61% Zelfzorgscore
Verloop van koorts

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is koorts?

Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie veroorzaakt door bacteriën of virussen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of de griep. Ook een allergische reactie en sommige geneesmiddelen kunnen koorts veroorzaken. De normale lichaamstemperatuur is 37 °C, boven 38 °C spreekt men van koorts. Als de lichaamstemperatuur boven 41 °C uitkomt, kan er sprake zijn van een onderliggend medisch probleem. Maar meestal helpt koorts het immuunsysteem net om een ziekte te bestrijden en is het dus vrij onschuldig. Niettemin kun je er enkele dagen goed ziek van zijn. 

Hoe herken je koorts?

De belangrijkste symptomen van koorts zijn:

 • Gloeiende en rode wangen

 • Warm voorhoofd

 • Rillingen, klappertanden en/of koude voeten 

 • Onwel voelen met verminderde eetlust

 • Zweten en/of ijlen

 • Stijging van de bloeddruk en het hartritme

 • Spier- en gewrichtspijn

De beste manier om te weten te komen of je koorts hebt, is door je lichaamstemperatuur te meten. Dat kun je doen met een speciale thermometer die je bij de drogist kunt kopen, de meest betrouwbare meting neem je in de anus. Er bestaan ook speciale oorthermometers die een nauwkeurig resultaat geven. Verder wordt de temperatuur vaak gemeten onder de tong of oksel, deze metingen zijn echter iets minder nauwkeurig. 

Hoe behandel je koorts?

Omdat koorts meestal vrij onschuldig is en na enkele dagen vanzelf voorbij gaat, is het vaak voldoende om gewoon uit te zieken. Blijf dan enkele dagen in bed en doe het rustig aan, vergeet ook niet voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Een verkoelend washandje op het voorhoofd leggen of een kom warme kippensoep zijn simpele middeltjes uit oma’s tijd die in beperkte mate kunnen helpen. Daarnaast bestaan er medicijnen die de koorts tijdelijk kunnen verlichten, zoals paracetamol, aspirine of ibuprofen. Voor kinderen bestaan er speciale siropen die makkelijk in te nemen zijn en de symptomen verzachten. Als de koorts erg hoog is of lang blijft aanhouden, kan de huisarts eventueel een antibioticakuur voorschrijven. 

Hoe voorkom je koorts?

De beste manier om koorts te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je geen infectie oploopt. De boodschap luidt dus als volgt: in de winter steeds een sjaal, muts en warme kledij dragen buiten, ruimtes met airconditioning vermijden, uit de buurt blijven van anderen die ziek zijn en je immuunsysteem aansterken door er een gezonde levensstijl op na te houden. Extra vitamines in de wintermaanden en een evenwichtig voedingspatroon dragen ook bij tot een optimale immuniteit.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij koorts?

Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam en is meestal onschuldig, daarom is het normaal gezien niet nodig om bij de dokter langs te gaan. Zoek wel medische hulp in de volgende gevallen:

 • De koorts is hoger dan 41 °C of houdt langer dan enkele dagen aan

 • Als de koorts eerst gezakt was en daarna weer terugkeert

 • Rode vlekken op de huid

 • Bijkomende symptomen zoals een stijve nek, ernstige buikpijn of hoofdpijn, kortademigheid, sufheid of stuipen

 • Als je een onderliggende hart-, long- of nierziekte of diabetes hebt

 • Kinderen jonger dan 6 maanden

 • Koorts na een verblijf in de tropen of na een val

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen koorts?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip