65% Zelfzorgscore
Verloop van neusslijmvlies

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is neusslijmvlies?

Wanneer het neusslijmvlies geïrriteerd is spreken we ook wel over hyperreactieve rhinitis of rhinosinusitis. Het is een vervelend kwaaltje waarbij het neusslijmvlies overgevoelig is voor bepaalde prikkels van buitenaf. Het slijmvlies in de neusholtes en neusbijholtes zal opzwellen en meer slijm produceren, met een verstopte neus of loopneus tot gevolg.

Die overgevoeligheid van het neusslijmvlies kan veroorzaakt worden door een allergie, (tabaks)rook, een stoffige omgeving, sommige parfums, temperatuurwisselingen (als het buiten koud is en je in een warme kamer binnkomt of omgekeerd), lichamelijke inspanning, langdurig gebruik van neusspray of druppels, sommige medicatie (zoals pijnstillers en cholesterolverlagers) of het kan een symptoom van zwangerschap zijn.

Men spreekt van een geïrriteerd neusslijmvlies als je regelmatig last hebt van de symptomen van een neusverkoudheid zonder dat je ziek bent en die langer dan 4 weken aanhouden. Het verschilt in die zin van een gewone verkoudheid dat er geen ziekteverwekkers (zoals bacteriën of virussen) aan de oorzaak liggen, maar wel prikkels uit de omgeving.

Hoe herken je neusslijmvlies?

De belangrijkste symptomen van een geïrriteerd neusslijmvlies zijn net zoals bij een neusverkoudheid:

  • Verstopte neus of loopneus (overtollige slijmproductie)

  • Jeukende neus

  • Pijn in het gezicht of aan de tanden

  • Vaak niezen

Daarom is het vaak moeilijk om te achterhalen of het gaat om een verkoudheid of toch een overgevoelig neusslijmvlies. De huisarts kan via een bloedonderzoek nagaan of je last hebt van een allergie of helpen te achterhalen wat de uitlokkende prikkels zijn.

Hoe behandel je neusslijmvlies?

Als je last hebt van een overgevoelig neusslijmvlies, moet je de prikkels proberen te vermijden. Blijf dus zeker uit de buurt van rokers als sigarettenrook voor jou een uitlokkende factor is. Als het bepaalde medicatie is waar je op reageert, stop je best tijdelijk of ga je op zoek naar een alternatief.

Antihistaminica – tabletten of spray die gebruikt worden om de symptomen van een allergie tegen te gaan – kunnen ook helpen om een overgevoelig neusslijmvlies te kalmeren. Een stoombadje voor het gezicht kan tijdelijke verbetering brengen of een neusspray van bij de drogist kan een verstopte neus verhelpen. Let wel op dat je de aangewezen dosis volgt en de neusspray niet langer gebruikt dan nodig, anders kan het juist een geïrriteerd slijmvlies veroorzaken in de neus. 

De huisarts kan medicatie voorschrijven die corticosteroïden bevatten, deze werken ontstekingsremmend en gaan de overgevoeligheid van het neusslijmvlies tegen. In sommige extreme gevallen kan een operatie van de neusbijholtes nodig zijn.

Hoe voorkom je neusslijmvlies?

Het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat je constant met een verstopte neus of loopneus rondloopt, is de prikkels vermijden. Rook zelf niet en blijf zoveel mogelijk uit de buurt van mensen die wel roken, gebruik een afzuigkap in de keuken en verlucht het huis dagelijks. Kies voor een vloerbekleding die gedweild kan worden en ververs beddengoed regelmatig.

Als het medicatie is die het neusslijmvlies irriteert, ga je samen met je dokter op zoek naar een alternatief.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij neusslijmvlies?

Vaak verlichten de symptomen of gaan ze helemaal weg als je de prikkels zo veel mogelijk probeert te vermijden. Ga wel langs bij de huisarts als:

  • De symptomen aanhouden ondanks zelfzorg

  • Je bijkomende symptomen hebt zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen

  • Neem nooit medicatie met corticosteroïden zonder het raadplegen van een arts

  • Raadpleeg altijd een arts als je wilt stoppen/veranderen van medicatie

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen neusslijmvlies?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip