76% Zelfzorgscore
Verloop van kriebelhoest bij kinderen

Gemiddeld duurt kriebelhoest bij kinderen tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is kriebelhoest bij kinderen?

Wanneer je kind moet hoesten komt dat meestal omdat het verkouden is. Een klein kind loopt gemakkelijk een verkoudheid op. Zijn weerstand is nog niet helemaal ontwikkeld waardoor het vatbaarder is voor virussen zoals het verkoudheidsvirus

Hoe herken je kriebelhoest bij kinderen?

Je herkent een kriebelhoest bij kinderen als ze vaak droog moeten hoesten zonder dat er slijm meekomt. Vooral ’s nachts wanneer het zijn slaap kan verstoren speelt de kriebel op.

Hoe behandel je kriebelhoest bij kinderen?

Als je kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft je kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Ondertussen kun je ervoor zorgen dat klachten verlicht worden en zetten we hiervoor enkele tips op een rijtje:

  • Zorg voor schone lucht; ventileer en zorg dat er niet gerookt wordt in de woning

  • Geef je kind iets kouds te drinken. Dat kan helpen wanneer het door het vele hoesten een zere keel heeft gekregen 

  • Geef een lepel honing of thee met honing of suiker (honing alleen aan kinderen ouder dan 1 jaar geven)

Hoe voorkom je kriebelhoest bij kinderen?

Een goede weerstand is uiteraard erg belangrijk. Dit maakt kinderen minder vatbaar voor ziektekiemen. Doordat ze veel met anderen in aanraking komen (crèche, school, bij vriendjes en vriendinnetjes) kunnen ze gemakkelijker besmet raken. Een goede weerstand en goede hygiëne zijn dus van groot belang om een besmetting te voorkomen. Daarnaast zijn een goede nachtrust, goed eten en regelmatig handen wassen erg belangrijk.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij kriebelhoest bij kinderen?

Meestal komt kriebelhoest voort uit een virusinfectie. Het hoesten gaat in de meeste gevallen  vanzelf binnen 2 tot 3 weken over. Hoest je kind langer dan kan dit worden veroorzaakt door het feit dat kinderen in de peuter-/kleuterleeftijd gemakkelijk nieuwe infecties oploopt. Gemiddeld zijn kinderen zo’n 10x per jaar verkouden. Is je kindje jonger dan 3 maanden, hoest het langer dan 3 weken, krijgt het koorts of drinkt het te weinig neem dan contact op met je huisarts.

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen kriebelhoest bij kinderen?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip