Werkt anticonceptie tegen acne?

Niets is zo vervelend als ’s ochtends weer wakker worden met nieuwe acne. Je leest vaak dat de pil tegen acne zou helpen, maar is dit ook echt zo? En is het dan de pil, of andere anticonceptie tegen acne? In dit artikel geven we antwoord op de vraag of anticonceptie tegen acne helpt.

De anticonceptiepil en acne

De pil, ook bekend als orale anticonceptie, wordt door huisartsen en specialisten voorgeschreven bij acne. Mensen die last hebben van acne hebben vaak al veel verschillende dingen geprobeerd om acne tegen te gaan. Als niks werkt, vragen ze een arts om hulp. Acne tast de huid behoorlijk aan en kan een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven. Veel volwassenen hebben ook last van volhardende acne, zelfs als ze veel tijd besteden aan huidverzorging. Acne kan leiden tot emotionele stress en fysieke littekens. Er zijn veel gevallen bekend waarbij de pil tegen acne werd gebruikt, en met succes!

Hoe helpt de pil tegen acne?

De schommelingen in de hormonen worden minder bij het innemen van anticonceptie of bij het gebruik van andere vormen van anticonceptie. De stroom van hormonen wordt stabiel vrijgegeven. Daarnaast zit er progesteron en oestrogeen in anticonceptie. Dit zijn hormonen die ervoor zorgen dat het niveau androgenen verminderd wordt. Er wordt minder talg geproduceerd waardoor de kans op acne kleiner wordt. Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen de pil en verschillende soorten acne, en het blijkt dat de pil effectief is bij zowel niet-ontstekingsgevoelige als ontstekingsgevoelige en hormonale acne. 

Acne door de pil

Toch werken niet alle anticonceptie tegen acne. Er zijn anticonceptiepillen die alleen progesteron bevatten, beter bekend als de mini pil). Hierbij krijg je juist puisten door de pil. Als je al last hebt van uitbraken van acne, dan kun je deze anticonceptie het best vermijden. Als je niet zoveel last hebt van acne, dan verminderen de pukkeltjes juist, ook door deze anticonceptie. Een specialist kan je adviseren over de soorten anticonceptie en de invloed die ze hebben op acne. 

Welke pil tegen acne?

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen en ze werken niet allemaal even goed tegen acne. Van sommige anticonceptiepillen krijg je juist acne door de pil. Maar welke anticonceptie moet je dan wel nemen? Je kunt het beste kiezen voor de zogenaamde combinatiepil (oestroprogestativa). De nieuwste pilgeneraties bevatten het nieuwe oestroprogestativa en dit werkt goed tegen acne. Helaas wordt deze anticonceptiepil vaak niet gelijk voorgeschreven, pas wanneer de tweede generatie pillen niet werken. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de algehele gezondheid. Als vrouwen een geschiedenis hebben met bloedpropjes of meer kans hebben op trombose, dan mogen ze geen anticonceptie met oestrogeen nemen.

Andere methoden dan de pil tegen acne

Naast anticonceptie zijn er ook andere oplossingen om van acne af te komen. Naast deze tips zijn er verschillende crèmes, antibiotica of andere producten geschikt voor de behandeling van acne. Als je last hebt van een zeer ernstige vorm van acne, dan is er ook zeer zware medicatie. Medicatie heeft, net als de anticonceptiepil, altijd bijwerkingen. Het is verstandig om met een specialist te overleggen welke behandeling tegen acne het best bij jou past.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina