Informatie bij hooikoorts


We hebben alle informatie rondom hooikoorts voor je verzameld. Alles over hooikoorts
65% Zelfzorgscore
Verloop van hooikoorts

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel van bloeiende bomen, planten of grassen. Dit met een hoop niesbuien, tranende ogen en gesnotter tot gevolg. De klachten worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem als er stuifmeel ingeademd wordt. Dit vooral tijdens de lente en zomer, tijdens de bloeiperiode van de betreffende boom of plant, en dan voornamelijk op warme dagen met matige wind. Hooikoorts wordt ook wel ‘pollenallergie’ genoemd, omdat stuifmeel een andere benaming voor pollenkorrels is. 

De mate waarin hooikoorts opspeelt is afhankelijk van verschillende factoren; de hoeveelheid stuifmeel in de lucht, de weersomstandigheden en de gevoeligheid voor het stuifmeel. Je kunt het ene jaar dus extreme last van hooikoorts hebben, terwijl de klachten het volgende jaar een stuk minder erg zijn. Hooikoorts kan zich op iedere leeftijd openbaren.

Oorzaken hooikoorts

Heel veel planten produceren stuifmeel, nodig voor de voortplanting ervan. Bij veel planten zijn het insecten die voor de voortplanting zorgen. Die worden aangetrokken door de kleuren en geuren. Maar veel bomen, planten en grassen hebben geen kleurig uiterlijk of aangenaam aroma. En dus laten insecten ze links liggen. Die gewassen moeten het dan ook van verplaatsing door de wind hebben. Dat maakt dat er in het bloeiseizoen van die betreffende bomen en planten heel veel stuifmeel in de lucht hangt. Die pollen komen in contact met de slijmvliezen van onze ogen, neus, mond en longen. Mensen met hooikoorts reageren daar met een allergische reactie op.  

Hooikoorts is dus een reactie op pollen die zich in de lucht bevinden. Maar die mogen niet verward worden met ‘bijenpollen’. Want de pollen die bijen verzamelen zijn zwaarder van gewicht en hebben meestal geen allergische reactie bij mensen tot gevolg.

Tips bij hooikoorts


Op onze site staan 4 tips tegen hooikoorts. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Volgens vele; Nisita neuszalf helpt de pollen buiten te houden. Helpt het herstel van beschadigd neusslijmvlies als gevolg van de allergische reactie op de pollen.

Nisita neuszalf
6

Vermijd voedsel dat mogelijk allergieën veroorzaakt, zoals pinda's en melk.

Redactie fuufoo.nl
25 februari 2021
2

Als je last hebt van je symptomen, neem dan een antihistaminicum. Antihistaminica kunnen de jeuk en het waterige gevoel in de ogen en neus helpen verminderen.

Redactie fuufoo.nl
25 februari 2021
1

Veelgestelde vragen bij hooikoorts

 • 1. Kun je hooikoorts in de herfst/winter hebben?

  Ja, het kan zijn dat je in de winter al last krijgt van hooikoorts. Hoe eerder de bloei begint, hoe eerder je last krijgt van hooikoorts. Het kan voorkomen dat het in september of oktober al erg koud is en in november en december het warm is voor de tijd van het jaar. De natuur raakt hiervan in de war wat zich uit in vroege bloei. Het gevolg hiervan is dat er zelfs in de winter al pollen in de lucht hangen. De pollen die mogelijk in de winter al in de lucht hangen zijn de pollen van de hazelaar en de witte en zwarte els.

 • 2. Kun je van hooikoorts huiduitslag krijgen?

  Ja, huiduitslag is één van de symptomen van hooikoorts op de huid. Het stuifmeel komt in contact met je huid en de pollenallergenen dringen in de huid wat een allergische reactie veroorzaakt. Geschikte huidverzorging kan de klachten verminderen. Kies een product dat specifiek is aangepast aan een reactieve huid. Als je symptomen niet voldoende onder controle zijn met aangepaste verzorgingsproducten kan je de huisarts inschakelen.

 • 3. Helpt acupunctuur tegen hooikoorts?

  Ja, acupunctuur bij hooikoorts is als preventieve behandeling erg geschikt. Omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich hierop. In het voorjaar werkt je afweermechanisme optimaal en zal je geen of veel minder klachten hebben van hooikoorts. Acupunctuur in een periode waarin je daadwerkelijk klachten hebt is vooral gericht op het verlichten van deze klachten.

 • 4. Kun je hooikoorts op latere leeftijd krijgen?

  Ja, velen krijgen hooikoorts pas op latere leeftijd. Slijmvlies raakt steeds gevoeliger door de jaren heen, waardoor allergische reacties kunnen ontstaan. De meeste patiënten krijgen tussen hun tiende en dertigste jaar hooikoorts. Het merendeel van de mensen groeien echter vanzelf ook weer over de hooikoorts heen.

 • 5. Werkt een masker tegen hooikoorts?

  Ja, een masker of mondkapje werkt tegen hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts en pilletjes en medische neusspray helpen niet, zou een mondmasker moeten helpen. Het is niet noodzakelijk om een medisch mondkapje te dragen om de deels tegen te houden. Het is echter wel belangrijk om bij het dragen van een mondkapje bij hooikoorts de zelfde regels te volgen als bij corona: niet met je handen aan het kapje komen en het moet goed om het gezicht aansluiten.

 • 6. Welke (kamer)planten veroorzaken hooikoorts?

  Onderstaand de top 10 hooikoorts veroorzakende planten: 1. Imperialis 2. Aurea 3. Lanciniata 4. Pyramidalis 5. Rubrinervia 6. Cedrus libani Glauca 7. Alnus incana 8. Corylus avellana 9. Alnus subcordata var. Obron 10. Alnus glutinosa var. Barbata.

 • 7. Helpt een zonnebril tegen hooikoorts?

  Ja, het dragen van een zonnebril helpt tegen hooikoorts. Als je een zonnebril op zet als je naar buiten gaat, komen de pollen minder snel in contact met je ogen. De bril helpt het beste als deze zo veel mogelijk ruimte afsluit tussen de bril en je hoofd. Op deze manier kunnen de pollen niet (onder)langs glippen.

 • 8. Heb ik symptomen van hooikoorts of corona?

  Het is belangrijk om hooikoorts en corona niet met elkaar te verwarren. Je zou zonder het te weten het virus verder kunnen verspreiden. Meestal heb je bij hooikoorts ieder jaar ongeveer de zelfde klachten in de zelfde periode. Koorts is het belangrijkste onderscheid tussen corona en hooikoorts. Belangrijke verschillen en overeenkomsten tussen hooikoorts en corona zijn: - Een loopneus, waterige ogen en jeukende ogen zijn typische klachten bij hooikoorts en niet bij COVID-19. Echter kan een loopneus het begin zijn van COVID-19 - Koorts? Ondanks de naam is koorts niet een van de symptomen van hooikoorts. Het is wel een van de symptomen van COVID-19 - Niezen is een typische klacht bij hooikoorts maar kan ook het begin zijn van een verkoudheid of COVID - Hoesten? Een plotseling opkomende en aanhoudende hoest is een van de meest voorkomende symptomen van COVID-19. Maar het komt soms ook voor bij hooikoorts. Ga goed bij jezelf na of je de afgelopen jaren in de zelfde periode ook dezelfde klachten had door hooikoorts. Dan komen deze klachten nu waarschijnlijk ook door hooikoorts.

Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij hooikoorts, pollen allergie, allergische rhinitis

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij hooikoorts. Geschreven door consumenten en de redactie.