Populaire producten bij hoest


Op onze site staan 17 producten tegen hoest. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij hoest


We hebben alle informatie rondom hoest voor je verzameld. Alles over hoest
76% Zelfzorgscore
Verloop van hoest

Gemiddeld duurt hoest tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is hoest?

Hoesten is een veelvoorkomend, natuurlijk reflex waarbij slijm of irriterende stoffen uit de keel worden verwijderd. Door te hoesten worden de luchtwegen als het ware schoongemaakt. Alles wat zich niet in de luchtwegen hoort te bevinden, zoals rook, slijm, stof of vuil, wordt hiermee verwijderd. Zo wordt het ademen gemakkelijker gemaakt. Hoest komt zowel voor bij kinderen als bij volwassenen. 

Veel mensen schrapen de keel zo nu en dan door te hoesten. Wanneer je een periode regelmatig moet hoesten, kan dat vaak geen kwaad. Het hoesten gaat namelijk bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Dit wordt een acute hoest genoemd. Wanneer de hoest aanhoudt tussen de 3 en 8 weken is er sprake van een subacute hoest. Langdurig aanhoudende hoest van meer dan 8 weken noemt men een chronische hoest. Dit laatste kan duiden op een onderliggende aandoening aan de luchtwegen. Daarom is het belangrijk om in dat geval contact op te nemen met de huisarts. 

Er zijn verschillende soorten hoest: kriebelhoest en vastzittende hoest.

Kriebelhoest

Zoals de naam het al zegt, heb je bij kriebelhoest last van een kriebelend gevoel in de keel. Het gaat dan vaak om een tijdelijke hoest die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Dit noemt men ook wel prikkelhoest of droge hoest. Ook kan kriebelhoest optreden als een reactie op hooikoorts, luchtvervuiling of een stoffige omgeving, rook of kou. Bij droge hoest komt er in bijna geen gevallen slijm op tijdens het hoesten. Vaak gaat kriebelhoest gepaard met keelpijn of een droog gevoel in de keel.

Vastzittende hoest

Vastzittende hoest wordt veroorzaakt door slijm in de keel. Tijdens het hoesten kan dit slijm opkomen, maar vaak is het minder gemakkelijk om het vastzittende slijm op te hoesten. De oorzaak van slijmhoest is in veel gevallen een verkoudheid of de griep.

Oorzaak van hoesten

Hoesten is in de meeste gevallen een symptoom van een verkoudheidsvirus, de griep, of een allergische reactie. Daarnaast zijn er verschillende dingen die een hoestreactie kunnen uitlokken, waaronder:

  • Het vaak schrapen van de keel;

  • Een long-, of keelontsteking;

  • Een allergie;

  • Chemische stoffen, bijvoorbeeld chloor;

  • Uitlaatgassen;

  • Brandend maagzuur (in sommige gevallen);

  • Erg warme, of juist koude lucht (klimaatregeling);

  • Hoest komt ook veel voor bij aandoeningen als Chronische Obstructieve Long Ziekte (COPD), kinkhoest, bronchitis en astma.

Tips bij hoest


Op onze site staan 10 tips tegen hoest. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Prospan Hoestsiroop. Natuurlijk, niet chemisch. De siroop is effectief bij elke soort hoest. Kriebelhoest en droge hoest.

Prospan Hoestsiroop
23

Lauw warm water met zout oplossen en dan gorgelen voor het slapen gaan. Het gorgelen zodat de kriebel in de keel verdwijnt en werkt ook nog eens ontsmettend.

Maurice
19 augustus 2020
18

Voorkom extreem droge lucht zoals een verwarming of airco.

isla pastilles
15
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 8
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij hoest en hoesten

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij hoest. Geschreven door consumenten en de redactie.