Verloop van hoofdpijn

Gemiddeld duurt hoofdpijn tot dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Zowel kinderen als volwassenen krijgen er wel eens mee te maken. Er bestaan verschillende soorten en oorzaken van hoofdpijn. Zo komt hoofdpijn bijvoorbeeld ook vaak voor als symptoom van griep of een verkoudheid. Het hebben van deze pijn kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven, maar gelukkig is het over het algemeen onschuldig en gemakkelijk te verhelpen.

Oorzaak van hoofdpijn

Elk soort hoofdpijn kan een verschillende oorzaak hebben. Soms is de oorzaak een besmetting met een virus, zoals een verkoudheid, maar ook omgevingsfactoren zoals het weer of andere lichamelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat je last van hoofdpijn hebt. Enkele andere oorzaken van hoofdpijn zijn:

  • Een slechte nachtrust, stress;

  • Depressie;

  • Een verhoogde bloeddruk;

  • Verminderd zichtvermogen;

  • Een verkeerde lichaamshouding;

  • Medicijnafhankelijkheid (te veel of vaak medicijnen tegen hoofdpijn gebruiken);

  • Een wond of ander lichamelijk letsel;

  • Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld de menstruatiecyclus.

Daarnaast kan het (tijdelijk) veranderen van de cafeïne-inname ook ervoor zorgen dat hoofdpijn ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer je niet meer regelmatig koffie drinkt, terwijl je dat normaal gesproken wel zou doen (onttrekkingshoofdpijn).

Hoe herken je hoofdpijn?

Hoofdpijn voelt voor iedereen anders. Daarnaast kun je ook last krijgen van meerdere soorten hoofdpijn. Onderstaand geven we per soort hoofdpijn informatie en hoe deze te herkennen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is ook wel de ‘gebruikelijke’ hoofdpijn, deze komt dan ook het meest voor. Hierbij ontstaat de pijn meestal geleidelijk en kan dit aanhouden van enkele uren tot zelfs enkele dagen. De pijn kenmerkt zich als dof en zwaar, wat te voelen is op en rond de slapen. Soms kan de pijn uitstralen naar de nek. Spanningshoofdpijn kent verschillende oorzaken zoals een slechte lichaamshouding, een verandering van cafeïne-inname en vermoeidheid.

Chronische spanningshoofdpijn

De chronische vorm van spanningshoofdpijn houdt in dat de pijn langer dan 15 dagen aanwezig is en ook minimaal 3 maanden aanhoudt. Bij chronische spanningshoofdpijn is de hoofdpijn zelf niet het enige symptoom: overgevoeligheid voor (dag)licht en misselijkheid komen hier vaak bij. 

Migraine

Waar spanningshoofdpijn voorkomt aan beide zijden van het hoofd, is dit bij een migraineaanval vaak wel niet geval. De pijn door migraine kenmerkt zich door een kloppende sensatie en bevindt zich vaak slechts aan één kant van het hoofd. Een aanval kan enkele uren duren tot enkele dagen en komt vaak plotseling opzetten. De oorzaak van migraine is niet bekend.

Migraine is ook een veelvoorkomend soort hoofdpijn rond de menstruatie. Dit heeft te maken met schommelingen van het hormoon oestrogeen. Naast hevige pijn aan het hoofd is migraine te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Slapheid, licht in het hoofd voelen;

  • Een verslechterd zichtvermogen door lichtflitsen;

  • Misselijkheid en/of overgeven.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een buitengewoon pijnlijke soort van hoofdpijn. Ook is deze hoofdpijnsoort erg zeldzaam. De pijnaanvallen kenmerken zich door kortstondige pijnaanvallen tot wel 8 keer per dag. Clusterhoofdpijn treft vooral mannen in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 50 jaar. Ook is de oorzaak van clusterhoofdpijn helaas onbekend.

Clusterhoofdpijn is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Veranderingen in de ogen, waaronder roodheid, tranen of een verkleining in de pupil;

  • Een hangend ooglid en/of een pijnlijk ooglid;

  • Een zweterig gezicht;

  • Korte, sterke pijnscheuten, met name in de nacht.

Clusterhoofdpijn kan gedurende 4 tot 12 weken aanwezig zijn en weer verdwijnen. De pijn komt voor in clusters, wat ook betekent dat de pijn ongeveer op dezelfde tijdstippen terugkeert. De tijd tussen deze clusters is meestal pijnloos en zonder symptomen.

Hoofdpijn door het overmatig gebruik van medicijnen

Sommige medicijnen werkzaam tegen hoofdpijn, kunnen er juist voor zorgen dat de hoofdpijn verergert. Bijvoorbeeld bij het innemen van paracetamol, vaker dan 15 keer per maand of medicijnen zoals morfine. Vaak krijgen patiënten naast hoofdpijn ook last van andere klachten, waaronder last van de nek, vermoeidheid of juist rusteloosheid.

Hoe lang duurt hoofdpijn?

De duur van hoofdpijn kan per persoon én per soort hoofdpijn verschillen. Zo duurt spanningshoofdpijn normaal gesproken enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen. Dit hangt dus af van het soort hoofdpijn.

Hoe behandel je hoofdpijn?

De meest gangbare manier om hoofdpijn te behandelen is voldoende rust te nemen en daarbij eventueel het innemen van pijnstillers. Denk hierbij aan paracetamol of speciale medicijnen die voor het soort hoofdpijn ontwikkeld zijn (bijvoorbeeld in het geval van migraine). Lees voor gebruik altijd de bijsluiter voor de juiste innamehoeveelheid. 

Let op: Niet alle soorten hoofdpijn vereisen dezelfde medicijnen. Neem bij twijfel contact op met de huisarts, zodat er een diagnose gesteld kan worden. Naast het innemen van medicijnen hebben we enkele tips tegen hoofdpijn op een rij gezet:

  • Zorg voor een evenwichtige nachtrust;

  • Vermijd stressvolle situaties;

  • Houd er een gezond dieet op na, en zorg voor voldoende lichaamsbeweging; 

  • Drink voldoende water;

  • Neem voldoende pauzes tijdens het werk of inspannende activiteiten;

  • Gebruik eventueel een warm (of koud) kompres tegen de pijn. Let op: gebruik nooit extreme temperaturen en breng het kompres niet direct op de huid aan.

Hoe voorkom je hoofdpijn?

Hoofdpijn is helaas niet te voorkomen. Wel kan de oorzaak in sommige gevallen te voorkomen zijn. Heb je het vermoeden dat het komt door een slechte nachtrust of veel stress? Dan kan het helpen veranderingen hierin aan te brengen. Kortom: het is van belang om na te gaan van welk type hoofdpijn er sprake is. 

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij hoofdpijn?

Naar de huisarts gaan met hoofdpijn is vaak niet nodig. Maar, houden de pijnklachten langer aan ondanks het naleven van de adviezen? Dan is het aangeraden om toch contact op te nemen met jouw huisarts. Hij of zij kan dan verder onderzoek verrichten en advies geven op basis van jouw situatie. Ook in de volgende gevallen is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de huisarts:

  • Bij moeite met zien en plotselinge hoofdpijn;

  • Hoofdpijn door een ongeval, bijvoorbeeld een harde klap op het hoofd;

  • Scherpe hoofdpijn tijdens of na de zesde maand van zwangerschap;

  • Hoofdpijn in combinatie met uitvalsverschijnselen van het lichaam, bijvoorbeeld moeite met zien of geen beweging meer in een arm;

  • Hoofdpijn, koorts en enstige pijn in de nek.

Twijfel je aan jouw gezondheid en/of vertrouw je het niet helemaal? Neem dan ook altijd contact op met de huisarts.

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen hoofdpijn?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip