Heb je last van niezen, jeuk aan je neus en tranende ogen? Veel van ons hebben er ieder jaar weer last van: hooikoorts. Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën, ongeveer 25-30% van de Nederlanders lijdt aan hooikoorts. Als je hooikoorts hebt, betekent dit dat je lichaam allergisch is voor het stuifmeel van bepaalde bloeiende grassen, bomen en planten Klachten bij hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigste tijdens het pollenseizoen.

Klachten kunnen optreden als je stuifmeel in je ogen, neus, mond , keel of luchtpijp krijgt. De bekende  symptomen zijn een loopneus of tranende, jeukende en/of branderige ogen, niesbuien of een verstopte neus. Minder bekende, maar veel voorkomende symptomen zijn slaapproblemen, sufheid, slechte concentratie en hoofdpijn. Over het algemeen is hooikoorts ongevaarlijk,  het is vooral vervelend. Nadat het stuifmeel uit de lucht is verdwenen, verdwijnen de klachten automatisch 

Immunotherapie bij hooikoorts

Er bestaan medicijnen die hooikoortsklachten voorkomen of verminderen. Wanneer alle behandelingen tegen hooikoorts zoals oogdruppel, pillen, tabletten en zalf niet helpen kan er overgaan worden op immunotherapie. Dit wordt ook wel desensibiliseren genoemd.

Immunotherapie omvat de toediening van allergenen in toenemende concentraties. Het doel van deze behandeling is om het immuunsysteem het allergeen te laten verdragen, zodat uw allergische reacties na contact met het allergeen minder worden. Over het algemeen duurt de therapie meer dan 3 tot 5 jaar, inclusief 2 fasen, namelijk de instelfase en de onderhoudsfase.

Het voordeel van immunotherapie is dat het je klachten kan verminderen of voorkomen. De behandeling is echter niet altijd even effectief en niet voor iedereen geschikt. Kinderen kunnen ook immunotherapie krijgen. De behandeling is vooral gunstig voor mensen met ernstige allergieën, medicijnen die niet werken of niet effectief zijn en niet gevoelig zijn voor vee verschillende allergenen. 

Toedienen en het verloop van de therapie

Het toedienen van de allergenen kan op 3 manieren:

  1. Een injectie in de bovenarm,

  2. Het druppelen onder de tong

  3. Het innemen van een tablet

Zoals eerder benoemd bestaat de behandeling uit 2 fasen: de instelfase en de onderhoudsfase.

De instelfase vindt plaats in het ziekenhuis en duurt van 2 tot maximaal  11 weken (afhankelijk vanwaar je allergisch voor bent). In het begin krijg je meerdere injecties op verschillende dagen, met oplopende concentratie. Hierna volgt de onderhoudsfase. In dit stadium is de hoogste allergeenconcentratie bereikt. Je komt eens in de 4 weken terug voor een onderhoudsdosering. Deze fase kan in totaal 3 tot 5 jaar duren. 

Bijwerkingen immunotherapie

Zoals bij iedere behandeling of bij ieder geneesmiddel mogelijk is kunnen er bijwerking ontstaan. Ook bij immunotherapie is dit risico er. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Lokale zwelling, roodheid en/of warmte van de huid op de plaats van de injectie

  • Niet helemaal lekker voelen op de dag van de injectie

  • Ongeveer 10% van de mensen kan een algemene reactie het gevolg zijn van de injectie. Mogelijke reactie zijn jeuk en/of galbulten.

  • Tijdens de behandeling kan allergisch eczeem verergeren

Het doseringsschema kan worden aangepast als er bijwerkingen zijn opgetreden. Hierdoor kan de behandeling langer duren maar meestal wel worden afgemaakt.

Kosten immunotherapie

Bij immunotherapie worden medicijnen gebruikt dus geldt de medicijnenvergoeding. Als er medicijnen worden gebruikt uit het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem, worden de kosten vergoed vanuit de zorgverzekering. Wel betaal je eerst je eigen risico. Kijk op Medicijnkosten.nl en bij je eigen zorgverzekeraar of het medicijn dat voor de immunotherapie wordt gebruikt, wordt vergoed. 

Ervaringen met immunotherapie

Lees hieronder de ervaring van Kim van der Kruijs over immunotherapie. Volgens Kim is de therapie een succes, ze zegt namelijk: “Op deze manier raakt mijn lichaam langzaam gewend aan dit stofje. Ik merk zeker dat het effect heeft. Ik heb nog wel hooikoorts, maar niet meer zo heftig. Eind dit jaar zit de behandeling van Kim erop en zullen ze bekijken  hoe het verder gaat.” Ze is erg tevreden over de zorg en begeleiding (Máxima mc, 2021). Iedere patiënt ervaart het traject en de uitkomst natuurlijk anders. Heb je bijvoorbeeld veel of weinig tot geen last van bijwerkingen. De ervaring van de therapie is natuurlijk bij iedereen anders.

Bron: https://www.mmc.nl/allergologie/ervaringen/een-boodschappenlijst-aan-allergieen/

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina