Populaire producten bij ontstoken tandvlees


Op onze site staat 0 product tegen ontstoken tandvlees. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij ontstoken tandvlees


We hebben alle informatie rondom ontstoken tandvlees voor je verzameld. Alles over ontstoken tandvlees
69% Zelfzorgscore
Verloop van ontstoken tandvlees

Gemiddeld duurt ontstoken tandvlees tot 14 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is een paradontale aandoening waarbij het weefsel rond de tanden en kiezen overal of plaatselijk ontstoken is. Poets je je een ongeluk, maar hebt toch pijnlijke tanden, kiezen of verstandskiezen, een slechte adem en gevoelig, rood en gezwollen tandvlees? Dan is de kans dus groot dat je last hebt van een tandvleesontsteking. 

Voor veel mensen is het waarschijnlijk een herkenbaar verhaal. Want velen van ons krijgen eens in ons leven met tandvleesontsteking van doen. Ontstoken tandvlees is niet per definitie het gevolg van slechte mondhygiëne. Diabetici, vrouwen die de anticonceptiepil slikken en zwangere vrouwen krijgen er vaker last van. En ook erfelijkheid is een factor wat dit betreft.

Pardontitis 

Pardontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium. De ontsteking komt via de tandvleesrand onder het tandvlees terecht en gaat ook daar huishouden. De bacteriën kunnen zo uiteindelijk ook het onderliggende kaakbot aantasten. En eenmaal afgebroken kaakbot komt niet meer terug. Wordt parodontitis niet behandeld, dan zullen de tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk uitvallen.

Oorzaken

De oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak. Het bevat een hoop bacteriën, hoopt zich op, tast de omliggende weefsels aan en zorgt voor geïrriteerd, gezwollen, kapot en bloedend tandvlees. Het is dan ook vaak een slechte mondhygiëne die aan de wieg van ontstoken tandvlees staat. Toch zijn ook andere factoren aan te wijzen. Enkele risicofactoren voor de ontwikkeling van een tandvleesontsteking:

 • roken

 • een toenemende leeftijd

 • een ontregeld bloedsuikergehalte

 • erfelijkheid

Is ontstoken tandvlees en parodontitis besmettelijk?  

Ja, ontstoken tandvlees en parodontitis zijn een relatief besmettelijke aandoening. De bacteriën die het veroorzaken kunnen immers worden overgedragen. Tussen partners, maar ook van ouder op kind. Heeft iemand echter geen aanleg voor de kwaal, dan zal de infectie niet zo snel vat op diens tandvlees krijgen. Het afweersysteem van de ontvanger is vaak immers prima in staat om de aanval te breken.

Hoe lang duurt ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees kan r binnen een paar weken voorbij zijn, als je goed gaat poetsen en flossen. Je moet dan wel consequent zijn in je mondverzorging.

Tips bij ontstoken tandvlees


Op onze site staat 0 tip tegen ontstoken tandvlees. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Veelgestelde vragen bij ontstoken tandvlees

 • 1. Kan je ontstoken tandvlees krijgen na het trekken van een kies?

  Ja, het is mogelijk dat er na het trekken van een kies een ontsteking ontstaat. Bij een klein percentage (1-10%) van het aantal (verstands)kiezen dat er getrokken wordt, ontstaat er een ontsteking van de holte waarin de tand of kies zat. Deze ontsteking wordt een alveolitis of dry socket genoemd. Hierbij zal de dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden. Normaal schermt een bloedklonter de tandholte af tot die volledig genezen is, maar soms komt de bloedklonter te vroeg los of lost deze op. Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.

 • 2. Kan je ontstoken tandvlees krijgen door een beugel?

  Ja, het is mogelijk dat je tandvlees gaat ontsteken als je een beugel draagt. In je mond zitten miljoenen bacteriën die in tandplak aan je gebit blijven kleven. Wanneer de plak hier niet goed wordt weggespoeld, kunnen bacteriën via de tanden onder het tandvlees kruipen. Het tandvlees raakt hierdoor geïrriteerd en opgezwollen. Goede mondhygiëne is dus belangrijk. Bij ontstoken tandvlees is het moeilijker voor de kiezen en tanden om te verschuiven naar de juiste positie.

 • 3. Kun je ontstoken tandvlees krijgen door te hard poetsen?

  Ja, te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanner je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen beschadigen de borstelharen je tandvlees. Met als gevolg dat je tandvlees beschadigd en geïrriteerd raakt. Door de rand van het tandvlees te poetsen, krijgen bacteriën, tandplak en voedselresten minder kans om onder het tandvlees te blijven hangen. Op den duur kan het tandvlees zelfs een poetstrauma oplopen. Dit wil zeggen dat het tandvlees zodanig geïrriteerd is dat het zich gaat terugtrekken.

Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij ontstoken tandvlees en gingivitis

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij ontstoken tandvlees. Geschreven door consumenten en de redactie.