Informatie bij eczeem


We hebben alle informatie rondom eczeem voor je verzameld. Alles over eczeem
70% Zelfzorgscore
Verloop van eczeem

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die zich kenmerken door huiduitslag, jeuk en roodheid. Eczeem komt vaak voor bij kinderen, maar volwassenen kunnen er ook last van krijgen. De huidaandoening wordt ook wel constitutioneel eczeem of atopisch eczeem genoemd, wat de meest voorkomende vorm is. Atopisch verwijst naar een allergie. Mensen met dit constitutioneel eczeem hebben vaak allergieën of astma, gepaard met een jeukende, rode huid. Eczeem kan voorkomen op verschillende delen van het lichaam.

Is eczeem besmettelijk?

Nee, eczeem is niet besmettelijk. Het is namelijk geen virus. Maar wanneer een ontsteking of infectie ontstaat door bijvoorbeeld onbehandeld eczeem, kan deze wel besmettelijk zijn. Het risico op besmetting is daarentegen niet hoog.

Soorten eczeem

Eczeem komt ook in een paar andere vormen voor, waarbij elk type zijn eigen symptomen en oorzaken heeft. Onderstaand hebben we de meest voorkomende vormen eczeem en de oorzaak ervan voor je op rij gezet. 

Contacteczeem

Krijg je last van een geïrriteerde, jeukende en rode huid nadat je in contact bent geweest met een irriterende stof of stoffen, kan dit op contacteczeem duiden. Bijvoorbeeld wanneer de huid wordt blootgesteld aan iets waar je erg gevoelig of allergisch voor bent. Denk hierbij aan metalen, planten, schoonmaak- of wasmiddelen, wol of chemicaliën.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem bevindt zich vooral in het gezicht en op het behaarde hoofd: de plaatsen waar zich veel talgklieren bevinden. Deze vorm komt vaker voor bij mannen dan voor vrouwen. Seborroïsch eczeem kenmerkt zich door een vettige, gele of rode uitslag. De oorzaak van dit type eczeem is niet duidelijk.

Dyshidrotisch eczeem of ‘blaasjeseczeem’

Dit type eczeem wordt ook wel blaasjeseczeem genoemd en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. In het geval van dyshidrotisch eczeem vormen zich blaasjes op de voetzolen en/of op de handpalmen. Deze blaasjes jeuken en kunnen gevuld zijn met vocht. De blaasjes kunnen ontstaan door seizoensgebonden allergieën (bijvoorbeeld hooikoorts) of stress.

Nummulair eczeem

In het geval van nummulair eczeem ontstaan er muntvormige en dus ronde vlekken op de huid. Deze vlekken jeuken vaak en duidelijk zichtbaar. Daarnaast kunnen de vlekken vocht bevatten of juist droog worden en korstig aanvoelen. Nummulair eczeem komt vaak op na een verwonding van de huid (door bijvoorbeeld een brandwond, schaafwond of insectenbeet) en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hypostatisch eczeem

Deze vorm van eczeem komt het meest voor bij ouderen en bevindt zich vooral op de onderbenen. Ook in dit geval veroorzaakt het eczeem een erg droge, jeukende en rode huid. Enkele oorzaken zijn onder andere te strakke, irriterende sokken en opgezette onderbenen door te weinig beweging of een verminderde werking van de afvoerende bloedvaten. 

Tips bij eczeem


Op onze site staan 2 tips tegen eczeem. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Bij mij helpt kamillethee koken. Afkoelen met een washand aanbrengen op de plekjes die pijnlijk of jeukerig zijn.

Anoniem
4 augustus 2020
1

Mijn dochtertje heeft eczeem, het helpt om haar slechts 2 keer per week in bad te doen met extra vette badolie. Daarna insmeren met lanettezalf.

Michelle
26 augustus 2020
0
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij eczeem, atopisch eczeem of seborroïsch eczeem

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij eczeem. Geschreven door consumenten en de redactie.