76% Zelfzorgscore
Verloop van kriebelhoest

Gemiddeld duurt kriebelhoest tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is kriebelhoest?

Kriebelhoest of droge hoest is de constante aandrang om te hoesten en te kuchen. Omdat je bij kriebelhoest vanuit een droge keel hoest en er amper slijm bij komt kijken, wordt het ook wel een niet-productieve hoest genoemd. Sommigen spreken ook van blafhoest. Want het hoesten met een droge keel leidt tot irritatie, beschadigingen en nog meer hoestprikkels. Daardoor kan de kriebelhoest uiteindelijk ‘blaffend’ gaan klinken. Met een hoop doorwaakte nachten en frustratie tot gevolg…

Wat zijn de oorzaken van kriebelhoest?

De oorzaak van kriebelhoest of droge hoest is meestal een virus. Maar ook gevoeligheid voor rook, een allergie, droge lucht, luchtvervuiling en kou kunnen droge hoest veroorzaken. Wat de aanleiding ook is, het draait altijd om irritatie van de slijmvliezen of luchtwegen. En je kent het cirkeltje wel; het hoesten irriteert die slijmvliezen, waardoor er nog meer hoestprikkels afgegeven worden.

Is kriebelhoest besmettelijk?

Droge hoest is besmettelijk als de oorzaak ervan een virus is. Het virus verspreidt zich dan via kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Iemand die het virus zelf onder de leden heeft, kan een ander op die manier ook aansteken. Gaat het om een irritatie van de slijmvliezen of luchtwegen, dan is jouw droge hoest niet besmettelijk en heeft de omgeving niets te vrezen. Alleen de partner van de persoon in kwestie wellicht. Grote kans dat die ook wat minder uren slaap per nacht krijgt…

Hoe lang duurt kriebelhoest?

Hoe lang kriebelhoest duurt, hangt helemaal van de oorzaak af. Want heeft een virus vat op je gekregen, dan kan jouw droge hoest het eerste teken van een vervelende verkoudheid of griep zijn. Is de kriebelhoest het gevolg van irritatie van de slijmvliezen of luchtwegen, dan kun je met wat veranderingen in je leefomgeving zelf aan een snel herstel bijdragen. Maar ieder geval van kriebelhoest is anders. Hoe lang je kriebelhoest duurt, is dus meestal vooral een geval van afwachten. Het zou van kop tot staart in ieder geval binnen ongeveer 3 weken over moeten zijn. 

Hoe herken je kriebelhoest?

De symptomen van kriebelhoest zijn een kriebel in je keel en een droge, soms ‘blaffende’ hoest. Die kriebel is met geen mogelijkheid weg te slikken of te kuchen. Toch is hoesten door de aanwezige hoestprikkel haast onvermijdelijk. Want iedereen die wel eens met kriebelhoest te maken heeft gehad kan het beamen; productief of niet, die hoest moet eruit en is amper binnen te houden…

Hoe behandel je kriebelhoest?

Er zijn verschillende dingen die je tegen kriebelhoest kunt doen. Het gaat dan om zaken die de hoestprikkel onderdrukken en zo de droge hoest verhelpen. Want weet jij jouw kriebelhoest te onderdrukken, dan kan jouw geïrriteerde keel eindelijk een beetje van het hoestgeweld bijkomen. Door het herstel worden minder hoestprikkels afgegeven. En zo zal de droge hoest uiteindelijk stoppen. Je leest er hieronder alles over. Behandeling via je huisarts is in de meeste gevallen niet nodig.

Welke medicijnen zijn er tegen kriebelhoest?

Er zijn verschillende soorten zelfzorgproducten tegen kriebelhoest te koop. Van hoestdrank, - siroop, tot aan tabletten en pastilles. Meestal is droge hoest-medicatie zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je hebt onder meer de volgende opties:

 • Noscapine, een hoestmiddel dat de neiging tot kuchen vermindert. 

 • Codeïne, werkt tegen kriebelhoest en werkt pijnstillend.

Toch hoef je je heil niet alleen in medicatie te zoeken. Ook een simpel flesje met water kan al een hoop verlichting geven en de hoestprikkel helpen onderdrukken. 

Tips bij kriebelhoest

Kriebelhoesttips; ze zijn vaak meer dan welkom. Want dat gekuch en geproest wordt jouw energieniveau al snel fataal. Daarom zetten wij wat tips tegen kriebelhoest voor je op een rijtje. Met deze tips ga jij ondanks jouw kriebelhoest hopelijk weer lekker slapen. Dat scheelt al de helft. 

 • Adem door je neus in plaats van door je mond. Je luchtwegen worden op die manier gespaard. Er zullen dus minder hoestbuien volgen. 

 • Onderdruk de hoestprikkel niet. De prikkel zal het uiteindelijk toch van je winnen. 

 • Gebruik een extra hoofdkussen of zet zo mogelijk het hoofdeinde van je bed een stukje omhoog. Dit is echt een gouden tip als je met kriebelhoest gaat slapen. Het zorgt er namelijk voor dat je voldoende lucht krijgt, en je longen dus minder geprikkeld worden. 

 • Op een dropje of een ander snoepje zuigen, kan ook wonderen doen. En smeer je keel met voldoende water, thee en honing. Het gaat beschadigingen tegen, omdat de hoestprikkel wordt onderdrukt. 

 • Probeer je stembanden zo veel mogelijk te ontzien. Even geen hard gepraat of geschreeuw dus. 

 • En ook roken en meeroken is in tijden van kriebelhoest uit den bozen. Het irriteert je slijmvliezen en zorgt voor hoestprikkels. 

 • Zorg voor een stofvrije woning met een goede luchtkwaliteit. Hang eventueel bakjes met water aan je verwarming of plaats een luchtbevochtiger. Want droge lucht leidt tot prikkeling van je slijmvliezen.

Hoe voorkom je kriebelhoest?

Kun je kriebelhoest voorkomen?

Kriebelhoest voorkomen is gedeeltelijk mogelijk, maar niet helemaal. Want al ben je nog zo voorzichtig, je hebt nooit helemaal in de hand of jij ergens een virus oploopt. En ook irritatie van je luchtwegen is niet altijd tegen te gaan. Toch is er veel wat je kunt doen om kriebelhoest zo veel mogelijk te proberen voorkomen: 

 • Zorg voor goede luchtkwaliteit in je eigen woning.

 • Houd je eigen woning stofvrij.

 • Geef je stembanden rust.

 • Stop met meeroken, denk al helemáál niet meer aan zelf een sigaret opsteken. 

 • Smeer je keel voldoende.

Doe je al het bovenstaande om kriebelhoest te voorkomen, dan ben je in ieder geval in je eigen omgeving goed bezig. Kom je in een stoffige omgeving of in een ruimte met ontzettend droge lucht, dan kan jouw lichaam wat meer hebben. Het zal dus langer duren tot jouw aanwezigheid daar tot problemen leidt.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij kriebelhoest?

Je moet met jouw kriebelhoest naar de huisarts toe als het na zo’n 3 weken nog niet over is. Dit omdat dan de kans bestaat dat je een chronische variant onder de leden hebt. Een beroepsziekte, door dampen en prikkelende stoffen bijvoorbeeld. Maar het kan ook om astma of bronchitis gaan. Je kunt van alles doen om de hoestprikkel te onderdrukken, maar hij gaat pas echt weg als er echt iets aan de oorzaak wordt gedaan.

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 8,7
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen kriebelhoest?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip