75% Zelfzorgscore
Verloop van luizen

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is luizen?

Hoofdluis is een parasiet en blijft in leven door via je hoofdhuid bloed op te zuigen, vandaar dat het hoofdluis genoemd wordt. Als je last hebt van luizen, leven er kleine beestjes op de warme, behaarde plekken op je hoofd. Achter je oren bijvoorbeeld of in je nek. 

Hoofdluis is niet schadelijk voor je gezondheid, hooguit heel erg vervelend vanwege de jeuk die ze veroorzaken. Maar snel handelen is geboden, wil je het probleem tegengaan. Want één hoofdluis leeft ongeveer een maand en kan iedere dag 5 tot 6 eitjes leggen. Uit die luizeneitjes, ook wel ‘neten’ genoemd, vormen zich weer nieuwe hoofdluizen. Je snapt dus de haast!

Hoe herken je luizen?

In de strijd tegen hoofdluis is het natuurlijk belangrijk om te weten: hoe zien luizen eruit? Een volwassen luis heeft ongeveer het formaat van een sesamzaadje; hij is zo’n 3 mm groot. Afhankelijk van het moment herken je een hoofdluis aan zijn grijsblauwe of roodbruine kleur. Dat laatste is het geval als ‘ie bloed heeft opgezogen. 

Hoe zien neten er uit?

Om er vroegtijdig bij te zijn, is het ook belangrijk om te weten: hoe zien neten eruit? Die zijn slechts 1 millimeter groot en doorzichtig of grijswit van kleur. Je kunt ze gemakkelijk voor roos aanzien, maar zitten in tegenstelling tot roos erg vast in het haar. Je vindt ze meestal in de buurt van de haarwortel. 

Wil je hoofdluizen of neten bij jezelf herkennen? Vaak heb je last van het typische symptoom ‘jeuk’. Maar dat is lang niet altijd het geval. Regelmatig controleren is dus belangrijk. Door je haar met een fijntandige kam door te kammen bijvoorbeeld. Met je hoofd boven een wit vel papier zie je precies wat er daardoor uit je haar verwijderd wordt en stel je eenvoudig zelf vast of je last van hoofdluis of neten hebt. 

Hoe krijg je luizen?

Je kunt in principe slecht op één manier aan hoofdluis komen, en wel via direct haar-haarcontact. Al kruipend verplaatsen ze zich zo van het ene naar het andere hoofd. Dat je via kleding of spullen luizen kunt krijgen, is namelijk een fabel. Tenzij het om voorwerpen met haar gaat; een haarborstel of -elastiek bijvoorbeeld.

Hoe behandel je luizen?

Heb je hoofdluis bij jezelf of iemand uit je huishouden geconstateerd? Dan is grondige bestrijding van belang. Er zijn 3 dingen die je moet doen:

  1. alle gezinsleden op luizen controleren

  2. diegenen die hoofdluis hebben behandelen,

  3. mensen in de directe omgeving over je ‘vondst’ vertellen. Zo kunnen zij extra alert zijn. Denk aan school, vrienden, de sportclub of de oppas.

Het behandelen van hoofdluis kan op verschillende manieren:

  1. De uitkammethode. Met de uitkammethode kam je het haar 2 weken lang dagelijks met een fijntandige kam of een speciale netenkam door. Op die manier verwijder je de neten en luizen in het haar.

  2. Antihoofdluismiddel. Je kunt ook kiezen voor een tweeweekse uitkambehandeling in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Dit biedt ook uitkomst als alleen kammen niet voldoende blijkt.

Buiten die 2 behandelingen zijn er weinig aanvullende maatregelen die je kunt nemen. Een hoofdluis overleeft niet lang als die niet meer op een hoofd zit. Het effect van het wassen van beddengoed, jassen en knuffels lijkt dus gering.

Wat te doen tegen luizen?

Tegen luis is dus maar een beperkt aantal dingen te doen. Investeer allereerst in een goede luizenkam voor preventieve controles. En in een netenkam om luizen en neten consequent te verwijderen. Gebruik ook bij voorkeur een luizenshampoo, -lotion of -spray met de stof dimenticon erin. Het is een stof die de beestjes verstikt, en waar ze geen resistentie tegen op kunnen bouwen.

Sommige mensen zweren bij middelen als tea tree olie ter preventie en behandeling van, maar daarvan is nog niet onomstotelijk vastgesteld dat het echt werkt. Maar baat het niet, dan schaadt het niet. Dus voel je vrij!

Hoe voorkom je luizen?

Hoofdluis helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Wel kan regelmatig op luizen controleren je een hoop werk schelen. Want ze verspreiden zich razendsnel. Eens per maand een controle is het algemeen geldende advies. Er zijn immers goede behandelmethoden, die verdere verspreiding voorkomen. Controleer preventief met een speciale luizenkam. Begin dicht bij de hoofdhuid, want daar vertoeven ze meestal.

Hoofdluis verplaatst zich niet via kleding of spullen. Uitzondering daarop zijn voorwerpen met haar. Wil je voorkomen dat de beestjes jou vinden? Wees dan dus ook voorzichtig — zeker wanneer er hoofdluis heerst — met het gebruik van andermans haarborstel of -elastiekjes.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij luizen?

Het is meestal niet nodig om naar de dokter te gaan als je kind luizen heeft, ga wel even bij de huisarts langs als:

  • Je kind vaak last heeft van luizen

  • Je kind zo hard gekrabd heeft dat er een infectie is ontstaan

  • De luizen na twee weken nog niet weg zijn ondanks behandeling

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:


Veelgestelde vragen bij luizen

  • 1. Waarom jeuken luizen?

    Het hebben van luizen jeukt omdat de diertjes zich meerdere malen per dag voeden met bloed. Tijdens het zuigen van minimale hoeveelheden bloed veroorzaakt het speeksel van de luis. De jeuk wordt dus niet veroorzaakt door rondlopende luizen.

  • 2. Waarom bestaan luizen?

    Hoofdluizen hebben geen functie. Het enige waar de hoofdluizen voor ‘dienen’ is overleven en zich voortplanten. Hoofdluis komt al duizenden jaren op aarde voor.

  • 3. Hoe kam je hoofluis uit?

    Heb je luizen ontdekt, gebruik dan de netenkam om hoofdluis te verwijderen. Het controleren gaat als volgt: 1. Breng ruim crèmespoeling in het har en spoel dit niet uit 2. Kan de knopen en klitten uit het haar met en gewone kam 3. Houd het hoofd voorover boven een wasbak en kam het haar van achteren naar voren met een fijntandige kam tegen de schedelhuid aan; start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op richting het andere 4. Veeg tussendoor de kam regelmatig aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn 5. Spoel de crèmespoeling uit


Staat je vraag er niet tussen?

Stel je vraag
Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen luizen?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip