Wat is een koortsstuip?

Er is dan sprake van een epileptische aanval die alleen optreedt bij koorts. Een ‘normale’ (typische) koortsstuip duurt niet langer dan 10 minuten en treedt vaak alleen op als er al sprake is van koorts. Koortsconvulsie is een ander woord voor koortsstuip. Bij aandoeningen die gepaard gaan met koorts, kan er een koortsstuip optreden.

Symptomen koortsstuip

Dit zijn de belangrijkste koortsstuipen symptomen:

  • het kind verliest het bewustzijn,

  • de ogen draaien weg,

  • de armen en benen kunnen symmetrisch gaan schokken,

  • het gezicht blauw of grauw wordt.

Vaak vragen ouders zich af op stuipen gevaarlijk zijn. Hoewel het voor ouders heel beangstigend kan zijn om je kind zo te zien, zijn koortsstuipen vaak niet gevaarlijk. 

Wat te doen bij koortsstuip?

Het is belangrijk dat je rustig blijft en de omgeving gerust stelt als jouw kind een koortsstuip krijgt. Zorg ervoor dat je kind zich niet kan bezeren, leg hem op een zachte ondergrond in de stabiele zijligging. Op deze manier voorkom je dat je kind zich kan verslikken. Probeer de schokken niet tegen te houden, dit kan juist verwondingen veroorzaken. Kinderen klemmen soms de kaken op elkaar. Je kunt dus beter geen vinger in het mondje steken. Bel daarna de huisarts zodat die de oorzaak koortsstuip kan achterhalen, en volg het advies van de huisarts op. 

Koortsstuip gevolgen

Het is eng om je kind zo te zien, maar het is geruststellend om te weten dat een koortsstuip geen hersenschade veroorzaakt en ook geen nadelig effect heeft op de ontwikkeling van het kind. Bij ongeveer 30% van de kinderen zal er nog eens een koortsstuip optreden. Het grote verschil tussen een epilepsieaanval en een koortsstuip is dat de stuipen bij epilepsie vaker na elkaar komen. Een epilepsieaanval gaat ook niet gepaard met koorts. Een kind loopt geen groter risico op epilepsie als het een koortsstuip heeft gehad. 

Koortsstuip in slaap

Maak je niet teveel zorgen dat je kind ’s nachts een koortsstuip krijgt. De koortsstuip wordt vaak veroorzaakt door een snel opkomende koorts. Dit gebeurt niet vaak ’s nachts. Ook stopt de stuip vanzelf weer. 

Koortsstuip zetpil

Het is niet verstandig om paracetamol te geven voor het slapen gaat. Deze is uitgewerkt halverwege de nacht, dit kan juist een koortspiek veroorzaken. Als je meer zicht wil houden op de situatie, dan kun je ervoor kiezen om je kind bij jou te laten slapen. Als er een koortsstuip optreedt word je vaak wel wakker. 

Atypische koortsstuip

Naast de typische koortsstuip kan je kind ook een atypische koortsstuip krijgen. Er zijn een aantal symptomen die duiden op een atypische koortsstuip:

  • Atypische koortsstuipen komen voor bij kinderen ouder van vijf jaar of jonger dan zes maanden;

  • Deze koortsstuipen duren langer dan vijftien minuten;

  • Ze zijn asymmetrisch, vooral aan één kant of helemaal eenzijdig;

  • Daarnaast kunnen er andere verschijnselen optreden (smakken, verwardheid);

  • Het is geen op zichzelf staande aanval, vaak treedt de atypische koortsstuip vaker op.

Koortsstuip volwassenen

Zoals hierboven al beschreven staat kunnen stuipen bij volwassenen optreden. Vaak zijn volwassenen na een aanval suf of vallen ze in slaap. Ook hebben volwassenen nadien vaak last van hoofdpijn, die tot een dag kan aanhouden. De koortsconvulsie verloopt op dezelfde manier als bij kinderen. De kans op een koortsstuip volwassenen is het grootst als de lichaamstemperatuur stijgt. Bij sommige volwassenen treedt er bij koorts altijd een koortsstuip op. In enkele gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Vaak niet vanwege de koortsconvulsie zelf, maar vanwege de achterliggende oorzaak. 

Koortsstuip volwassenen en kinderen

Een koortsstuip (of koortsconvulsie) komt dus vaker voor bij kinderen, maar soms ook bij volwassenen. Een typische koortsstuip komt eenmalig voor en duurt maximaal tien minuten terwijl een atypische koortsstuip vaker voorkomt en een aanval langer dan vijftien minuten duurt. Koortsstuipen symptomen kunnen zijn: verlies van bewustzijn, blauw/grauw gezicht en symmetrisch schokken van armen en benen. Een typische koortsstuip ziet er angstaanjagend uit maar heeft geen negatieve invloed op de gezondheid en ontwikkeling van een kind.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina