Populaire producten bij aambeien


Op onze site staan 5 producten tegen aambeien. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij aambeien


We hebben alle informatie rondom aambeien voor je verzameld. Alles over aambeien
71% Zelfzorgscore
Verloop van aambeien

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is aambeien?

Aambeien (hemorroïden) is een onschuldige, maar vervelende en soms pijnlijke aandoening aan de anus. Het verdwijnt vaak vanzelf. Een aambei ontstaat wanneer het sponsachtige netwerk van bloedvaatjes in het onderste deel van het rectum en anus, opgezwollen raken. Door teveel druk kan het uitrekken van deze bloedvaten ervoor zorgen dat deze uitpuilen en geïrriteerd raken. Vaak gaat dit gepaard met het uitzakken van omliggend steunweefsel.

Er bestaat best wat gêne over het onderwerp aambeien, maar dit is volledig onnodig. Dit omdat aambeien redelijk vaak voorkomen en vrij gemakkelijk te behandelen zijn. Aambeien komen het meest voor bij mensen vanaf 50 jaar en kunnen zich zowel in de anus bevinden als daarbuiten. Er is dus een verschil tussen inwendige en uitwendige aambeien. In beide gevallen kan er sprake zijn van bloedverlies tijdens het ontlasten.

Inwendige aambeien

In de meeste gevallen bevinden aambeien zich aan de binnenkant van de endeldarm net boven de kringspier, ook wel sluitspier genoemd. Deze zijn in de meeste gevallen niet zichtbaar. Wel is het zo dat inwendige aambeien licht kunnen zakken tijdens de ontlasting. 

Uitwendige aambeien

In tegenstelling tot inwendige aambeien, kan de uitwendige variant wel degelijk gepaard gaan met pijn. In dit geval zijn de aambeien dusver uitgezakt dat dit een kleine uitstulping uit de anus veroorzaakt. De omliggende huid is dan ook regelmatig geïrriteerd. 

Oorzaak van aambeien

Het ontstaan van aambeien komt door te veel druk op de bloedvaatjes rond de anus. Denk hierbij aan te hard persen tijdens de ontlasting wanneer deze een harde samenstelling heeft, of de stoelgang op gang proberen te brengen wanneer er (nog) geen natuurlijke aandrang is. Andere mogelijke oorzaken van aambeien zijn:

  • Het ophouden van de ontlasting: wanneer er te lang wordt gewacht met naar het toilet gaan, hoopt poep zich geleidelijk op in de endeldarm. Dit zorgt voor extra druk op de zwellichamen van de anus. Daarnaast is het zo dat, hoe langer de ontlasting wordt opgehouden, hoe harder de consistentie van de ontlasting wordt. Het zal dan uiteindelijk voor nog meer druk op de zwellichamen zorgen tijdens het poepen. Het is daarom dus belangrijk om op tijd naar het toilet te gaan. 

  • Minimale lichaamsbeweging: beweging zorgt voor stimulatie in de organen, waaronder de darmen. Zowel bij te lang staan en zitten is er kans op verharde en droge ontlasting. Ook kan veel zitten bijdragen aan (te) veel druk op de anus.

  • (Te) hard hoesten: tijdens het hoesten wordt er door het lichaam veel druk uitgeoefend op de anus.

  • Verstopping (constipatie): gaat vaak gepaard met harder en meer persen. Constipatie komt vaak voor bij een vezelarm dieet of te weinig drinken.

  • Overgewicht: ook overgewicht kan bijdragen aan de vorming van aambeien door de toename van druk op de anus of verstopping van de darmen.

  • Zwangerschap: tijdens de bevalling komt er ook veel spanning en druk te staan op de zwellichamen. Vrouwen kunnen daardoor last krijgen van aambeien.

Tips bij aambeien


Op onze site staan 2 tips tegen aambeien. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Als de stoelgang bemoeilijkt wordt, ga dan niet drukken. Drink voldoende water en neem voldoende vezels. Als je drukt vergroot dit de kans op aambeien ook kan dit je klachten verergeren.

Ben van Moorsel
27 juli 2020
3

Veeg je billen af met vochtig toiletpapier of dep met een washand.

Anoniem
17 augustus 2020
1

Veelgestelde vragen bij aambeien

  • 1. Waarom jeuken aambeien?

    Aambeien kunnen jeuk veroorzaken doordat de huid rondom de anus geïrriteerd raakt. Dit komt omdat de kringspier niet meer volledig afsluit en darmslijm of dunne ontlasting uit de anus lekt.

  • 2. Wat zijn tips tegen jeuk van aambeien?

    - Niet krabben. - Een warm bad nemen. - Gebruik een crème met zinkoxide om de jeuk te verzachten.

  • 3. Hoe moet je aambeien terugduwen?

    1. Was je handen. 2. Kijk met een spiegeltje hoe het er uit ziet. Terugduwen van een aambei is alleen mogelijk bij een verzakte aambei. 3. Smeer wat vaseline op je vinger (gebruik eventueel een handschoentje of zakje). 4. Duw de aambei voorzichtig voorbij de kringspier.

Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij aambeien en hemorroïden

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij aambeien. Geschreven door consumenten en de redactie.