Overzicht bij griep, grieperig en influenza
Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij eczeem. Geschreven door consumenten en de redactie.
Gemiddeld duurt griep tot 5 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.
Griep is een besmettelijk virus aan de luchtwegen dat gepaard gaat met verschillende symptomen. Griep wordt veroorzaakt door het Influenzavirus wat zorgt voor een infectie of ontsteking aan de ademhalingswegen, het slijmvlies van de keel of de neus. Velen verwarren griep een hevige verkoudheid, maar er is wel degelijk verschil tussen deze aandoeningen. Griep duikt vaak plotseling op met vervelende klachten zoals spierpijn, hoge koorts en koude rillingen, waar verkoudheid zich beperkt tot keelpijn, niezen en een verstopte neus.
Er kunnen telkens nieuwe varianten van griep opduiken, waardoor de kans op besmetting aanwezig blijft. Recente vormen van het griepvirus zijn onder andere de Mexicaanse griep en de Vogelgriep. Omdat griep een groter risico kan vormen bij personen met (chronische) aandoeningen, is er jaarlijks een griepprik beschikbaar voor mensen vanaf 60 jaar en kinderen met medische aandoeningen. Voor gezonde (jong)volwassenen en kinderen is vormt het griepvirus over het algemeen weinig tot geen gevaar.
De griep wordt veroorzaakt door griepvirussen. Er is geen universeel griepvirus, er bestaan meerdere soorten. Deze verschillen van elkaar wat betreft besmettelijkheid en klachten en komen vaak voor in de winter. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder:
Weerstand: ‘s winters wil onze weerstand nog wel eens lager zijn vergeleken met de rest van het jaar;
Weersomstandigheden: het virus overleeft het beste in mistige weersomstandigheden en temperaturen rond de 3 en 6 graden Celsius;
Verspreidingsmogelijkheden: In de wintermaanden verblijven we met zijn allen vaak in dichte, warme ruimtes. Zo verspreidt de griep zich een stuk sneller.
Ja, het Influenzavirus en daarmee de griep is besmettelijk. Omdat de aandoening zich in de luchtwegen of keel van een persoon bevindt, kan het virus gemakkelijk worden overgedragen door niezen of hoesten, maar ook tijdens het praten. Het virus hangt als het ware als kleine druppeltjes in de lucht en kan zich maximaal twee meter ver verspreiden. Wanneer deze ingeademd worden, kan er sprake zijn van besmetting.
Naast het inademen van virus druppeltjes, is het ook mogelijk om in aanraking te komen met het virus via verschillende voorwerpen of bijvoorbeeld de handen. Wanneer hierna zintuigen worden aangeraakt als de neus, ogen of mond, vindt in vele gevallen besmetting plaats.
Griepvirussen kunnen worden overgedragen naar anderen vanaf de eerste dag voor de start van de klachten, tot aan ongeveer 6 dagen na het begin van de symptomen. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste verschijnselen kan oplopen tot 7 dagen. Niet iedereen die besmet wordt zal daadwerkelijk griepklachten ervaren.
Over het algemeen kan iedereen besmet worden met de griep. Wel is het zo dat bepaalde risicogroepen meer kans hebben op besmetting. Door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt dan ook aangeraden om contact opnemen met hun huisarts of specialist wanneer personen uit de risicogroep griep denken te hebben.
Nee, deze virussen zijn niet hetzelfde. Misselijkheid, braken en diarree kunnen ook symptomen zijn bij griep, maar dan meestal bij kinderen. Het verschil tussen de griep en buikgriep is dat het ene virus zich in de luchtwegen bevindt en het andere een infectieziekte betreft in darmen of maag (in vele gevallen veroorzaakt wordt door het norovirus).
Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij eczeem. Geschreven door consumenten en de redactie.