Gemiddeld duurt verstopte neus baby tot 21 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.
Een verstopt neusje is erg vervelend voor je baby. Een baby kan namelijk nog niet zelf zijn neusje snuiten. Een verstopt neusje zorgt al snel voor ongemakken. Daarnaast kunnen de slijmvliezen in de neus opgezwollen raken, waardoor je kindje benauwd kan worden.
Op de slijmvliezen ligt een laagje slijm dat normaal gesproken als beschermlaagje functioneert. Het zorgt ervoor dat ziekmakers zoals bacteriën en virussen minder kans krijgen zich te nestelen en je ziek te maken. Bij een verkoudheid zijn de slijmvliezen geïrriteerd en opgezwollen waardoor ze minder goed hun werk kunnen doen met als gevolg een verstopte neus of een loopneus. Op het moment dat je kindje zichtbaar een verstopte neus of loopneus heeft is de kans dus groot dat je kindje meer verkoudheidsklachten zoals keelpijn en hoesten ontwikkelt.
Een verstopt neusje bij een baby moet anders worden behandeld dan bij volwassenen. Voor volwassenen zijn er sprays op de markt waarmee je het neusslijmvlies kunt laten slinken zodat de luchtwegen in de neus weer vrijgemaakt worden (bijvoorbeeld xylometazoline). Deze producten zijn vaak niet geschikt voor baby’s, alleen wanneer een spray door een arts wordt voorgeschreven. Onderstaande tips helpen je baby op een veilige manier van het verstopte neusje af:
Gebruik een zoutoplossing in druppel- of sprayvorm om het snot te verdunnen;
Dien neuszalf op basis van natuurlijke zouten toe om snot en korstjes zacht te maken zodat deze voorzichtig weggepoetst kunnen worden;
Gebruik een speciaal ‘’snotzuigertje’’ (ook wel aspirator genoemd) om het overtollige snot uit het neusje te zuigen.
Jammer genoeg is het vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat je baby verkouden wordt maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans te verkleinen. De beste manier om de kans op een verkoudheid bij je verkoudheid zo klein mogelijk te maken is door goed op je persoonlijke hygiëne te passen. Was regelmatig je handen en nies en hoest in je elleboog. Ook is het beter om mensen, die verkouden zijn, op afstand te houden zodat zij je baby niet kunnen besmetten. Daarnaast is het belangrijk dat je je kindje helpt om weerstand op te bouwen. Als je kindje voldoende drinkt, (gezonde) voeding krijgt en voldoende slaapt is het beter in staat weerstand te bieden aan het verkoudheidsvirus.
Een verkoudheid is meestal onschuldig en het is normaal dat je baby in het begin vaak verkouden is. Na elke verkoudheid wordt het immuunsysteem van je baby sterker, dus naarmate je kindje ouder wordt zal hij ook minder vaak verkouden zijn. Een babyverkoudheid is meestal na 1 tot 2 weken over. Merk je dat je kindje benauwd is en/of een piepende ademhaling heeft, slechter is gaan drinken of suffer is dan normaal of heeft het verhoging (meer dan 38 graden) neem dan contact op met je huisarts.
Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:
Deel jouw tip (anoniem) en help anderen
Plaats nu je tip