Tot de afgelopen twee jaar was bijna niemand er nog mee in aanraking geweest: uitslag of eczeem door het gebruik van een mondkapje. Veelvuldig gebruik van mondkapjes kan uitslag veroorzaken in de vorm van puistjes, irritatie, roodheid en mee-eters. Ook kan eczeem door mondkapje veroorzaakt worden. De overkoepelende term voor deze klachten is maskne, acne mechanica. Hoe wordt dit veroorzaakt en wat kun je ertegen doen?

Mondkapje uitslag: de oorzaak

Een combinatie van zweten en wrijving zorgt voor de eczeem of uitslag in het gezicht bij het dragen van een mondkapje. Echter is het dragen van een mondkapje niet de enige manier waarop dit soort uitslag kan ontstaan. Sporters die zweetbandjes of strakke sportkleding dragen en chauffeurs die langdurig in dezelfde houding op dezelfde stoel zitten kunnen hier bijvoorbeeld ook last van hebben.

Ontstaan mondkapjes eczeem

Er ontstaat druk en wrijving op je huid op het moment dat je een mondkapje draagt. Het mondmasker absorbeert bovendien vetten en oliën van je huid en sluit het gezicht af. De huid kan hierdoor een stuk minder goed ademen. Aan de binnenkant van het mondkapje ontstaat een vochtige omgeving, doordat je ademt. Dit is de perfecte omgeving voor bacteriën en gisten om meer te groeien. Al met al: als je dit leest is het niet zo raar dat veel mensen eczeem of huiduitslag krijgen door het dragen van een mondkapje. Het veroorzaakt een broeierige omgeving. 

Herkennen van uitslag door mondkapje

Je kunt huiduitslag door het dragen van een mondkapje aan de volgende symptomen herkennen. Heb je na het dragen van een mondkapje last van:

  • Roodheid in het gezicht?

  • Irritatie in het gezicht?

  • Acne, puistjes of andere mee-eters in het gezicht?

Als je op één of meerdere van de bovenstaande vragen met ‘ja’ antwoordt, dan is de kans groot dat je last hebt van eczeem of uitslag van mondkapjes. Pijnlijke, diepere pukkeltjes worden vaak door hormonale veranderingen veroorzaakt. Deze ontstaan dus waarschijnlijk niet door het dragen van mondkapjes.

Eczeem mondkapje voorkomen en behandelen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom vind je hieronder een aantal tips voor het voorkomen van eczeem door mondkapjes:

  • Wegwerp mondkapjes dragen: draag deze niet meer dan drie uur achtereen en houdt ze zo steriel mogelijk. Een wegwerp mondkapje kan het best bewaard worden in een afgesloten, schoon bakje/zakje.

  • Herbruikbaar mondkapje van zijde of katoen dragen: als je toch liever een duurzamer mondkapje wil, kies er dan één van 100% zijde of katoen. Synthetische stoffen geven bacteriën meer kans om te groeien omdat deze minder goed ademen dan zijde of katoen. 

  • Mondkapje goed aan laten sluiten op je gezicht: er ontstaat meer druk en wrijving als je het mondmasker vaak verplaatst.

  • Herbruikbare mondkapjes dagelijks wassen: was herbruikbare mondkapjes dagelijks op 60 graden. Zo krijgen bacteriën minder kans om te groeien. 

  • Parfum vrij wasmiddel gebruiken: huidirritatie kan ook veroorzaakt worden door de parfum uit wasmiddel. Na het wassen kun je de mondkapjes extra uitspoelen met water.

  • De huid reinigen: gebruik een milde cleanser om je huid te reinigen, maximaal twee keer per dag. Als je jouw gezicht teveel wast, dan kan dit de klachten juist verergeren.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina