Populaire producten bij psoriasis


Op onze site staat 0 product tegen psoriasis. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij psoriasis


We hebben alle informatie rondom psoriasis voor je verzameld. Alles over psoriasis
% Zelfzorgscore
Verloop van psoriasis

Gemiddeld duurt psoriasis tot dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die een snelle opeenhoping van huidcellen veroorzaakt. De huid op ons lichaam vernieuwt zich vanzelf door nieuwe huidcellen aan te maken en deze te vervangen door de oude. Dit proces duurt ongeveer een maand en verloopt onopgemerkt. Je kunt deze schilfertjes dan bijna niet met het blote oog zien. 

Bij een persoon met psoriasis wordt dit natuurlijke proces versneld en duurt het slechts een paar dagen voordat de huid zich vernieuwt. Daardoor hebben de (oude) huidcellen niet genoeg tijd om af te vallen en hopen ze zich op aan het oppervlak van de huid. Dit leidt tot witte of grijze schilferige plekken en vaak gaan deze gepaard met roodheid. Ook kan de huid jeuken, waardoor deze plekken kunnen barsten en/of bloeden. 

De schilfers ontstaan doorgaans op gewrichten, zoals ellebogen en knieën. Ze kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen, dus ook op de:

  • Handen en voeten;

  • Nek;

  • Hoofdhuid;

  • Gezicht. 

Minder vaak voorkomende vormen van psoriasis bevinden zich op of rond de nagels, de mond en het gebied rond de genitaliën.

Oorzaak psoriasis

Er is geen duidelijke oorzaak van psoriasis. Wel is de huidziekte erfelijk. Dit betekent dat wanneer een of beide ouders psoriasis hebben, de kans aanwezig is dat het kind psoriasis te verduren krijgt. Wanneer beide ouders psoriasis hebben, is deze kans zelfs 50%. Je kunt dus wel stellen dat het ‘in de familie’ zit. 

Psoriasisklachten kunnen verergeren door ontstekingen, beschadigingen van de huid, infecties, stress, roken, griep, of het gebruik van bepaalde medicatie. De huidaandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen bij alle leeftijden, maar ontstaat voornamelijk tussen de leeftijden 10 en 30 jaar.

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk. Het heeft een genetische aanleg en kan dus op generaties worden doorgegeven. De huidaandoening komt bij ongeveer 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking voor.

Hoe lang duurt psoriasis?

Psoriasis is een chronische aandoening en is dus niet te genezen. Wel kunnen er periodes zijn waarin de klachten aanzienlijk afnemen. Helaas is het verloop vrij onvoorspelbaar: perioden van verbetering en verergering wisselen elkaar af. Er zijn wel verschillende behandelingen die de psoriasisplekken kunnen verminderen, waaronder lichttherapie. Helaas steken de klachten in de meeste gevallen na enige tijd de kop weer op.

Tips bij psoriasis


Op onze site staat 0 tip tegen psoriasis. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht wat te doen bij psoriasis?

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij psoriasis. Geschreven door consumenten en de redactie.