63% Zelfzorgscore
Verloop van griep

Gemiddeld duurt griep tot 5 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is griep?

Griep of influenza is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het griepvirus of influenzavirus. Elk jaar is er een griepepidemie in Nederland tijdens de herfst en het voorjaar, het ene jaar zijn er veel zieken met griep, het andere jaar minder. Tevens zitten we in de winter met z’n allen dichter op elkaar in slecht geventileerde ruimtes (op kantoor, op de trein, ...)

Elk jaar verandert het griepvirus een beetje, waardoor je elk jaar opnieuw ziek kunt worden en er telkens een nieuw griepvaccin ontwikkeld moet worden. Elke 10 tot 15 jaar horen we van een griep pandemie, waarbij een nieuw griepvirus overal ter wereld mensen ziek maakt. Recente voorbeelden van griep pandemieën zijn de Mexicaanse griep en de Vogelgriep.

Hoe herken je griep?

De symptomen van griep worden dikwijls verward met het grieperig gevoel dat je kunt hebben tijdens een verkoudheid. Van de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus), ben je toch wel enkele dagen tot een week goed ziek. De symptomen zijn:

 • Hoge koorts en koude rillingen

 • Keelpijn en hoofdpijn

 • Spierpijn overal in het lichaam

 • Hoesten en een loopneus

 • Vermoeidheid

Griep is meestal onschuldig, maar soms kan het ernstige complicaties met zich mee brengen zoals longaandoeningen en hartproblemen en in uitzonderlijke gevallen zelfs hersenvliesontsteking. De kans op complicaties is groter bij jonge kinderen (jonger dan 2 jaar), ouderen (+65 jaar), mensen met een chronische ziekte of suikerziekte, zwangeren en mensen die veel in contact komen met zieken.

Hoe behandel je griep?

De symptomen van een griep verdwijnen meestal binnen een week, maar je het kan tot 3 weken duren voor je weer helemaal in topvorm bent. Omdat griep wordt veroorzaakt door een virus is het niet nuttig om antibiotica te slikken. Een griep moet je gewoon uitzieken, je kunt het beter even rustig aan doen en voldoende water drinken. Verlucht je huis en zeker je slaapkamer goed en blijf zoveel mogelijk binnen. Je kunt de symptomen behandelen met een pijnstiller, een tablet tegen keelpijn, een middel tegen de koorts en een hoestdrank.

Hoe voorkom je griep?

Griep is erg besmettelijk, het kan overgedragen worden door hoesten, niezen en zelfs praten. Speekseldruppels die het griepvirus bevatten kunnen tot wel 2 meter ver vliegen. Als een ziek persoon voorwerpen zoals de deurklink of de telefoon heeft aangeraakt kan het virus tot enkele uren overleven en anderen besmetten. Ook iemand die nog geen symptomen heeft kan al besmettelijk zijn. Om te voorkomen dat je besmet wordt met griep kun je enkele voorzorgen nemen:

 • Was je handen regelmatig, zeker als je in contact bent gekomen met iemand die griep heeft of als je een mogelijk besmet voorwerp hebt aangeraakt. 

 • Deel je glas of bestek niet met iemand anders tijdens het griepseizoen.

 • Dankzij een gezonde levensstijl is ook je afweersysteem in optimale vorm en is de kans dat je ziek wordt kleiner.

 • Ga altijd voldoende aangekleed naar buiten.

 • Vermijdt drukbezochte plaatsen met veel mensen in een kleine ruimte.

 • Ga voor een jaarlijkse griepprik naar je huisarts. Vooral mensen die behoren tot een risicogroep (ouderen, mensen met een slepende ziekte, zwangeren en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector) kunnen zich beter laten vaccineren. Voor andere, gezonde mensen is een griepprik meestal niet nodig, overleg bij twijfel met je huisarts.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij griep?

Griep gaat meestal vanzelf over nadat je de nodige rust hebt genomen, een bezoek aan de dokter is dus normaal gezien niet nodig. Je moet wel medische hulp zoeken als je:

 • Een slepende ziekte of suikerziekte hebt 

 • Veel in contact komt met kinderen, ouderen of zieken (mensen die werkzaam zijn in de zorgsector)

 • Zwanger bent

 • Na 4 dagen nog steeds hoge koorts maakt of je opnieuw koorts hebt

 • Veel slijm ophoest

 • Pijn hebt tijdens het ademen of kortademig bent

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen griep?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip