Populaire producten bij waterpokken


Op onze site staan 2 producten tegen waterpokken. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle producten

Informatie bij waterpokken


We hebben alle informatie rondom waterpokken voor je verzameld. Alles over waterpokken
77% Zelfzorgscore
Verloop van waterpokken

Gemiddeld duurt waterpokken tot 10 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is waterpokken?

Waterpokken duiden op een besmettelijke vlekjesziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. Bijna iedereen heeft ze als kind een keer gehad. Waterpokken zien eruit als rode vlekjes of blaasjes op de huid en kwellen in de meeste gevallen kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Want ze zorgen vaak voor flinke jeuk. Op het lijf, het gezicht en tussen de haren. En soms zelfs in de mond. Al kunnen de klachten erg vervelend zijn, waterpokken zijn meestal een onschuldige kinderziekte.

Oorzaak waterpokken

De oorzaak van waterpokken is altijd gelijk; infectie met het varicella zoster-virus. Het is een virus uit de herpes-groep, dat bij kinderen tot waterpokken leidt en op latere leeftijd voor gordelroos kan zorgen.

Waterpokken besmettelijk

Waterpokken zijn al besmettelijk voordat iemand daadwerkelijk klachten krijgt. Het virus wordt verspreid via:

  • Hoesten en niezen. Zo komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht terecht. Degene die ze inademt wordt mogelijk ook besmet. 

  • Het waterpokkenvirus zit ook in het vocht in de blaasjes. Worden de blaasjes opengekrabd, dan komen die virusdeeltjes vrij en kunnen er dus ook anderen ermee besmet worden.

Er zit meestal een periode van 10 dagen tot 3 weken tussen het moment van besmetting en het moment dat iemand ziek wordt.

Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Het varicella zoster-virus is erg besmettelijk. Het is niet voor niets dat 93% van de Nederlanders voor zijn of haar zesde jaar waterpokken heeft gehad. Al 2 dagen voordat de rode bultjes op de huid te zien zijn is er besmettingsgevaar. En dat blijft aanwezig totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. Dan zijn de waterpokken niet meer besmettelijk. Omdat de rode vlekjes vaak pas na 1 à 2 dagen verschijnen, is de kans dus groot dat andere kinderen ook met het virus worden besmet.

Tips bij waterpokken


Op onze site staat 1 tip tegen waterpokken. Bekijk welke het beste past bij jouw situatie. Bekijk alle tips

Mijn dochter heeft nu voor de 3de keer waterpokken. Eerste keer voor haar 1 jaar, daarna heel lichtjes en nu dus weer. Wat helpt om de blaasjes snel uit te drogen is zink. Ik stip de blaasjes in met Dr. Leenarts Verkoelende lotion met Zinkoxide, hier zit een handige aanstipper bij. Daarnaast helpt een haver/zemelen bad tegen de jeuk. Doe havermout en/of zemelen in een washandje en bindt het dicht. Leg dit in het bad. Het helpt tegen de jeuk en droogt de blaasjes verder uit.

Michelle
3 december 2020
2

Veelgestelde vragen bij waterpokken

  • 1. Mag je zwemmen met waterpokken?

    Nee, kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. De besmettelijkheid van de waterpokken duurt totdat alle plekjes voorzien zijn van een korstje. Het warme water van het zwembad kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na het zwemmen gaan ontsteken. Daarnaast zwemmen zwangere vrouwen vaak. Juist deze groep moet voorzichtig zijn met de waterpokken, vanwege de kans op ernstige complicaties bij de ongeboren baby. De kans dat besmetting via het water verloopt is zeer klein.

  • 2. Kun je twee keer waterpokken krijgen?

    Ja, hoewel het zeldzaam is om twee keer waterpokken te krijgen komt wel voor. Als je toch voor de tweede keer ziek wordt, gaat het vaak om een lichte vorm die ook wel gordelroos wordt genoemd. Je lichaam maakt zodra je waterpokken krijgt gelijk antistoffen aan hiertegen. Het zijn sterke antistoffen, die de ziekte meteen beperken. Als je eenmaal waterpokken hebt gehad, blijven de antistoffen in je lichaam. Een tweede keer besmet raken met de waterpokken betekent meestal alleen dat je een slechte weerstand hebt. Ook gordelroos kan je maar een keer krijgen, daarna zijn ook daar antistoffen voor aangemaakt. Een kind kan ook twee keer de waterpokken krijgen. Dit geldt vooral voor kinderen die de waterpokken kregen toen ze jonger dan één jaar waren. Op die jonge leeftijd worden er minder goede antistoffen aangemaakt. Ook bij kindjes is het afhankelijk van de weerstand of ze twee keer de waterpokken krijgen.

  • 3. Kun je waterpokken alleen op benen of gezicht krijgen?

    Tijdens de waterpokken ontstaan er vlekjes op de huid, vooral in het gezicht en op de romp. De blaasjes kunnen zich ook in de mond en aan de binnenzijde van de oogleden ontwikkelen. Krabben aan de blaasjes of wondjes, zodat het onder de nagels gaat zitten, kan er voor zorgen dat de waterpokken over het hele lichaam verspreid worden.

  • 4. Kun je littekens door waterpokken voorkomen?

    Ja, je kunt littekens door de waterpokken in voorkomen door zo min mogelijk aan de plekjes e krabben. Als je aan waterpokken krabt, ontstaan er open wondjes. Deze wondjes kunnen infecties en ontstekingen veroorzaken. Later kunnen die littekens worden. Om er voor te zorgen dat je minder krabt, kun je mentholgel of mentholpoeder op de waterpokken doen. Hierdoor wordt de jeuk minder. Daarnaast kun je ook handschoentjes dragen om er voor te zorgen dat je niet krabt. Ook wordt aangeraden je nagels kort en schoon houden. Mochten er toch littekens ontstaan zijn, zullen deze nog enige tijd zichtbaar zijn. Je kan de littekens sneller laten verdwijnen door littekenzalf te gebruiken.

Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina

Overzicht bij waterpokken

Volledig overzicht met tips, informatie en producten bij waterpokken. Geschreven door consumenten en de redactie.