77% Zelfzorgscore
Verloop van waterpokken

Gemiddeld duurt waterpokken tot 10 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Samenvatting waterpokken

Waterpokken is een veel voorkomende en besmettelijke kinderziekte:

  • Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus, het varicella-zoster virus.

  • Dit virus wordt via de lucht verspreid en is daarom heel besmettelijk.

  • De meeste kinderen krijgen de ziekte tussen de nul en vier jaar.

  • De meeste volwassenen hebben de ziekte als kind doorgemaakt en hebben weerstand oftewel immuniteit tegen het virus opgebouwd.

  • Door deze opgebouwde immuniteit krijg je de waterpokken dan ook maar één keer in je leven. 

Hoe herken je waterpokken?

Kinderen, maar ook volwassenen, met de waterpokken krijgen rode vlekjes. Deze rode vlekjes kunnen over het hele lichaam verspreid aanwezig zijn. De rode vlekjes gaan al binnen enkele uren over in blaasjes gevuld met helder vocht. Binnen een dag worden deze blaasjes troebel voordat ze indrogen en er een korstje opkomt. Dit korstje valt er binnen één tot twee weken af. Naast de vlekjes, heb je vaak last van jeuk en soms pijn. Kinderen kunnen erbij lichte koorts hebben en zich niet lekker voelen. Volwassenen met waterpokken voelen zich vaak veel zieker.

 Heel soms gaat waterpokken gepaard met vervelende bijverschijnselen. Zo kunnen de blaasjes besmet raken door een bacterie. Meestal komt dit doordat de blaasjes worden open gekrabd.

Je herkent waterpakken aan:

  • Typische vlekjes op de huid.

  • Bij waterpokken zie je tegelijkertijd rode vlekjes, blaasjes en korstjes.

  • Dit is heel typerend voor waterpokken. Het aantal vlekjes kan heel erg verschillen.

  • Het ene kind heeft mogelijk maar enkele vlekjes terwijl een ander kind helemaal onder zit. 


Hoe behandel je waterpokken?

Waterpokken gaat vanzelf weer over dus een behandeling is niet noodzakelijk. Mocht je erg last hebben van jeuk dan kun je lokale middelen tegen jeuk proberen. Het is echter niet duidelijk of deze middelen echt effectief zijn. Een gel met lidocaine, een licht verdovend medicijn, zou mogelijk wel vermindering van de jeuk geven.

Mocht je kind erg veel last hebben van de jeuk, dan kan je huisarts overwegen een antihistaminicum voor te schrijven. Dit is een middel wat wordt gebruikt om allergische reacties te onderdrukken. Deze middelen verlichten de extreme jeuk en zijn daarnaast ook slaap opwekkend. Let op dat kinderen jonger dan één jaar deze middelen niet mogen gebruiken.

Het is belangrijk om te voorkomen dat de blaasjes geïnfecteerd raken. Een goede hygiëne, zoals het wassen van de handen, is hiervoor erg belangrijk. Ook kun je de blaasjes een aantal malen per dag ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Mochten de blaasjes toch geïnfecteerd raken dan zal je huisarts je een antibacteriële zalf voorschrijven.

Om de koorts en het gevoel van ziek zijn te verminderen, kun je paracetamol innemen.  Aspirine dient te niet te worden gebruikt bij waterpokken. Het innemen van aspirine tijdens waterpokken zou mogelijk kunnen leiden tot het syndroom van Reye. Dit is een zeldzaam maar zeer ernstig syndroom wat schade toebrengt aan met name de hersenen en lever.

Hoe voorkom je waterpokken?

Het is niet zinvol om contact te vermijden om zo besmetting te voorkomen. Dit is anders voor zwangere vrouwen die nog nooit de waterpokken hebben gehad. Het waterpokken virus kan namelijk via de placenta bij het ongeboren kind komen. Ook mensen met een verminderde afweer moeten contact vermijden met iemand met waterpokken. 

Als je waterpokken hebt, ben je besmettelijk vanaf een dag voorafgaand aan de eerste vlekjes tot zes tot tien dagen na het begin van de blaasjes. De incubatietijd van waterpokken, de tijd tussen het eerste contact met het virus en het ontstaan van de ziekte, is 12 tot 21 dagen.

Het is mogelijk tegen waterpokken in te enten. Echter, op dit moment wordt dit in Nederland (nog) niet toegepast. 

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij waterpokken?

Omdat waterpokken in de meeste gevallen spontaan geneest en er geen behandeling nodig is, is het niet nodig dat je een afspraak maakt met je huisarts. Mochten de blaasjes geïnfecteerd raken, laat je huisarts er dan even naar kijken. 

Voor zwangere vrouwen die nog niet eerder waterpokken hebben gehad en in contact komen met iemand in de besmettelijke fase van waterpokken en mensen met een verminderde weerstand is dit anders. Zij dienen direct contact te zoeken met hun huisarts. 

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina