70% Zelfzorgscore
Verloop van eczeem

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor alle huidaandoeningen die veroorzaakt worden door een ontsteking. Er bestaan verschillende soorten eczeem:

 • Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem: dit is een aangeboren overgevoeligheid van de huid die vaak voorkomt in families die last hebben van allergieën.

 • Allergisch contacteczeem: dit is een huidontsteking die ontstaat na contact met bepaalde stoffen zoals planten, metaal, wol, wasmiddelen of chemicaliën.

 • Dyshidrotisch eczeem: bij dit type eczeem ontstaan er kleine blaasjes aan de handen of voeten die het gevolg kunnen zijn van een allergische reactie, een voetschimmel of overmatig zweten.

 • Seborroïsch eczeem: deze eczeem komt voor op plekken waar lymfeklieren zitten, zoals het hoofd, de neus, achter de oren, aan de borst of tussen de schouderbladen. Het eczeem bestaat uit een vette, gele of rode uitslag, op het hoofd kennen we dit als roos. 

 • Erytrodermie: dit is de meest ernstige vorm van eczeem waarbij de huid erg rood, warm en gezwollen is en die gepaard gaat met hevige jeuk. Hier kun je erg ziek van zijn en het kan zelfs nierfalen veroorzaken. 

Hoe herken je eczeem?

Om de diagnose te stellen zal de arts vragen stellen en de huid onderzoeken op de volgende symptomen:

 • Jeukende huid

 • Rode, gezwollen en warm aanvoelende huid

 • Droge en schilferende huid, eventueel gebarsten

 • Vochtblaasjes

Ook zal de huisarts proberen achterhalen of je beroepshalve of via een hobby in contact komt met stoffen waar je allergisch op reageert en vragen naar allergieën in de familie. Bij een vermoeden van allergisch contacteczeem kan een bloedonderzoek nuttig zijn om na te gaan of je allergisch bent aan bepaalde stoffen.

Hoe behandel je eczeem?

Eczeem is niet te genezen, je kunt enkel de symptomen behandelen. Het allerbelangrijkste is dat je niet krabt op de jeukende huid omdat je zo een infectie zou kunnen veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk de huid goed te verzorgen met een hydraterende zalf, om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Gebruik altijd hypoallergene zalf zonder geurstoffen.

Bij de apotheek kun je een speciale verkoelende zalf kopen om klachten zoals jeuk en warme huid te behandelen. Bij hoofdroos kan een antiroos shampoo gebruikt worden. In ernstige gevallen kan de dokter een zalf op basis van corticosteroïden voorschrijven, of pillen om de ontsteking af te remmen, het immuunsysteem te onderdrukken of de allergische reactie te verminderen. Voor sommige mensen kan lichttherapie de symptomen verzachten.

Hoe voorkom je eczeem?

Het grootste misverstand over eczeem is dat het besmettelijk zou zijn, dit is absoluut niet het geval. Je kunt dus geen eczeem krijgen door iemand aan te raken of in hetzelfde zwembad te zwemmen. Droge en beschadigde huid is vatbaar voor eczeem, daarom is het belangrijk om de huid goed te verzorgen:

 • Gebruik dagelijks een hydraterende crème, vooral na het douchen of baden en voor het slapengaan.

 • Douche niet te lang of te vaak en gebruik bij voorkeur lauw water en een milde zeep. Na het douchen of baden dep je de huid voorzichtig droog om ze niet te beschadigen.

 • Maak je handen niet te vaak nat en draag handschoenen tijdens het afwassen. Droog je handen altijd goed af, zeker tussen de vingers.

 • Als je contacteczeem hebt, is het belangrijk de stoffen waar je allergisch op reageert, te vermijden (zoals wollen kleding, huisdieren, een bepaald wasmiddel en voeding).

 • Krab nooit op plaatsen waar je eczeem hebt om te voorkomen dat de huid geïnfecteerd raakt. Verkoelende zalf kan de jeuk tegengaan en bij kleine kinderen kun je ’s nachts handschoentjes aandoen om te voorkomen dat ze zichzelf krabben.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij eczeem?

Ga voor de diagnose van eczeem steeds bij een dokter langs, je moet zeker medische hulp inroepen als:

 • De plek waar je eczeem hebt geïnfecteerd is

 • Je een erge vorm van eczeem hebt die je dagelijks leven erg beïnvloed

 • Je regelmatig last hebt van eczeem (chronische eczeem) 

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen eczeem?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip