Informatie bij koortslip


We hebben alle informatie rondom koortslip voor je verzameld. Alles over koortslip
68% Zelfzorgscore
Verloop van koortslip

Gemiddeld duurt koortslip tot 14 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is koortslip?

Een koortslip is een besmettelijke infectie die zich op of rond de mond bevindt en wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit kenmerkt zich over het algemeen door jeukende en/of pijnlijke blaasjes of zweertjes op deze plek(ken). De medische term voor een koortslip is herpes labialis. Vaak wanneer er schommelingen in de weerstand voorkomen, bijvoorbeeld door een verandering van het weer, kan een koortslip weer opkomen. Het virus komt bij ongeveer 1 op de 3 mensen in Nederland voor en komt bij patiënten vaak terug op dezelfde plek in het gezicht.

Oorzaak van koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus, dat het herpes simplex virus type 1 wordt genoemd (HSV-1). Het virus verspreidt zich gemakkelijk door lichamelijk contact, bijvoorbeeld via de handen, maar ook door zoenen of het aanraken van voorwerpen waar het virus op kan zitten. Denk hierbij aan handdoeken, glazen, keukengerei en andere gedeelde voorwerpen. In het geval van een koortslip, bevinden de virusdeeltjes zich in de blaasjes op of rond de mond.

Het virus blijft na de eerste besmetting in de zenuwcellen van het lichaam, maar is niet altijd actief en dus zichtbaar. Bepaalde factoren kunnen er wel voor zorgen dat het virus weer ontwaakt en daarmee een terugkerende koortslip komt opzetten. Het kan ook zo zijn dat je het virus slechts draagt, maar geen klachten hebt. Gemiddeld heeft een drager met symptomen twee tot drie maal per jaar last van een koortslip.

Enkele factoren die een koortslip opnieuw kunnen laten terug komen zijn onder andere:

  • (Veel) stress;

  • Een verkoudheid of andere infectie aan de luchtwegen;

  • Vermoeidheid, slechte nachtrust;

  • Menstruatie;

  • Koorts;

  • Zonlicht;

  • Een verlaagde weerstand (bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen);

  • Operaties.

Ook kan een koortslip ontstaan na seksueel contact, via de geslachtsorganen. Het virus kan zo gemakkelijk overgebracht worden via de mond of handen. 

Is een koortslip besmettelijk?

Ja, een koortslip is erg besmettelijk. De blaasjes op of rond de mond zijn gevuld met vocht dat het virus bevat. Dit is gemakkelijk overdraagbaar via contact met anderen, vooral wanneer de blaasjes open zijn.

Tot wanneer is een koortslip besmettelijk?

Gemiddeld is een koortslip niet meer besmettelijk wanneer alle korstjes op de lippen volledig zijn ingedroogd. Dit kan tussen 4 en 12 dagen duren.

Tips bij koortslip


Op onze site staat 1 tip tegen koortslip. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

ik heb echt heel vaak een koortslip... als je gewoon goed attent bent met alles wat je aanraakt is het prima.... vooral als je op feestje bent neem gewoon een eigen glas en zeg gewoon ik heb koortslip... Niks om voor te schamen!!!

Louisse
24 juli 2020
1
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij koortslip, herpes-simplexvirus

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij koortslip. Geschreven door consumenten en de redactie.