Je wil het beste voor de baby en zoveel mogelijk voorkomen dat hij of zij vlak na de geboorte al ziek wordt. Dit kan namelijk best gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby. Sommige medicijnen hebben echter ook (nadelige) effecten op een baby die nog in de baarmoeder zit. Een griepprik tijdens zwangerschap: verstandig of niet?

Griepprik zwangere vrouwen

Niet of minder last hebben van de griep, dat is het doel van de griepprik. Dit geldt natuurlijk ook voor pasgeborenen. Het kost pasgeborenen extra energie als ze ziek worden. Deze energie hebben ze al nodig om te eten en te groeien. 

Een zwangere vrouw heeft geen extra risico op de griep. Er is wel een groter risico op ernstig ziek worden van de griep dan wanneer een niet-zwangere vrouw de griep krijgt. Er is een groter risico dat zwangere vrouwen tijdens de griep opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, ten gevolge van deze griep.

Griepvaccinatie zwangerschap

In 2012 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie het aanbieden van griepprikken aan alle zwangere vrouwen. Dit komt door de grotere kans op ernstigere gevolgen door de griep. Onderzoek wijst ook uit dat het effect van een griepprik bij zwangere vrouwen daadwerkelijk positief is. De zwangere vrouw maakt antistoffen aan als gevolg van de griepvaccinatie. Deze antistoffen geeft zij ook door aan haar baby. Hierdoor wordt het kind ook beschermd tegen de griep, en de eventuele ernstige gevolgen die dit met zich meebrengt. 35-67 van de 100 baby’s van 0 tot 6 maanden oud krijgen geen griep omdat hun moeder de griepvaccinatie gehad heeft. 

Zwanger en de griepprik: veilig of niet?

Veel zwangere vrouwen twijfelen of het nemen van de griepprik tijdens de zwangerschap wel veilig is. Het blijkt dat een griepvaccinatie niet tot meer complicaties leidt tijdens een zwangerschap. Het heeft geen negatieve gevolgen voor het kind of de zwangere vrouw. De vrouw kan na de griepprik wel last hebben van bijwerkingen. Deze zijn mild van aard en tijdelijk. De kans op bijwerkingen is bij een zwangere vrouw even groot als bij een niet-zwangere vrouw.

Wanneer de griepprik tijdens de zwangerschap?

Er wordt geadviseerd om de griepprik te halen als een vrouw langer dan 22 weken zwanger is. Eerder is ook veilig, maar dan worden de antistoffen minder goed doorgegeven aan de baby. De kans dat de baby griep krijgt wordt dan niet minder groot. De foetus wordt beter beschermd als deze meer antistoffen mee krijgt. Het grootste effect bereik je door uiterlijk 15 dagen voor de bevalling te vaccineren. 

De griepprik en zwanger

Uit bovenstaande informatie kun je concluderen dat het veilig is om een griepprik te nemen tijdens de zwangerschap. De baby krijgt de meeste antistoffen mee als je jezelf na minimaal 22 weken zwangerschap laat vaccineren. Hierdoor wordt de kans dat een pasgeborene griep krijgt kleiner en heb je zelf minder kans op een ernstige griep. Heb je de griep te pakken? We hebben hier een aantal tips voor je op rij gezet.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina