Populaire producten bij vitamine d tekort


Op onze site staat 0 product tegen vitamine d tekort. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij vitamine d tekort


We hebben alle informatie rondom vitamine d tekort voor je verzameld. Alles over vitamine d tekort
% Zelfzorgscore
Verloop van vitamine d tekort

Gemiddeld duurt vitamine d tekort tot dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is vitamine d tekort?

Vitamine D is een onmisbare vitamine die onder andere nodig is voor de regulering van calcium in het lichaam. Het is een belangrijke stof voor het behoud van een sterk immuunsysteem en sterke botten en spieren. Vitamine D komt voor in voeding (bijvoorbeeld vette vis, rundvlees, eieren) maar wordt ook door het lichaam aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Tijdens periodes van zonlicht wordt vitamine D opgeslagen in vet en vervolgens vrijgegeven als er geen zonlicht is. Ook is vitamine D aan te vullen in de vorm van supplementen. In sommige gevallen wordt dit zelfs aangeraden.

Een tekort aan vitamine D komt veel voor. Naar schatting hebben wereldwijd ongeveer 1 miljard mensen een te lage waarde in hun bloed. Dit kan door verschillende oorzaken komen, waaronder leeftijd, huidskleur of het seizoen. Een vitamine D tekort kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Het heeft met name een nadelig effect op de gezondheid van de botten. 

Oorzaak vitamine D tekort

Er is geen eenduidige oorzaak voor een tekort aan vitamine D. In de meeste gevallen is het een combinatie van een of meerdere factoren. Denk hierbij aan:

 • Het hebben van een getinte of donkere huid: bij mensen met een donkere of snel bruinende huidskleur functioneert de aanmaak van vitamine D langzamer dan bij mensen met een lichte huid. Hierdoor is er meer risico op een tekort.

 • Een oudere leeftijd (vanaf 70 jaar en ouder): naarmate we ouder worden, maakt het lichaam minder snel vitamine D aan.

 • Te weinig zon: met name in de herfst en winter is er weinig zon, of is de zon niet sterk genoeg voor ons lichaam om voldoende vitamine D aan te maken. Daarnaast brengen we in deze maanden gemiddeld ook minder tijd buitenshuis door.

 • Overgewicht of obesitas.

 • Het dagelijks dragen van bedekkende kleding.

 • Een verminderde inname van vis of melkproducten.

 • Het dagelijks gebruiken van zonnebrand. Dit vermindert de aanmaak van vitamine D aanzienlijk. Het gebruik van zonnebrandcrème is echter wel erg belangrijk om de schadelijke effecten van de zon op de huid, waaronder huidkanker, te helpen voorkomen.

 • Het gebruik van bepaalde medicijnen die de vitamine D stofwisseling beïnvloeden.

Naast de bovengenoemde bevolkingsgroepen met een hoger risico, vallen de volgende personen ook binnen de risicogroep voor een tekort aan vitamine D:

 • Mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen;

 • Zwangere vrouwen;

 • Mensen met een ongezond eetpatroon en/of veel alcohol drinken;

 • Mensen die een vetarm/vetvrij dieet volgen.

Personen die dicht bij de evenaar wonen en regelmatig aan de zon worden blootgesteld, hebben minder kans op een te lage waarde, omdat hun huid hierdoor voldoende vitamine D aanmaakt.

Tips bij vitamine d tekort


Op onze site staat 0 tip tegen vitamine d tekort. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij een vitamine D tekort

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij een vitamine D tekort. Geschreven door consumenten en de redactie.