Bij een gezond lijf hoort een gezonde mond en andersom. Zo poetsen we allemaal minimaal één keer per dag onze tanden en gaan we regelmatig naar de tandarts. Toch zijn er een hoop dingen waar je op moet letten tijdens het poetsen van je tanden. Het is in eerste instantie belangrijk dat je goed weet hoe je je tanden poetst. Je tanden verkeerd poetsen kan leiden tot opgezwollen, ontstoken of pijnlijk tandvlees, slechte adem en uiteindelijk langdurig een slecht gebit. 

Hoe vaak moet je je tanden poetsen?

Twee keer per dag tanden poetsen is een goede manier om je mond gezond te houden. Daar hoort reinigen tussen je tanden en kiezen met een rager of stoker ook bij. Het is belangrijk dat je weet hoe, hoe lang en wanneer je tanden moet poetsen. 

Hoe poets je je tanden?

Een goede poetsbeurt duurt minstens 2 minuten. Om zorgvuldig te poetsen maak je korte, rustige bewegingen, waarbij je extra aandacht besteedt aan de tandvleesrand , de moeilijk bereikbare achterste kiezen en de omgeving van vullingen, kronen en andere restauratieve elementen. Bij een goede poetsbeurt houd je de tandborstel onder een schuine hoek van 45 graden tegen de tandvleesrand en beweeg of draai de tandenborstel weg van het tandvlees. Belangrijk is dat je elk gedeelte van de mond als volgt schoonmaakt:

 1. Reinig de buitenkant van het bovengebit en vervolgens van het ondergebit

 2. Reinig de binnenkant van het bovengebit en vervolgens van het ondergebit

 3. Reinigde snij- en kauwvlakken

 4. Poets ook uw tong als u frisse adem wilt

Eerst flossen of eerst tanden poetsen?

De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën die zich tussen de tanden opstapelen, losmaken. Als je daarna je tandenpoetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën uit de mond. 

Wanneer poets je je tanden?

Het is belangrijk dat er een vast moment op de dag is waarop het tandenpoetsen gebeurt. Voor het slapen gaan is een belangrijk moment omdat gedurende de nacht er minder tot geen natuurlijke reiniging is door speeksel en tong. Ook bij het opstaan is een belangrijk moment. In de ochtend heb je meestal geen frisse adem en bovendien zal gedurende de dag de mond worden ‘aangevallen’ door allerlei invloeden zoals bijvoorbeeld suiker. 

Elektrisch tandenpoetsen

De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor je. Zo kan je je beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond. Ook nu is het belangrijk dat je de borstel goed hanteert en zorgvuldig te werk gaat. Belangrijk bij het poetsen met een elektrische tandenborstel:

 • Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand. Oefen weinig druk uit. Houdt de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te brengen.

 • Houd een vaste poetsvolgorde aan. Begin steeds aan de binnenkant in de onderkaak en poets die helemaal. Poets eerst de achterkant van de laatste kies zorgvuldig. Schuif de borstel steeds een tand of kies op. Poets daarna op dezelfde manier de binnenkant van de bovenkaak, gevolgd door de buitenkant en ten slotte weer de bovenkant.

Elektrisch poetsen bij kinderen

Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn namelijk speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan bijdragen aan de motivatie om het gebit te verzorgen. Zeker voor de ouders is een elektrische tandenborstel een handig hulpmiddel, ouders kunnen de tandjes makkelijk en goed poetsen. 

Nadelen elektrisch tandenpoetsen

Er hangen niet veel nadelen aan het poetsen met een elektrische tandenbostel maar ze zijn er wel. Het trillen van de borstel wordt soms als onprettig ervaren, maar went na een tijd vanzelf. Ook is een elektrische tandenborstel duurder dan een gewone borstel. 

De tanden van je kind poetsen

Als je zoontje of dochtertje nog jong is kunnen ze nog niet zelf hun tanden poetsen, de ouders zullen hierbij moeten helpen. Zodra de tandjes doorkomen, moeten deze verzorgd worden. Je baby of kindje moet aan het tandenpoetsen wennen en het kost vaak tijd. Maar, jong geleerd is oud gedaan! Een aantal tips om het tandenpoetsen van je kind makkelijker te maken voor jou én je kleine:

 • Liedjes zingen. een liedje zingen maakt alles leuker, zo associeert je kind tandenpoetsen met iets leuks.

 • Mee poetsen. Laat je kindje jouw tanden poetsen in “ruil” daarvoor mag jij zijn/haar tandjes poetsen. Uiteraard doe je dan goed voor hoe het echt moet.

 • ‘Het eten van de dag wegpoetsen’.  Terwijl je kind al het eten van de dag opnoemt, poets jij het allemaal weg.

 • Zelf doen. Laat het je kleine eerst zelf doen en controleer het daarna door de tandenborstel weer over te nemen.

 • Gekke bekken trekken. Ook zo associeert je kind tandenpoetsen met iets leuks.

 • Apps. Tegenwoordig bestaan er allerlei tandenpoets-apps. Bijvoorbeeld Talking Ginger Disney Magic Timer.

Tandenpoetsen bij baby’s

Bij baby’s is het belangrijk dat je vanaf  het moment dat de eerste tandjes komen begint met een goede tandverzorging. Poets de tandjes van je kind in het begin een keer per dag, bij voorkeur in de avond. Na 2 jaar mag je de tanden van je kindje tweemaal per dag poetsen. Gebruik hier speciale peutertandpasta voor. Je kunt het beste een kleine, zachte tandenborstel gebruiken, masseer daarmee het tandvlees.

Bij het poetsen van de tandjes van je baby is het belangrijk dat je goed in de mond van je baby kan kijken en je een comfortabele houding hebt. Poets zachtjes met korte, horizontale heen-en-weer bewegingen. Houdt hierbij een vast volgorde aan, de 3 B’s: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Begin met de onderkaak en doe daarna de bovenkaak.

Zorg er vooral voor dat je baby het poetsen als iets leuks ziet. Maak er dus een luchtig ritueel van in plaats van een verplichting. Zo went je baby op een prettige manier aan het poetsen van zijn tanden. Laat je baby ook altijd even met de tandenborstel zijn tanden ‘poetsen’.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina