65% Zelfzorgscore
Verloop van geïrriteerd neusslijmvlies

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is geïrriteerd neusslijmvlies?

We spreken van geïrriteerd neusslijmvlies als de slijmvliezen in je neus dik, opgezet en soms ontstoken zijn. Je moet veel niezen, wat mogelijk zelfs tot korsten in de neus leidt. Maar ook een verstopte neus, tranende ogen en een constante loopneus kunnen op geïrriteerd neusslijmvlies duiden. Dat de slijmvliezen in je neus geïrriteerd zijn, wordt door allergische of niet-allergische prikkels veroorzaakt. Of door beide. Heb je vaak last van geïrriteerde slijmvliezen van de neus of van hardnekkige ontstekingen van het neusslijmvlies, dan spreken we van allergische of niet-allergische rhinitis.

Wat zijn de oorzaken van geïrriteerd neusslijmvlies?

De oorzaak van geïrriteerd neusslijmvlies is niet eenduidig. Want jouw neus die dicht zit of juist die lopende neus, kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het kan een allergische reactie zijn. Op huisstofmijt, stuifmeel (pollen) van bomen of gras of huidschilfers van huisdieren bijvoorbeeld. 

  • Het kan het gevolg van een niet-allergische overgevoeligheid zijn. In dat geval gaat het om prikkels waar iedereen last van kan hebben; irriterende stoffen zoals rook, parfum of benzinedampen. Ook weersomstandigheden en inspanning vallen daaronder. 

Is geïrriteerd neusslijmvlies besmettelijk?

Nee, geïrriteerd neusslijmvlies is gelukkig niet besmettelijk. Het wordt niet veroorzaakt door een bacterie of een virus en is daardoor niet overdraagbaar van de ene op de andere persoon. Wel is het zo dat de oorzaak van jouw geïrriteerde neusslijmvlies ook bij een ander problemen op kan leveren. Dat ook jouw huisgenoot bijvoorbeeld reageert op huisstofmijt. Of op een irriterende stof zoals rook. In beide gevallen geldt dat het niet besmettelijk is, maar wel te ‘behandelen’ valt door de oorzaak weg te nemen en zo geïrriteerd neusslijmvlies te voorkomen.

Hoe lang duurt geïrriteerd neusslijmvlies?

Ontstoken neusslijmvlies duurt zolang als de bron van het probleem aanwezig blijft. Ben je vaak verkouden omdat je jouw huis niet voldoende schoon houdt en je huisstofmijtallergie opspeelt? Dan zal dit niet veranderen totdat je jouw leefomgeving flink onderhanden neemt. Daarnaast kan overgevoeligheid voor allergenen ook tot ontstoken neusslijmvlies leiden. Zo’n ontstoken neus wordt dan door allergische of niet-allergische prikkels veroorzaakt.

Hoe herken je geïrriteerd neusslijmvlies?

De symptomen van geïrriteerd neusslijmvlies zijn:
- Een verstopte neus.
- Een loopneus, lees: een overtollige slijmproductie van dun, doorzichtig tot wit slijm.
- Een geïrriteerde binnenkant van de neus.
- Een jeukende neus en veel niezen met korsten en wondjes in de neus als mogelijk gevolg.
- Pijn in het gezicht of aan de tanden.
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid.

Het is vaak moeilijk om bij deze symptomen te achterhalen of het om een verkoudheid of om overgevoelig neusslijmvlies gaat. De huisarts kan hierbij helpen door met een bloedonderzoek na te gaan of je last hebt van een allergie en te achterhalen wat de uitlokkende prikkels hiervan zijn.

Hoe behandel je geïrriteerd neusslijmvlies?

Er zijn verschillende dingen die je tegen geïrriteerd neusslijmvlies kunt doen. Als je rookt, is het op de eerste plaats verstandig om hiermee te stoppen. Verder kun je de last verlichten door zelfzorgproducten te gebruiken die helpen bij overgevoelig neusslijmvlies. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van bijvoorbeeld een neuszalf. De zalf beschermt, bevochtigt en herstelt het droge neusslijmvlies en heeft tegelijkertijd een helende werking bij korstjes. Daarnaast is het raadzaam om je neusholte te ‘spoelen’ met een neusspray. En stoom ook je neus, dit kan het slinken van het neusslijmvlies namelijk bevorderen.

Welke medicijnen zijn er tegen gevoelig neusslijmvlies?

Er zijn allerlei soorten zelfzorgproducten tegen gevoelig neusslijmvlies te koop. Ze zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar en je hebt onder meer de keuze uit de volgende opties:

- Nisita neuszalf, reinigt en bevochtigt het overgevoelige neusslijmvlies. Herstelt tevens beschadigingen.
- Coldrex 3neusspray. De spray bij klachten als een loopneus, niezen en als je neus verstopt zit.
- Otrivin Duo bij een verstopte neus of loopneus.
- Bisolnasal neusspray, vermindert de zwelling van het gevoelige neusslijmvlies.

Tips bij geïrriteerd neusslijmvlies

Tips om je neusslijmvlies te herstellen: ze zijn vaak meer dan welkom. Wij zetten wat tips om beschadigd neusslijmvlies te herstellen voor je onder elkaar. Hopelijk bieden deze adviezen een oplossing voor jouw geïrriteerd slijmvliezen en ben je snel weer klachtenvrij. 

  • Is er sprake van een allergische reactie? Gebruik dan Antihistaminica tabletten of spray. Dit helpt in de eerste plaats om de symptomen van je allergie tegen te gaan en kalmeert tegelijkertijd jouw overgevoelig neusslijmvlies.

  • Gebruik een neusspray (bij voorkeur een zalf) om een verstopte neus tegen te gaan. Hanteer hierbij wel de geadviseerde dosering en gebruik de neusspray niet langer dan noodzakelijk. Dit omdat het anders juist een averechts effect teweeg kan brengen en geïrriteerd slijmvlies veroorzaakt in de neus. 

  • Een andere tip wat je beschadigde neusslijmvlies kan helpen herstellen is het vermijden van de prikkels die het veroorzaken. Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van rokers als sigarettenrook voor jou een uitlokkende factor is. Of is een bepaalde medicatie voor jou een prikkel, stop hier dan tijdelijk mee of ga op zoek naar een alternatief.

  • De huisarts kan medicatie voorschrijven die corticosteroïden bevatten, deze werken ontstekingsremmend en gaan de overgevoeligheid van het neusslijmvlies tegen. 

Hoe voorkom je geïrriteerd neusslijmvlies?

Geïrriteerd neusslijmvlies voorkomen is gedeeltelijk mogelijk, maar niet helemaal. Zo heb je bijvoorbeeld geen invloed op de weersomstandigheden of een allergische reactie die ontstaat door stuifmeel (pollen) van bomen of gras. Maar kun je een allergische reactie bij een huisstofmijtallergie wel voorkomen door simpelweg je huis schoon te maken. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie in huis. Door je ramen en deuren dagelijks even open te zetten draag je zorg voor de aanvoer van frisse lucht waardoor virusdeeltjes zich niet ophopen in huis.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij geïrriteerd neusslijmvlies?

Ga langs bij de huisarts als:

  • Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg.

  • Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.

De huisarts kan dan onderzoeken wat de oorzaak van jouw langdurige klachten is en indien noodzakelijk medicatie zoals neusspray of een zalf tegen droge neusslijmvliezen aanbevelen om de klachten te verlichten. Maar over het algemeen verlichten de klachten na verloop van tijd zelf of gaan ze helemaal weg als je de prikkels ervan zo veel mogelijk probeert te vermijden.

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen geïrriteerd neusslijmvlies?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip