69% Zelfzorgscore
Verloop van ontstoken tandvlees

Gemiddeld duurt ontstoken tandvlees tot 14 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is een paradontale aandoening waarbij het weefsel rond de tanden en kiezen overal of plaatselijk ontstoken is. Poets je je een ongeluk, maar hebt toch pijnlijke tanden, kiezen of verstandskiezen, een slechte adem en gevoelig, rood en gezwollen tandvlees? Dan is de kans dus groot dat je last hebt van een tandvleesontsteking. 

Voor veel mensen is het waarschijnlijk een herkenbaar verhaal. Want velen van ons krijgen eens in ons leven met tandvleesontsteking van doen. Ontstoken tandvlees is niet per definitie het gevolg van slechte mondhygiëne. Diabetici, vrouwen die de anticonceptiepil slikken en zwangere vrouwen krijgen er vaker last van. En ook erfelijkheid is een factor wat dit betreft.

Pardontitis 

Pardontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium. De ontsteking komt via de tandvleesrand onder het tandvlees terecht en gaat ook daar huishouden. De bacteriën kunnen zo uiteindelijk ook het onderliggende kaakbot aantasten. En eenmaal afgebroken kaakbot komt niet meer terug. Wordt parodontitis niet behandeld, dan zullen de tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk uitvallen.

Oorzaken

De oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak. Het bevat een hoop bacteriën, hoopt zich op, tast de omliggende weefsels aan en zorgt voor geïrriteerd, gezwollen, kapot en bloedend tandvlees. Het is dan ook vaak een slechte mondhygiëne die aan de wieg van ontstoken tandvlees staat. Toch zijn ook andere factoren aan te wijzen. Enkele risicofactoren voor de ontwikkeling van een tandvleesontsteking:

  • roken

  • een toenemende leeftijd

  • een ontregeld bloedsuikergehalte

  • erfelijkheid

Is ontstoken tandvlees en parodontitis besmettelijk?  

Ja, ontstoken tandvlees en parodontitis zijn een relatief besmettelijke aandoening. De bacteriën die het veroorzaken kunnen immers worden overgedragen. Tussen partners, maar ook van ouder op kind. Heeft iemand echter geen aanleg voor de kwaal, dan zal de infectie niet zo snel vat op diens tandvlees krijgen. Het afweersysteem van de ontvanger is vaak immers prima in staat om de aanval te breken.

Hoe lang duurt ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees kan r binnen een paar weken voorbij zijn, als je goed gaat poetsen en flossen. Je moet dan wel consequent zijn in je mondverzorging.

Hoe herken je ontstoken tandvlees?

Heb je een tandvleesontsteking te pakken, dan herken je ‘m aan de volgende symptomen:

  • rood en gezwollen tandvlees

  • bloedend tandvlees tijdens het tanden poetsen, flossen of eten

  • gevoelige tanden

  • een vieze smaak in de mond

  • een slechte adem

Symptomen parodontitis 

De symptomen van parodontitis lijken in eerste instantie erg op die van een beginnende tandvleesontsteking. Pas is een gevorderd stadium ontstaan klachten als terugtrekkend tandvlees en het ontstaan van ruimte tussen tanden en kiezen. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.

Gezond tandvlees  

Hebben we het over gezond tandvlees, dan is vooral één ding belangrijk om te weten: gezond tandvlees bloedt niet. Het is lichtroze van kleur en ligt mooi strak om de tanden heen. 

Hoe behandel je ontstoken tandvlees?

Het is belangrijk om ontstoken tandvlees te behandelen. Anders wordt het probleem alleen maar erger en krijg je mogelijk met terugtrekkend tandvlees van doen. Met alle gevolgen van dien. 

  • Zorg allereerst voor goede mondhygiëne. Daarmee bedoelen we 2 keer per dag poetsen, flossen en ook met mondwater spoelen.

  • Je kunt ook water met zout gebruiken om te spoelen. Dat kan met zowel zuiveringszout als met tafelzout of zeezout. Doe een halve theelepel zout in een glas warm water, spoel zo’n 30 seconden en spuug het water daarna weer uit.

  • Om er zeker van te zijn dat alle tandplak weg is, kun je bij de drogist ‘verklikkers’ krijgen; pilletjes die tandplak roze kleuren.

  • Denk na over de aanschaf van een elektrische tandenborstel.

 Verwijder je iedere dag consequent tandplak, dan zou je na een paar dagen al een verbetering op moeten merken. Is dat niet het geval, of heb je een extremere vorm te pakken, breng dan een bezoek aan de tandarts. Die kan je verder helpen.

Wil je de pijn tot die tijd een beetje verzachten? Dan is dit hét moment voor een waterijsje, ibuprofen, een kop kamillethee of een mondspoeling van zout water bijvoorbeeld.

Parodontitis behandeling

Om parodontitis te kunnen genezen, moet de oorzaak van de ontsteking verwijderd worden, zowel boven als onder het tandvlees. Boven het tandvlees kun je zelf behandelen, door extra aandacht aan mondhygiëne te besteden. De tandarts of mondhygiënist verwijdert de tandplak en tandsteen onder het tandvlees. Blijkt dit afdoende, dan wordt het ontstoken weefsel onder verdoving weggehaald.

Bij zeer ernstige parodontitis kunnen antibiotica of een operatie een oplossing zijn.

Hoe voorkom je ontstoken tandvlees?

Om een ontsteking van het tandvlees en parodontitis te voorkomen, kun  je de volgende regels in acht nemen:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne en verwijder dagelijks zo veel mogelijk tandplak. 

  • Gebruik dagelijks mondwater op basis van chloorhexidine.

  • Flos ook elke dag en gebruik een tongschraper.

  • Kies voor een goede (niet te harde) tandenborstel die je regelmatig vervangt.

  • Ga regelmatig langs bij de tandarts om je gebit te laten schoonmaken, tandplak en tandsteen te laten verwijderen en een eventuele tandvleesontsteking vroeg te diagnosticeren.

  • Stop met roken, beperk de inname van suiker en frisdranken.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij ontstoken tandvlees?

Als je maar af en toe last hebt van een milde tandvleesontsteking die mits behandeling weer weggaat, is het niet nodig om medische hulp te zoeken. Ga wel langs bij de tandarts als:

  • De symptomen niet beter worden of zelfs verergeren ondanks een behandeling

  • Je erg veel pijn hebt of heel hevig bloedt aan je tandvlees

  • De tandhals zichtbaar wordt door terugtrekkend tandvlees

  • Er een tand los komt te staan

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:


Veelgestelde vragen bij ontstoken tandvlees

  • 1. Kan je ontstoken tandvlees krijgen na het trekken van een kies?

    Ja, het is mogelijk dat er na het trekken van een kies een ontsteking ontstaat. Bij een klein percentage (1-10%) van het aantal (verstands)kiezen dat er getrokken wordt, ontstaat er een ontsteking van de holte waarin de tand of kies zat. Deze ontsteking wordt een alveolitis of dry socket genoemd. Hierbij zal de dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden. Normaal schermt een bloedklonter de tandholte af tot die volledig genezen is, maar soms komt de bloedklonter te vroeg los of lost deze op. Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.

  • 2. Kan je ontstoken tandvlees krijgen door een beugel?

    Ja, het is mogelijk dat je tandvlees gaat ontsteken als je een beugel draagt. In je mond zitten miljoenen bacteriën die in tandplak aan je gebit blijven kleven. Wanneer de plak hier niet goed wordt weggespoeld, kunnen bacteriën via de tanden onder het tandvlees kruipen. Het tandvlees raakt hierdoor geïrriteerd en opgezwollen. Goede mondhygiëne is dus belangrijk. Bij ontstoken tandvlees is het moeilijker voor de kiezen en tanden om te verschuiven naar de juiste positie.

  • 3. Kun je ontstoken tandvlees krijgen door te hard poetsen?

    Ja, te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanner je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen beschadigen de borstelharen je tandvlees. Met als gevolg dat je tandvlees beschadigd en geïrriteerd raakt. Door de rand van het tandvlees te poetsen, krijgen bacteriën, tandplak en voedselresten minder kans om onder het tandvlees te blijven hangen. Op den duur kan het tandvlees zelfs een poetstrauma oplopen. Dit wil zeggen dat het tandvlees zodanig geïrriteerd is dat het zich gaat terugtrekken.


Staat je vraag er niet tussen?

Stel je vraag
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen ontstoken tandvlees?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip