65% Zelfzorgscore
Verloop van hooikoorts

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel van bloeiende bomen, planten of grassen. Dit met een hoop niesbuien, tranende ogen en gesnotter tot gevolg. De klachten worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem als er stuifmeel ingeademd wordt. Dit vooral tijdens de lente en zomer, tijdens de bloeiperiode van de betreffende boom of plant, en dan voornamelijk op warme dagen met matige wind. Hooikoorts wordt ook wel ‘pollenallergie’ genoemd, omdat stuifmeel een andere benaming voor pollenkorrels is. 

De mate waarin hooikoorts opspeelt is afhankelijk van verschillende factoren; de hoeveelheid stuifmeel in de lucht, de weersomstandigheden en de gevoeligheid voor het stuifmeel. Je kunt het ene jaar dus extreme last van hooikoorts hebben, terwijl de klachten het volgende jaar een stuk minder erg zijn. Hooikoorts kan zich op iedere leeftijd openbaren.

Oorzaken hooikoorts

Heel veel planten produceren stuifmeel, nodig voor de voortplanting ervan. Bij veel planten zijn het insecten die voor de voortplanting zorgen. Die worden aangetrokken door de kleuren en geuren. Maar veel bomen, planten en grassen hebben geen kleurig uiterlijk of aangenaam aroma. En dus laten insecten ze links liggen. Die gewassen moeten het dan ook van verplaatsing door de wind hebben. Dat maakt dat er in het bloeiseizoen van die betreffende bomen en planten heel veel stuifmeel in de lucht hangt. Die pollen komen in contact met de slijmvliezen van onze ogen, neus, mond en longen. Mensen met hooikoorts reageren daar met een allergische reactie op.  

Hooikoorts is dus een reactie op pollen die zich in de lucht bevinden. Maar die mogen niet verward worden met ‘bijenpollen’. Want de pollen die bijen verzamelen zijn zwaarder van gewicht en hebben meestal geen allergische reactie bij mensen tot gevolg.

Hoe herken je hooikoorts?

Hooikoorts is aan verschillende symptomen te herkennen. Wij zetten de meest voorkomende hooikoortsklachten voor je op een rijtje.

Aan de hand van jouw verschijnselen kun je zelf een voorzichtig antwoord geven op de vraag: heb ik hooikoorts?

Heb ik hooikoorts of ben ik verkouden?

Hooikoortssymptomen hebben veel weg van verkoudheidsklachten. Toch is het vrij eenvoudig om te bepalen of je hooikoorts hebt of ‘gewoon’ verkouden bent. En wel als volgt:

  • Hooikoorts is seizoensgebonden, verkoudheid is dat niet. Heb je in de lente- of zomermaanden plotseling last van hardnekkige klachten zoals hierboven beschreven, dan is de kans groot dat dat door de pollen in de lucht komt.

  • Hooikoortsverschijnselen komen veel sneller op dan die van een verkoudheid. Ook kunnen ze weer heel snel verminderen. Na een regenbui bijvoorbeeld.

  • Hooikoortsklachten houden over het geheel gezien langer aan. Ook keren ze steeds weer terug. Ook neemt het niezen vaak toe in de loop van de dag, en wordt het richting de avond weer minder.

  • Jeuk aan de neus is vrij specifiek voor hooikoorts.

  • Bij een verkoudheid heeft snot vaak een volle structuur en kleur. Is hooikoorts de oorzaak, dan is het juist waterig en loopt het makkelijk uit je neus.

 Wil je uitsluitsel? Dan kun je een allergietest laten doen. Je huisarts moet je hiervoor doorverwijzen.

Hoe lang duurt hooikoorts? 

Op de vraag hoe lang hooikoorts duurt is moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Want ben je allergisch voor één soort pol en komt die van een boom met een korte bloeiperiode, dan heb je ‘geluk’. Ben je allergisch voor meerdere soorten stuifmeel of voor planten die lange tijd in de bloei staan, dan kan het wel eens een lange rit worden. Ook het weer heeft invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht. Maar in alle gevallen kan gesteld worden: zodra de bloeitijd van grassen, bomen en planten voorbij is, ben jij als het goed is weer snel van je klachten af.

Hoe behandel je hooikoorts?

Aan een hooikoortsbehandeling kan op verschillende manieren vorm worden gegeven. Want hét medicijn tegen hooikoorts bestaat helaas niet. Van het eten van honing tot aan immunotherapie; wat is er nou precies allemaal mogelijk en wat helpt er tegen hooikoorts? Voor hooikoorts zijn er grofweg drie vormen van behandeling:

Preventieve behandeling

Dit zijn producten die voorkomen dat je hooikoorts klachten krijgt:

  • Oogdruppels

  • Neusdruppels

  • Neuszalf die de pollen tegenhoudt en het neusslijmvlies regenereert

Symptomatische behandeling

Het bestrijden of verlichten van de hooikoortsverschijnselen door gebruik te  maken van:

  • pillen en tabletten en zalf

  • toepassingen zoals een zoutwaterspoeling voor je neus

  • tapen volgens een Japanse behandelmethode

Immunotherapie

Immunotherapie wordt ook wel de ‘hooikoortsprik’ genoemd. Wanneer de bovenstaande behandelingen niet voldoende effect hebben kan overgaan worden op immunotherapie. Deze vorm van therapie neemt enkele jaren in beslag.

Tips tegen hooikoorts

Hooikoorts is een vervelende kwaal. Gelukkig zijn er een hoop tips die jouw hooikoorts enigszins kunnen voorkomen of verlichten. Je leest ze hier:

  • Houd je ramen overdag zo veel mogelijk dicht

  • Stofzuig je woning regelmatig

  • Droog je was zo veel mogelijk binnen

  • Borstel je haar voordat je naar bed gaat

  • Draag een zonnebril wanneer je naar buiten gaat

  • Check de hoeveelheid pollen in de lucht voordat je naar buiten gaat. Dit kan via speciale hooikoortsalerts.

  • Smeer vaseline rond je ogen, mond en aan de binnenkant van je neus. Dat zorgt ervoor dat pollen minder makkelijk je slijmvliezen bereiken.

  • Spoel je blote huid af met water als je buiten bent geweest

Hoe voorkom je hooikoorts?

Hooikoorts voorkomen is vooralsnog onmogelijk. Dit omdat de kans dat je deze aandoening krijgt deels erfelijk bepaald is. Daarnaast is er weinig bekend over manieren om hooikoorts preventief tegen te gaan.

Heb je hooikoorts, dan kun je met de juiste maatregelen het effect ervan wel tot een minimum beperken. Bij ‘Tips tegen hooikoorts’ lees je hoe je dat doet.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij hooikoorts?

Over het algemeen is het niet nodig om met hooikoorts naar de dokter te gaan, ga wel langs bij je huisarts als:

  • Je meer wilt weten over de oorzaak en de behandeling van je hooikoorts

  • Je wilt laten testen waar je allergisch voor bent

  • De klachten blijven aanhouden ondanks voorzorgsmaatregelen en behandeling

  • Je erg hevige allergische reacties hebt die je dagelijkse activiteiten ernstig verstoren

  • Ga voor desensibilisatie therapie steeds naar de dokter


Veelgestelde vragen bij hooikoorts

  • 1. Kun je hooikoorts in de herfst/winter hebben?

    Ja, het kan zijn dat je in de winter al last krijgt van hooikoorts. Hoe eerder de bloei begint, hoe eerder je last krijgt van hooikoorts. Het kan voorkomen dat het in september of oktober al erg koud is en in november en december het warm is voor de tijd van het jaar. De natuur raakt hiervan in de war wat zich uit in vroege bloei. Het gevolg hiervan is dat er zelfs in de winter al pollen in de lucht hangen. De pollen die mogelijk in de winter al in de lucht hangen zijn de pollen van de hazelaar en de witte en zwarte els.

  • 2. Kun je van hooikoorts huiduitslag krijgen?

    Ja, huiduitslag is één van de symptomen van hooikoorts op de huid. Het stuifmeel komt in contact met je huid en de pollenallergenen dringen in de huid wat een allergische reactie veroorzaakt. Geschikte huidverzorging kan de klachten verminderen. Kies een product dat specifiek is aangepast aan een reactieve huid. Als je symptomen niet voldoende onder controle zijn met aangepaste verzorgingsproducten kan je de huisarts inschakelen.

  • 3. Helpt acupunctuur tegen hooikoorts?

    Ja, acupunctuur bij hooikoorts is als preventieve behandeling erg geschikt. Omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich hierop. In het voorjaar werkt je afweermechanisme optimaal en zal je geen of veel minder klachten hebben van hooikoorts. Acupunctuur in een periode waarin je daadwerkelijk klachten hebt is vooral gericht op het verlichten van deze klachten.

  • 4. Kun je hooikoorts op latere leeftijd krijgen?

    Ja, velen krijgen hooikoorts pas op latere leeftijd. Slijmvlies raakt steeds gevoeliger door de jaren heen, waardoor allergische reacties kunnen ontstaan. De meeste patiënten krijgen tussen hun tiende en dertigste jaar hooikoorts. Het merendeel van de mensen groeien echter vanzelf ook weer over de hooikoorts heen.

  • 5. Werkt een masker tegen hooikoorts?

    Ja, een masker of mondkapje werkt tegen hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts en pilletjes en medische neusspray helpen niet, zou een mondmasker moeten helpen. Het is niet noodzakelijk om een medisch mondkapje te dragen om de deels tegen te houden. Het is echter wel belangrijk om bij het dragen van een mondkapje bij hooikoorts de zelfde regels te volgen als bij corona: niet met je handen aan het kapje komen en het moet goed om het gezicht aansluiten.

  • 6. Welke (kamer)planten veroorzaken hooikoorts?

    Onderstaand de top 10 hooikoorts veroorzakende planten: 1. Imperialis 2. Aurea 3. Lanciniata 4. Pyramidalis 5. Rubrinervia 6. Cedrus libani Glauca 7. Alnus incana 8. Corylus avellana 9. Alnus subcordata var. Obron 10. Alnus glutinosa var. Barbata.

  • 7. Helpt een zonnebril tegen hooikoorts?

    Ja, het dragen van een zonnebril helpt tegen hooikoorts. Als je een zonnebril op zet als je naar buiten gaat, komen de pollen minder snel in contact met je ogen. De bril helpt het beste als deze zo veel mogelijk ruimte afsluit tussen de bril en je hoofd. Op deze manier kunnen de pollen niet (onder)langs glippen.

  • 8. Heb ik symptomen van hooikoorts of corona?

    Het is belangrijk om hooikoorts en corona niet met elkaar te verwarren. Je zou zonder het te weten het virus verder kunnen verspreiden. Meestal heb je bij hooikoorts ieder jaar ongeveer de zelfde klachten in de zelfde periode. Koorts is het belangrijkste onderscheid tussen corona en hooikoorts. Belangrijke verschillen en overeenkomsten tussen hooikoorts en corona zijn: - Een loopneus, waterige ogen en jeukende ogen zijn typische klachten bij hooikoorts en niet bij COVID-19. Echter kan een loopneus het begin zijn van COVID-19 - Koorts? Ondanks de naam is koorts niet een van de symptomen van hooikoorts. Het is wel een van de symptomen van COVID-19 - Niezen is een typische klacht bij hooikoorts maar kan ook het begin zijn van een verkoudheid of COVID - Hoesten? Een plotseling opkomende en aanhoudende hoest is een van de meest voorkomende symptomen van COVID-19. Maar het komt soms ook voor bij hooikoorts. Ga goed bij jezelf na of je de afgelopen jaren in de zelfde periode ook dezelfde klachten had door hooikoorts. Dan komen deze klachten nu waarschijnlijk ook door hooikoorts.


Staat je vraag er niet tussen?

Stel je vraag
Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen hooikoorts?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip