Wat zijn waterpokken?

Iedereen krijgt er mee te maken: waterpokken. Waterpokken is een zeer besmettelijke virale, meestal onschuldige (kinder-)ziekte die zich uit op de huid. Waterpokken kenmerken zich door blaasjes en rode vlekken. Omdat waterpokken zo besmettelijk zijn, komt de aandoening veel voor bij kinderen. Over het algemeen kan je waterpokken ook maar één keer oplopen. Meestal gaan waterpokken vanzelf weg en daarom is een behandeling eigenlijk niet nodig.

Het is dus zo dat als je ooit waterpokken hebt gehad je beschermd bent tegen het virus. Het algemene advies luidt: zwangere vrouwen die geen waterpokken hebben doorgemaakt en bij wie geen imuunstatus is vastgelegd wordt geadviseerd contact met kinderen en volwassen die waterpokken hebben te vermijden. 

Zijn waterpokken een probleem voor zwangere vrouwen of baby’s?

Als een zwangere vrouw waterpokken heeft doorgemaakt heeft zij beschermende antistoffen en loopt zij geen risico. Als de baby via anderen meteen na of tijdens de bevalling wordt besmet verloopt de ziekte minder ernstig. De meeste pasgeboren baby’s zijn nog beschermd door maternale immuniteit. Dit is de bescherming van antistoffen die de baby van de moeder heeft gekregen.

Bij het doormaken van waterpokken in de eerste helft van de zwangerschap, vooral in de periode van 13 tot 20 weken, is er een kleine kans op het ontstaan van aangeboren afwijkingen bij de baby. Als de zwangere vrouw in de tweede helft van de zwangerschap waterpokken krijgt, kan de baby ook geïnfecteerd raken maar houdt daar doorgaans niets aan over.

De ziekte waterpokken is wel een risico voor pasgeborenen als hun moeder de ziekte doormaakt in de dagen rond de geboorte. Dat komt omdat het virus dan via de placenta van de moeder naar het ongeboren kind wordt overgedragen. De antistoffen die de moeder enkele dagen later aanmaakt kunnen het kind na de geboorte echter niet meer via de placenta bereiken. 

Zwanger en contact gehad met waterpokken, wat nu?

Heb je nog niet eerder waterpokken gehad en ben je er wel aan blootgesteld? Dan brengt besmetting gezondheidsrisico’s met zich mee. Vluchtig contact met iemand met waterpokken vormt niet gelijk een groot risico. Artsen zien het pas als een reële blootstelling wanneer:

  • Iemand binnen je gezin waterpokken heeft

  • Je minimaal 5 minuten binnen een afstand van twee meter bij een waterpokken patiënt was

  • Je meer dan een uur in één ruimte was met een waterpokken patiënt.

Neem in de bovenstaande gevallen contact op met je huisarts. 

Beschermingsmaatregelen

De meeste zwangere vrouwen die in Nederland zijn opgegroeid hebben antistoffen tegen de waterpokken. In dit geval zijn er geen beschermingsmatregelen. Je kan gewoon voor je kindje zorgen terwijl het de waterpokken doormaakt. Er is geen medicijn voor waterpokken, dus wacht af tot het langzaam weg gaat.

Advies is om de nageltjes van je kindje schoon en kort te houden en zorg dat er zo min mogelijk wordt gekrabd. Dit maakt de jeuk bij je kindje namelijk alleen maar erger. Zwangere vrouwen die geen waterpokken hebben doorgemaakt en bij wie geen imuunstatus is vastgelegd wordt geadviseerd contact met kinderen en volwassen die waterpokken hebben te vermijden. Wanneer je hier niet zeker van bent, dan kan dit door de huisarts gecontroleerd worden.

Onbeschermde vrouwen die bijvoorbeeld vanwege hun werk een verhoogd risico op blootstelling lopen, kunnen overwegen om voorafgaand aan de zwangerschap zich te laten vaccineren.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina