Verloop van netelroos

Gemiddeld duurt netelroos tot dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is netelroos?

In het geval van netelroos (ook wel bekend als urticaria), ontstaan er jeukende (gal)bulten op de huid, met name op de armen, benen, romp of het gezicht. Deze zijn meestal rood, roze of huidskleurig. Soms prikken ze of zorgen ze voor een pijnlijk gevoel. Netelroos kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder een allergische reactie op een geneesmiddel, voeding of door een reactie op een irriterende stof in de omgeving.

Urticaria is een veelvoorkomende huidaandoening bij zowel volwassenen als kinderen en ouderen. Zo krijgt 1 op de 5 personen er mee te maken. Over het algemeen betreft dit acute (tijdelijke) netelroos en is de aandoening gemakkelijk met allergiemedicijnen te verhelpen. De meeste huiduitslag verdwijnt vanzelf binnen enkele uren of dagen.

Chronische netelroos

Wanneer de netelroos niet vanzelf verdwijnt binnen zes weken maar blijft aanhouden of steeds terugkomt, is er sprake van chronische netelroos. Dit wordt ook wel chronische urticaria genoemd. Deze vorm van urticaria is niet gevaarlijk, maar kan wel onaangenaam en moeilijker te behandelen zijn.

Wat zijn galbulten?

Een galbult is een term die gebruikt wordt om het bekendste zichtbare symptoom van netelroos aan te duiden. De oorzaken voor galbulten kunnen daarentegen per persoon verschillen. 

Netelroos oorzaak

Netelroos wordt meestal veroorzaakt door een allergische reactie op iets waarmee de huid in aanraking is gekomen. Wanneer je een allergische reactie hebt, geeft het lichaam histamines in het bloed vrij. Dit zijn chemische stoffen die ons lichaam produceert om zich te beschermen tegen infecties en andere externe factoren.

Helaas kunnen de histamines bij sommige mensen zwelling, jeuk en veel van de verschijnselen die bij netelroos optreden veroorzaken. Enkele mogelijke oorzaken van netelroos zijn:

  • Een voedselallergie, zoals pinda’s, vis, soja of melkproducten, of een allergie voor toevoegingen aan voedsel (bijvoorbeeld conserveringsmiddelen of kleurstoffen).

  • Een virus of infectie, zoals verkoudheid;

  • Medicijnen zoals pijnstillers, insuline en antibiotica;

  • Beten of steken van een insect, bijvoorbeeld wespen of bijen;

  • In aanraking komen met planten of dieren (zoals brandnetels of kwallen);

  • Fysieke prikkels bij lichamelijke inspanning en opwarming of afkoeling van de huid;

  • Als irritatie door overmatig transpireren;

  • Verhoogde druk op de huid door bijvoorbeeld strakke kleding of langdurig liggen of zitten;

  • In aanraking komen met bepaalde allergenen (zoals chemicaliën, geurstoffen, latex, maar ook huidschilfers van huisdieren, pollen of huisstofmijt).

Is netelroos besmettelijk?

Nee, netelroos of urticaria is niet besmettelijk en kan dus niet worden doorgegeven via lichamelijk contact.

Hoe herken je netelroos?

In het geval van netelroos of urticaria zijn de klachten vrijwel meteen merkbaar. Vaak kun je de galbulten herkennen aan rode, bijna platte plekken op de huid, gevuld met vocht. Deze gaan vaak gepaard met een (heftig) jeukend gevoel. De aandoening is daarnaast te herkennen aan de volgende klachten:

  • Galbulten op verschillende plaatsen van het lichaam, in verschillende vormen en grootten;

  • Last van jeuk, een prikkend, pijnlijk en/of branderig gevoel;

  • De bulten kunnen zich verspreiden en van vorm veranderen.

In sommige gevallen kunnen er ook klachten zoals dikke ogen, lippen, voeten of handen ontstaan in het geval van urticaria. 

Hoe lang duurt netelroos?

Gelukkig verdwijnt netelroos in de meeste gevallen vanzelf. Het gaat dan om de acute versie van de aandoening. Met de juiste behandeling is een galbult meestal binnen enkele uren tot een dag verdwenen, maar omdat de vorming van nieuwe bulten mogelijk is, kan het langer duren voordat de gehele huid is genezen. Na ongeveer 3 tot 4 weken is de huid vrij van galbulten.

Wanneer er sprake is van chronische netelroos blijven de galbulten 6 weken of langer aanwezig op de huid, of komen deze geregeld terug. In dit geval is het van belang om contact op te nemen met de huisarts voor een eventuele doorverwijzing naar een dermatoloog. Zo kan er een effectief behandelplan worden opgesteld, eventueel met speciale medicijnen.

Hoe behandel je netelroos?

Om netelroos te behandelen is het belangrijk de allergische reactie van het lichaam tegen te gaan. Een wondermiddel tegen netelroos komt dan ook vaak neer op antihistaminica. Deze stoffen blokkeren de werking en/of vrijlating van histamine in de huid, zodat de jeuk of andere vervelende klachten verdwijnen. Deze stoffen worden toegediend in tabletvorm en zijn gemakkelijk te verkrijgen bij de apotheek of drogist. Voorbeelden hiervan zijn cetirizine en loratadine.

Het is echter wel zo dat een behandeling door middel van het innemen van deze medicijnen bijwerkingen kan veroorzaken zoals vermoeidheid of sufheid. Lees daarom voor gebruik altijd de innamerichtlijnen op de bijsluiter.

Daarnaast kan het helpen om een zalf te gebruiken tegen jeuk. Ook deze zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Zinkoxidezalf;

  • Koelzalf;

  • Levomenthol (in gel of crèmevorm).

Helpen de bovenstaande behandelingen tegen netelroos niet? Dan is het raadzaam om advies in te winnen bij een arts. Een huisarts of dokter kan dan eventueel een ander recept voorschrijven.

Tips bij netelroos

Naast het gebruik van eventuele zalf of medicatie tegen de klachten (galbulten) van netelroos, hebben we enkele tips op rij gezet om de verschijnselen te verlichten.

  • Probeer het lichaamsdeel met netelroos zo min mogelijk aan te raken of te irriteren;

  • Vermijd krabben, dit kan de jeuk namelijk versterken;

  • Vermijd het gebruik van warm water op de aangetaste huid. Dit kan ervoor zorgen dat de netelroos verergert;

  • Vermijd het nuttigen van alcohol, dit kan de klachten juist heftiger maken;

  • Gebruik geen pijnstillers;

  • Zorg voor zo min mogelijk stress;

  • Neem eventueel een koel of lauw bad met zuiveringszout voor verlichting;

  • Gebruik een koud kompres. 

Hoe voorkom je netelroos?

Om urticaria te voorkomen, is het van belang om ten eerste de oorzaak te vermijden indien deze bekend is. Vermoed je welke prikkels de huidaandoening veroorzaken, vermijd deze dan. Daarnaast is het belangrijk om voor zo min mogelijk druk op de huid te zorgen. Draag dus luchtige, loszittende kleding.

Is de oorzaak van de netelroos bekend? Dan kan het helpen om enkele uren van tevoren tabletten in te nemen. Bijvoorbeeld voordat je op bezoek gaat bij iemand met huisdieren.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij netelroos?

In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de huisarts te gaan bij netelroos, vooral wanneer de oorzaak al bekend is. Twijfel je wat urticaria veroorzaakt, of ben je niet zeker of er echt sprake is van netelroos? Dan kan het raadzaam zijn om de huisarts onderzoek te laten doen. 

Daarnaast is het van belang om contact op te nemen met de huisarts wanneer:

  • De klachten niet verminderen bij gebruik van medicijnen;

  • Er steeds meer bulten vormen op de huid;

  • Je vermoedt dat de netelroos komt door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Bel onmiddellijk de huisarts wanneer de galbulten blijven vormen op het lichaam, met daarbij de volgende verschijnselen:

  • Benauwdheid, moeite met ademhalen;

  • Opgezette ogen, lippen, keel of tong.

disability-pregant

Netelroos en zwanger

Ook tijdens de zwangerschap kan netelroos optreden. Gelukkig vormt dit in geen geval een gevaar voor baby of moeder. Net zoals bij volwassenen is het een onschuldige huidaandoening die vaak vanzelf weer verdwijnt. Naast een allergische reactie als veroorzaker van urticaria, kunnen de veranderingen van hormonen in het vrouwelijk lichaam hier ook een grote rol bij spelen. De galbulten bevinden zich dan over het algemeen op en rond de buik, maar kunnen zich uitbreiden naar de ledematen.

Wat te doen bij netelroos tijdens de zwangerschap?

Om de vervelende symptomen zoals jeuk en/of een branderig gevoel te verlichten, kunnen er net als bij volwassenen antihistamines worden ingenomen. Ook een plaatselijke zalf zoals zinkoxide kan hierbij helpen en is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Daarnaast kunnen de eerdergenoemde tips bij netelroos verlichting bieden.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Is er sprake van een hevige vorm van netelroos, dan is het aangeraden om contact op te nemen met een arts. In dat geval kunnen er namelijk ademhalingsproblemen optreden. Ook bij twijfel of het daadwerkelijk om deze huidaandoening gaat, kun je bij een arts terecht voor een eventueel onderzoek en advies.

disability-pregant

Netelroos bij kinderen en baby's

Kinderen kunnen, net als volwassenen last krijgen van netelroos. Ook in dit geval is dit niet besmettelijk of gevaarlijk. De huidaandoening heeft over het algemeen dezelfde klachten en ontstaat door dezelfde of vergelijkbare oorzaken. Ook in dit geval verschijnen er galbulten op het lichaam van het kind. Naast de eerdergenoemde symptomen kunnen kinderen ook last krijgen van:

  • Misselijkheid;

  • Een koortsachtig gevoel; 

  • In sommige gevallen een zwelling van de tong, lippen, ogen of het strottenhoofd. 

Wat te doen bij netelroos bij een kind of baby?

Net als volwassenen, kunnen kinderen antihistaminica innemen. Voor baby’s onder 2 jaar is dit daarentegen niet geschikt. Een verzachtende zalf kan voor beide verlichting bieden. Ook is het van belang om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk gekrabd wordt aan de galbulten. Het dragen van handschoentjes tijdens het slapen kan hierbij helpen. Ook een lauwwarme of koude douche of bad helpt in veel gevallen tegen de jeuk en/of pijn.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Het is aangeraden om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts wanneer het kind last krijgt van verschijnselen zoals benauwdheid en/of opgezette lippen, ogen, tong of keel. Zwellingen op deze plekken kunnen namelijk ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook wanneer je je zorgen maakt om de gezondheid van jouw baby of kind, is het altijd aangeraden om medisch advies te raadplegen. Een arts kan eventueel extra onderzoek doen en meer informatie geven.

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen netelroos?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip