteert de bronchiën en kan ze doen ontsteken. Meer dan 90 procent van de mensen met chronische bronchitis rookt. Je kunt ook chronische bronchitis oplopen als je meerdere keren de acute variant hebt gehad.

Is bronchitis besmettelijk? 

Acute bronchitis is vaak besmettelijk. Dit omdat het meestal veroorzaakt wordt door hetzelfde virus dat jou of iemand anders griep en verkoudheid bezorgde. Ook bacteriën kunnen voor besmetting zorgen.

Je kunt besmet raken door hoesten, niezen, het aanraken van besmette voorwerpen of het zoenen van een besmet persoon.

Hoe herken je bronchitis?

Bronchitis kent een aantal specifieke klachten. We sommen hieronder verschillende symptomen op die op bronchitis kunnen duiden:

 • veel hoesten (droge hoest)

 • slijm ophoesten

 • piepende ademhaling

 • benauwdheid

 • branderig, pijnlijk gevoel achter het borstbeen tijdens het hoesten

 • vermoeidheid

 • koorts en hoofdpijn

Wil je de diagnose ‘bronchitis’ bevestigd zien, dan zal er een röntgenfoto gemaakt moeten worden en moet opgehoest slijm in een laboratorium worden onderzocht.

Symptomen chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken. De symptomen zijn dan als volgt:

 • benauwdheid

 • chronische hoest

 • piepende ademhaling

 • constante (taaie) slijmproductie

 • afvallen

Hoe behandel je bronchitis?

Acute bronchitis hoeft meestal niet behandeld te worden; het geneest veelal vanzelf binnen 2 weken. Wel kun je daarna nog een tijdje last houden van vervelende kwaaltjes. Een zeurende hoest of verkoudheidsklachten. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt en neem wanneer nodig een pijnstiller. Er zijn diverse producten die de klachten van bronchitis kunnen verlichten.   

Is er chronische bronchitis vastgesteld? Dan valt dat niet met medicatie te genezen. Wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen verlichten. Luchtwegverwijders, slijmoplossers en ontstekingsremmende medicatie bijvoorbeeld. Raadpleeg hierover een arts.

Huismiddeltjes bronchitis

Vroeger werd acute bronchitis vaak met antibiotica behandeld. Maar omdat het in de meeste gevallen niet door een bacterie maar een virus veroorzaakt wordt, werkt zo’n kuur niet. Heb je acute bronchitis en wil je jouw herstel toch een handje helpen? Of is jouw bronchitis het gevolg van een bacterie, maar wil je niet aan de antibiotica? Dan zijn er verschillende huismiddeltjes die misschien uitkomst bieden.

Het internet staat bol van de natuurlijke remedies tegen bronchitis. Het gaat overigens vooral om verzachtende middelen:

 • Warme dranken

 • Kurkuma

 • Het gebruik van een luchtbevochtiger

 • Honing

 • Etherische oliën

 • Ginseng

 • Vitamine D

Wil je de klachten dus op een natuurlijke manier drukken, dan is er voldoende mogelijkheid om een poging te wagen.

Medicijnen bronchitis

Er bestaan verschillende medicijnen voor acute bronchitis. Antibiotica is er zo een. Wel op voorwaarde dat niet een virus, maar een bacterie de oorzaak is. Een arts kan inschatten of een kuur nuttig is. Ook zijn er mogelijkheden voor luchtwegverwijdende putjes via een inhalator. 

Bij chronische bronchitis kan een arts verschillende verlichtende medicijnen voorschrijven. Luchtwegverwijders, slijmoplossers en ontstekingsremmers bijvoorbeeld.

Hoe lang duurt bronchitis? 

Acute bronchitis verdwijnt over het algemeen binnen 2 weken. Je kunt dan nog wel last hebben van de nasleep; de restverschijnselen. De zeurende hoest bijvoorbeeld kan nog weken aanhouden. Rook je? Ook daardoor kun je langer last hebben van klachten.

Hoe voorkom je bronchitis?

Om te voorkomen dat je bronchitis oploopt, kun je:

 • Een gezonde levensstijl aanhouden, met een evenwichtige voeding en voldoende beweging.

 • Plaatsen waar veel luchtvervuiling is vermijden om de longen niet extra te prikkelen.

 • Niet roken of stoppen met roken.

 • Jaarlijks je griepprik halen om te voorkomen dat je de griep krijgt die dan weer bronchitis zou kunnen veroorzaken.

 • Omdat bronchitis erg besmettelijk is kan het worden overgedragen door te niezen, hoesten, zoenen en door bijvoorbeeld een besmette deurklink aan te raken.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij bronchitis?

Meestal is het niet nodig om met bronchitis naar de dokter te gaan, het gaat vanzelf weer over. Je doet er goed aan om wel even bij de huisarts langs te gaan als:

 • De symptomen langer dan twee weken aanhouden

 • Je gedurende meerdere dagen hoge koorts hebt

 • Je vaak last hebt van bronchitis

 • Je een slepende longziekte of astma hebt


Veelgestelde vragen bij bronchitis

 • 1. Moet je met bronchitis thuisblijven?

  Met bronchitis hoef je niet in bed te blijven maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag u gerust even naar buiten. Meestal geneest de acute bronchitis binnen een week en moet je er vooral van uitzieken. Het is niet verstandig om naar je werk te gaan omdat je andere kan besmetten. Het is echter niet verboden om naar je werk te gaan.

 • 2. Wat is de incubatietijd van bronchitis?

  De incubatietijd is 2-8 dagen (meestal 5).

 • 3. Kun je bronchitis krijgen door de airco?

  Nee, omdat bronchitis wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus is de airco niet de veroorzaker van bronchitis. Droge lucht die gecreëerd wordt door de airco kan enkel wel zorgen voor een verergering van je bronchitis.

 • 4. Helpt yoga tegen bronchitis?

  Yoga kan helpen bij ademhalingsproblemen die bijvoorbeeld bij bronchitis kunnen opspelen. Yoga helpt het hoesten en kortademigheid te verminderen. Het is echter onduidelijk of yoga impact heeft op de longfuncties. Advies is om dit altijd in overleg met je arts te doen.

 • 5. Wordt bronchitis erger bij warm weer?

  Ja, het kan voorkomen dat je bij warmer weer, bij koud of vochtigheid meer last hebt van klachten. Koude en vochtige lucht kunnen de longen prikkelen. Bij warmer weer kan je je benauwd voelen en je klachten heftiger ervaren. Ervaar je bij warmer weer meer klachten, dan zijn hier een aantal tips: - Drink voldoende. Drink zeker 2 liter water verdeeld over de dag, ook als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol, koffie of thee - Vermijd inspanning. - Blijf uit de hitte - Vermijd smog.. - Neem zo nodig extra geneesmiddel - Pas op met airconditioning. Airco kan klachten verergeren door de droge lucht en het temperatuurverschil me buiten.

 • 6. Kan je sporten met (acute) bronchitis?

  Ja, bij bronchitis is het belangrijk om voldoende te bewegen en binnen je draagkracht te sporten. Dit vergoot je longvermogen.

 • 7. Kun je met bronchitis naar de sauna?

  Ja, het is goed om met regelmaat een bezoek te brengen aan de sauna als je last hebt van chronische bronchitis. De warmte zorgt ervoor dat vastzittend slijm loslaat, waardoor luchtwegen vrijer worden en ademhalen makkelijker kan worden.

 • 8. Welke thee helpt bij bronchitis?

  Neem een thee met heemst, tijm, gember, zoethout, echinacea en weegbree. Er zijn kruidenmengsels waar dit in zit.

 • 9. Is bronchitis gevaarlijk?

  Nee, over het algemeen is bronchitis niet gevaarlijk. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of bacterie


Staat je vraag er niet tussen?

Stel je vraag
Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen bronchitis?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip