50% Zelfzorgscore
Verloop van blaasontsteking

Gemiddeld duurt blaasontsteking tot 7 dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is blaasontsteking?

Een blaasontsteking of urineweginfectie is een erg vervelende kwaal, het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer de helft van de vrouwen zal ooit in haar leven te maken hebben met een blaasontsteking, circa 20% van de vrouwen heeft er minstens één maal per jaar last van. Bij mannen komt een blaasontsteking maar bij 1,5% van de bevolking voor.

De woorden urineweginfectie en blaasontsteking worden vaak door elkaar gebruikt, maar een urineweginfectie kan ook voorkomen in de plasbuis of de nieren. De urinewegen zijn normaal gezien steriel, blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die toch de urinewegen zijn binnengedrongen en in de plasbuis of blaas zijn terechtgekomen. De bacterie Escherichia coli is de meest voorkomende verwekker van urineweginfecties. De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is fecale besmetting, dus door bacteriën die normaal gezien alleen in de darmen en de stoelgang zitten.

Hoe herken je blaasontsteking?

De klachten van een blaasontsteking zul je voornamelijk merken tijdens het plassen. De meest herkenbare symptomen zijn:

 • een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen

 • vaak kleine hoeveelheden moeten plassen 

 • steeds het gevoel hebben te moeten plassen

 • de urine is vaak troebel en sterk ruikend 

 • soms zit er bloed in de urine 

 • soms een milde pijn in de onderbuik

Als je huisarts denkt dat je een blaasontsteking hebt kan een microbiologisch onderzoek nodig zijn, om uit te zoeken welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt en welke medicatie kan helpen. Je moet dan je urine opvangen in een steriel potje dat je zo snel mogelijk naar het labo brengt. Daar zal worden gekeken of er een verhoogd aantal witte bloedcellen en bacteriën in de urine aanwezig zijn omdat dit wijst op een infectie van de urinewegen. Het labo zal je urine ook in kweek zetten op een voedingsbodem, zo kunnen ze na 24 uur kijken hoeveel bacteriën er groeien en welke medicatie kan helpen.

Hoe behandel je blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is het belangrijk om veel water te drinken, zo moet je vaker en krachtiger plassen waardoor de bacteriën worden weggespoeld. Je blaas goed leegplassen na seksueel contact is belangrijk omdat bacteriën door de plasbuis in de blaas kunnen worden geduwd. Na een onderzoek in het labo zal je arts de nodige antibiotica voorschrijven die de ziekmakende bacteriën zal doden.

Een middeltje dat je kunt gebruiken om zelf te behandelen is cranberrysap omdat de stof looizuur in deze bessen ervoor zorgt dat de bacteriën niet kunnen groeien. Een jam of likeur met cranberry’s zijn lekkere manieren om zelf je blaasontsteking te behandelen. Je kunt ook vitaminen nemen die cranberry extract bevatten.

Hoe voorkom je blaasontsteking?

Zo kun je een blaasontsteking voorkomen:

 • voldoende water drinken 

 • producten met cranberry 

 • de geslachtsdelen goed wassen voor en na seksueel contact

 • voor vrouwen: na de ontlasting de anale zone van voor naar achter afvegen. Bij vrouwen ligt de plasbuis vrij dicht bij de anus en is de kans op fecale besmetting groot. 

 • voor mannen: zittend plassen om ervoor te zorgen dat er geen urine achterblijft in de blaas.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij blaasontsteking?

Een lichte blaasontsteking kan vanzelf overgaan, heb je matige tot hevige klachten dan is het aan te raden je huisarts te bezoeken. Wie regelmatig last heeft van blaasontstekingen moet zeker medische hulp zoeken omdat het kan wijzen op een afwijking aan de nieren of urinewegen. Het zou ook kunnen dat de ziekmakende bacterie een resistentie heeft opgebouwd tegen het gekozen antibioticum. Als de behandeling met antibiotica na drie dagen geen effect heeft is het nodig zich verder te laten onderzoeken. Hoge koorts en je algemeen ziek voelen tijdens een blaasontsteking kunnen wijzen op een nierbekkenontsteking, dan is medische zorg in het ziekenhuis nodig. 

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen blaasontsteking?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip