“Op de PABO had ik een intakegesprek met een logopedist. Die vertelde me dat ik mijn stem verkeerd gebruik en ik last van stemproblemen kan krijgen. Ik heb ook snel last van mijn keel. Zet mij na de zomervakantie voor de klas en ik heb na twee dagen alweer een ‘kraak’ in mijn stem. En gillen in de achtbaan? Ik kan het niet meer. Bij hoge klanken, slaat mijn stem over. Maar logopedie, daar begin ik nog niet aan. Ik werk liever langer of ga sporten, dan dat ik naar de logopedist toe ga.”

Stem kwijt

“Ik probeer goed voor mijn stem te zorgen door veel water te drinken en mijn stem zo min mogelijk te verheffen. Als ik niet wil dat de kinderen schreeuwen, moet ik zelf het goede voorbeeld geven. De enige keer dat ik schreeuw, is als ik in de gymzaal moet voorkomen dat er iets ergs gebeurt. Soms ben ik mijn stem kwijt, maar dat komt dan door een combinatie van factoren, zoals een verminderde weerstand en veel praten. Als ik keelklachten voel aankomen, pak ik meestal pastilles van isla.”

Vitamines slikken

“Tijdens mijn stage was ik regelmatig ziek, vooral toen ik bij de kleuters stond. Die vergeten hun handen te wassen of hun hand voor hun gezicht te houden als ze niezen. Wie lesgeeft, kan niet zonder het slikken van extra vitamines. Daarnaast sport ik drie keer per week en eet ik gezond. In die vier jaar dat ik voor de klas sta, ben ik nog nooit ziek geweest. En daar ben ik blij mee, want ik vind mijn werk veel te leuk. Het opbouwen van een band met de kinderen, ze leren kennen en ze uitdagen, zodat ze kunnen groeien. Dat is zo gaaf. Het is mooi om te zien dat kinderen aan het begin van het jaar nog geen letter kunnen lezen en aan het eind van het jaar vol zelfvertrouwen voorlezen. Dat ik daaraan bij mag dragen, daar heb ik wel een ‘kraak’ in mijn stem voor over.”

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 9,7
Beoordeel deze pagina