75% Zelfzorgscore

Samenvatting luizen

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die op het menselijk hoofd leven en zich voeden met ons bloed. Ze zijn erg vervelend en komen meestal voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar, omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk met het hoofd tegen elkaar zitten. Het al dan niet hebben van luizen heeft niets met persoonlijke hygiëne te maken. Luizen leven op warme plekjes, je kunt ze dus meestal terugvinden achter de oren of in de nek. Luizen zijn ongeveer 3 mm groot, je kunt ze zien zitten, met hun pootjes houden ze zich stevig vast aan het haar. De eitjes van luizen worden neten genoemd en zijn ongeveer 1 mm groot. De neten kunnen verward worden met roos in het haar maar het verschil is dat neten in het haar vastkleven. Ook onze huisdieren kunnen luizen krijgen, maar honden- of kattenluizen kunnen niet bij mensen overleven.

Hoe herken je luizen?

De diagnose kan enkel gesteld worden door het hoofd van kinderen regelmatig te controleren en dan vooral achter de oren en in de nek. Je kunt de luizen zien bewegen of de neten zien zitten. De beste manier om te controleren of je kind luizen heeft is door het haar nat te maken en te kammen met een fijne kam. Maak de kam regelmatig schoon aan een wit doekje om de luizen of neten goed te zien.

Luizen hebben is onschuldig, maar wel vervelend omdat je erg veel jeuk kunt hebben. De jeuk is afkomstig van het speeksel van de luizen dat ze op het hoofd achterlaten als ze bloed zuigen. Door te krabben kan de hoofdhuid infecteren.

Hoe zien neten er uit?

Om er vroegtijdig bij te zijn, is het ook belangrijk om te weten: hoe zien neten eruit? Die zijn slechts 1 millimeter groot en doorzichtig of grijswit van kleur. Je kunt ze gemakkelijk voor roos aanzien, maar zitten in tegenstelling tot roos erg vast in het haar. Je vindt ze meestal in de buurt van de haarwortel. Wil je hoofdluizen of neten bij jezelf herkennen? Vaak heb je last van het typische symptoom ‘jeuk’. Maar dat is lang niet altijd het geval. Regelmatig controleren is dus belangrijk. Door je haar met een fijntandige kam door te kammen bijvoorbeeld. Met je hoofd boven een wit vel papier zie je precies wat er daardoor uit je haar verwijderd wordt en stel je eenvoudig zelf vast of je last van hoofdluis of neten hebt.

Hoe behandel je luizen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

De nat-kam methode

Bij deze methode maak je het haar nat en breng je wat conditioner aan. Dan kam je met een fijne kam (een speciale luizenkam) door het haar, met extra aandacht voor de plekken achter de oren en in de nek. Veeg de kam regelmatig schoon aan een wit doekje om de luizen en neten goed te zien. Doe dit gedurende twee weken elke dag om zo alle luizen en neten uit het haar te verwijderen. Na het kammen moet je de kam goed wassen om achtergebleven neten weg te wassen.

Luizendodend middel

Er bestaan speciale shampoos en producten die de luizen doden. Na de behandeling moet je het haar goed doorkammen met een fijne kam om achtergebleven luizen of neten te verwijderen. De behandeling moet na een week nog eens herhaald worden om gemiste luizen of neten die zijn uitgekomen te verwijderen. Het nadeel is dat er resistentie mogelijk is tegen deze middelen waardoor ze niet meer werken. Het middel Dimeticon werkt op een andere manier, door een laagje rond de luizen te leggen waardoor ze verstikken. Resistentie tegen Dimeticon is niet mogelijk.

Warme lucht

Een speciaal apparaat dat warme lucht op het hoofd blaast, doodt de luizen en neten door uitdroging. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Ga hiervoor altijd langs bij een specialist, deze manier is niet geschikt voor kinderen jonger dan 4 jaar omdat ze niet lang genoeg stil kunnen zitten.

Hoe voorkom je luizen?

Luizen verspreiden zich enkel via direct haar-haar contact, ze kunnen niet springen of vliegen. Besmetting via kleding of knuffels komt dan ook niet veel voor. Het wassen van sjaals, hoeden en beddengoed is wel nuttig omdat de luizen maximaal 2 dagen kunnen overleven zonder menselijk bloed en dus nog levend op deze stoffen kunnen zitten.

De beste manier om luizen te voorkomen is door kinderen grondig en regelmatig te controleren. Als één kind in een klas of gezin luizen heeft moet de behandeling onmiddellijk gestart worden en moet rechtstreeks contact met andere kinderen vermeden worden. Schaam je niet om aan de school, vrienden en sportvereniging te laten weten dat je kind luizen heeft, alleen zo kun je verdere verspreiding tegen gaan.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij luizen?

Het is meestal niet nodig om naar de dokter te gaan als je kind luizen heeft, ga wel even bij de huisarts langs als:

  • Je kind vaak last heeft van luizen

  • Je kind zo hard gekrabd heeft dat er een infectie is ontstaan

  • De luizen na twee weken nog niet weg zijn ondanks behandeling

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina