55% Zelfzorgscore
Verloop van verkouden baby

Gemiddeld duurt verkouden baby tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is verkouden baby?

Een verkoudheid is meestal onschuldig maar wanneer je kindje verkouden is, wil je er alles aan doen om de klachten te verlichten. Bij een verkoudheid kan je kindje huilerig worden en moeite hebben om door het neusje te ademen. Omdat baby’s tot wel 10 keer per jaar verkouden kunnen worden is het goed om te weten wat je kunt doen.

Hoe herken je verkouden baby?

Een verkoudheid bij een baby is niet veel anders dan een verkoudheid bij volwassenen. Het grote verschil is dat je kindje bepaalde symptomen vertoont die je niet kunt zien en die je kindje niet aan je kan vertellen. Hoesten, niezen, een verstopt neusje of een loopneus en soms ook tranende of ontstoken ogen zijn duidelijk zichtbare klachten. Je kindje kan echter ook last hebben van keelpijn en hoofdpijn, klachten die voor ouders moeilijk zijn in te schatten. Door deze klachten kan je kindje erg huilerig worden want huilen is de enige manier is om te laten weten dat het ergens last van heeft. 

Hoe behandel je verkouden baby?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Helaas is een verkoudheid niet op te lossen met een wondermiddeltje; uitzieken is onvermijdelijk. Wel kunnen de symptomen behandeld worden, zodat klachten en ongemakken zoveel mogelijk verlicht worden. Voor kleine kinderen werken onderstaande tips vaak het beste:

  • Gebruik een zoutoplossing in druppel- of sprayvorm om het snot te verdunnen

  • Dien een neuszalf op basis van natuurlijke zouten toe om snot en korstjes zacht te maken zodat deze voorzichtig weggepoetst kunnen worden

  • Neem je baby mee onder een warme douche; de stoom kan helpen om het neusje vrij te maken

  • Ventileer je woning zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Let er wel op dat je kindje niet op de tocht ligt, dit kan klachten juist weer verergeren

Hoe voorkom je verkouden baby?

Jammer genoeg is het vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat je baby verkouden wordt  maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans te verkleinen. De beste manier om de kans op een verkoudheid bij je baby zo klein mogelijk te maken is door goed op je persoonlijke hygiëne te passen. Was regelmatig jouw handen en kuch in je elleboog. Ook is het beter om mensen, die verkouden zijn, op afstand te houden zodat zij je baby niet kunnen besmetten. Daarnaast is het belangrijk dat je je kindje helpt om weerstand op te bouwen. Als je kindje voldoende drinkt, (gezonde) voeding krijgt en voldoende slaapt is het beter in staat weerstand te bieden aan het verkoudheidsvirus.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij verkouden baby?

Een verkoudheid is meestal onschuldig en het is normaal dat je baby in het begin vaak verkouden is. Na elke verkoudheid wordt het immuunsysteem van je baby sterker, dus naarmate je kindje ouder wordt zal hij ook minder vaak verkouden zijn. Een babyverkoudheid is meestal na 1 tot 2 weken over. Merk je dat je kindje benauwd is en/of een piepende ademhaling heeft, slechter is gaan drinken of suffer is dan normaal of heeft het verhoging (meer dan 38 graden) neem dan contact op met je huisarts. 

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen verkouden baby?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip