71% Zelfzorgscore
Verloop van obstipatie

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een vervelend kwaaltje waar veel mensen weleens last van hebben. We spreken van obstipatie of verstopping als je minder dan twee keer per week stoelgang maakt. De ontlasting blijft dan in de darmen zitten en wordt hard en droog. Het komt vaker voor bij ouderen en ook tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen last hebben van verstopping. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen, waarom dat zo is weten we niet precies.

Hoe herken je obstipatie?

De symptomen van obstipatie zijn:

 • Minder vaak stoelgang maken dan gewoonlijk of maar kleine hoeveelheden

 • Hard moeten persen en steeds het gevoel hebben dat je nog niet klaar bent

 • Harde en droge ontlasting

 • Pijn bij een toiletbezoek

 • Een opgeblazen gevoel en winderigheid

 • Buikpijn of buikkrampen

De dokter zal vragen naar deze symptomen maar ook naar je levensstijl. Te weinig drinken, weinig vezels eten en niet voldoende bewegen kunnen obstipatie in de hand werken. Als je medicatie neemt, zoals ijzertabletten, antidepressiva, anti-epileptica, morfine of medicatie voor de ziekte van Parkinson, kan dit de oorzaak van de obstipatie zijn.

Hoe behandel je obstipatie?

Omdat obstipatie in de eerste plaats het gevolg is van wat je allemaal eet en drinkt, is het goed om eens na te denken over je eetgewoonten. Drink je voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag)? Eet je vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, volkorenpasta, peulvruchten, groenten en fruit? Zo niet, dan is het dringend tijd om deze voedingsmiddelen wat vaker op het menu te zetten. Ook probiotica (zoals Actimel, Activia en Yakult) kunnen helpen om de darmwerking weer in balans te brengen.

Pruimen en rabarber staan erom gekend dat ze de darmen activeren en kunnen helpen bij obstipatie. Als je geen zin hebt om massa’s van dit fruit te eten, kun je ook plantaardige middeltjes kopen op basis van pruimen of rabarber of pillen innemen met extracten.

In erge gevallen kun je beroep doen op laxeermiddelen, maar doe dat enkel na overleg met een arts. Sommige laxeermiddelen bevatten natuurlijke vezels die helpen om vocht vast te houden in de darmen en zo de ontlasting minder hard maken. Anderen bevatten een middel dat vocht naar de darmen trekt, met hetzelfde resultaat.

Ten slotte is er nog een (micro) klysma, dit is een kleine tube die je in de anus inbrengt en zo een zoutoplossing in de darmen brengt. Dit maakt de ontlasting onmiddellijk zachter waardoor je snel naar het toilet moet.

Hoe voorkom je obstipatie?

Obstipatie is een gevolg van je levensstijl en wat je allemaal eet, maar sommige mensen hebben er gewoon aanleg voor omdat ze minder actieve darmen hebben. Ook stress en bepaalde medicatie kan obstipatie met zich mee brengen. Als je last hebt van aambeien of anale kloof, zul je minder de neiging hebben om jezelf te ontlasten wat tot obstipatie kan leiden. Heel soms is een slecht werkende schildklier of een gezwel in de darmen de oorzaak.

Om obstipatie te voorkomen is het nodig om je levensstijl aan te passen:

 • Drink voldoende water of andere dranken zoals thee. Koffie, frisdrank of alcohol zijn geen goed idee.

 • Eet vezelrijke voeding en beperk ongezonde, vette en zoete snacks.

 • Beweeg elke dag (je moet niet intensief gaan sporten, een flinke wandeling met de hond, wat tuinieren of een ontspannend fietstochtje zijn voldoende).

 • Stel een toiletbezoek niet uit als je de aandrang voelt.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij obstipatie?

Meestal kun je na enkele dagen van zelfzorg weer stoelgang maken en is een bezoek aan de dokter niet nodig. Je moet wel medische hulp zoeken als:

 • Je langdurig laxeermiddelen inneemt

 • De obstipatie langer dan twee weken duurt

 • Met kinderen en ouderen 

 • Er bloed of slijm in ontlasting zit

 • Harde en pijnlijke ontlasting afgewisseld wordt met diarree

 • Je ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen toch nog regelmatig last hebt van obstipatie

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen obstipatie?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip