Verloop van droge hoest

Gemiddeld duurt droge hoest tot dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is droge hoest?

Hoesten is een reflex van het lichaam dat ervoor zorgt dat de luchtwegen worden vrijgemaakt van irriterende stoffen en slijm. Er zijn twee soorten hoest: productieve en niet-productieve. Een productieve hoest produceert slijm en verwijdert dit daarmee uit de longen. Een niet-productieve hoest, ook wel droge hoest genoemd, produceert geen slijm. Droge hoest kan erg vervelend zijn door het prikkelende, droge gevoel in de keel wat er telkens voor zorgt dat je maar blijft hoesten!

Verschillende dingen, van allergieën tot maagzuur, kunnen een droge hoest veroorzaken. In sommige gevallen is er geen duidelijke aanleiding.

Oorzaak van droge hoest

Voor droge kriebelhoest is in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Maar vaak ontstaat droge hoest door het besmet raken met een virus, bijvoorbeeld een verkoudheid of griep. Een aantal andere oorzaken van droge hoest zijn:

  • Een allergie;

  • Maagzuur;

  • Droge lucht;

  • Stof of luchtvervuiling.

Ook komt droge hoest vaak voor als symptoom van longaandoeningen zoals astma of bronchitis.

Is droge hoest besmettelijk?

Ja, droge hoest kan besmettelijk zijn. Dit is het geval wanneer de hoest wordt veroorzaakt door een virus. Denk hierbij aan de griep of een welbekende verkoudheid. De virusdeeltjes die hierbij vrijkomen verspreiden zich namelijk gemakkelijk en snel via de lucht. Is er geen sprake van een virus, en is de droge hoest vooral een reactie op bijvoorbeeld stof in de luchtwegen of een allergie (bijvoorbeeld hooikoorts)? Dan is er geen reden voor paniek.

Hoe herken je droge hoest?

Als eerst is droge hoest te herkennen aan het constant hebben van irriterende kriebelhoest, dat een droog en prikkelend gevoel in de keel veroorzaakt. In de meeste gevallen zorgt het hoesten voor een ernstige hoestbui en lijkt het alleen maar erger te worden.

Wat zijn de symptomen van droge hoest?

Naast een prikkelend gevoel in de keel, is droge hoest te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Constant het gevoel hebben dat je moet hoesten;

  • Een rauw, droog gevoel in de keel;

  • Hoesten zonder slijm;

  • De hoest klinkt ‘droog’ en hees.

Vaak kan droge hoest zo hardnekkig zijn, dat het nog wel eens voor slapeloze nachten zorgt. Vooral wanneer de luchtvochtigheid in jouw slaapkamer niet optimaal is. Probeer deze dus op peil te houden door bijvoorbeeld de verwarming niet te hoog te zetten, een raam open te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Hoe lang duurt droge hoest?

Prikkelhoest of droge hoest duurt ongeveer 1 tot 3 weken. Uiteraard ligt dit ook aan de oorzaak: heb je een griep of een stevige verkoudheid te pakken, kan dit nog wel eens verschillen.

Hoe behandel je droge hoest?

Er zijn veel verschillende dingen die kunnen helpen om van het hoesten af te komen. Zo kun je veranderingen aanbrengen in jouw leefstijl, maar ook zijn er verschillende zelfzorgmiddelen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist die kunnen bijdragen aan herstel. We zetten een aantal tips voor je op rij.

  • De luchtkwaliteit om je heen is erg belangrijk. Zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid in de ruimtes waar je je bevindt, op peil is. Ook voldoende frisse lucht helpt: zet een raam open of ga even naar buiten voor een frisse neus.

  • Zorg ervoor dat jouw huis zo veel mogelijk stofvrij is. Stof prikkelt namelijk de luchtwegen, wat een hoestreactie opwekt.

  • Adem meer door de neus dan door de mond, dit zou de hoestprikkel weg moeten nemen (al is dit niet bewezen).

  • Drink voldoende. Denk hierbij aan water of lauwwarme thee en voeg daar eventueel een lepel verzachtende honing aan toe.

  • Zuig op een keelpastille of dropje om de keel te verzachten zoals isla pastilles bij kriebelhoest

  • Dat roken geen positieve invloed heeft op de luchtwegen, is niets nieuws: stop daarom ook met roken én meeroken. De rook irriteert de slijmvliezen namelijk alleen maar meer en kun je juist meer last krijgen van prikkelhoest.

Welke medicijnen zijn er voor droge hoest?

Er zijn geen speciale medicijnen voor de behandeling van droge hoest. Wel zijn er verschillende zelfzorgproducten beschikbaar die kunnen bijdragen aan het verzachten van de keel. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Denk hierbij aan het innemen van een lepeltje hoest siroop of het gebruik van keelpastilles. Lees voor de juiste dosering de aanwijzingen op de bijsluiter.

Hoe voorkom je droge hoest?

Helaas is het niet mogelijk om droge hoest volledig te voorkomen: hangt er een virus in de lucht en zijn veel mensen om je heen de pineut? Dan gaat besmetting namelijk vrij rap. Gelukkig zijn er wel een hoop dingen die de kans op droge hoest kunnen verkleinen. Een aantal daarvan zijn:

  • De luchtvochtigheid op peil houden in jouw woning, maar ook zorgen voor zo min mogelijk stof in huis. Ventileer voldoende en maak regelmatig schoon (vooral op plekken waar stof zich snel verzamelt);

  • Stop met roken, maar ga ook meeroken uit de weg;

  • Vermijd het overbelasten van jouw keel door de stembanden wat rust te gunnen: dus niet langdurig hard praten, schreeuwen of zingen;

  • Drink elke dag voldoende;

  • Houd de binnentemperatuur op (gezond) peil in huis en slaapkamer.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij droge hoest?

Over het algemeen is droge hoest een vrij onschuldig kwaaltje, waarvan de symptomen ondanks dat, toch erg vervelend kunnen zijn. In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Houden de verschijnselen langer aan dan drie weken en blijf je langdurig hoesten? Of zijn een van de onderstaande situaties op jou van toepassing? Dan is het aangeraden om toch contact op te nemen met jouw huisarts. Hij of zij kan dan verder onderzoek verrichten en advies en informatie geven met betrekking tot het juiste geneesmiddel.

  • Bij moeilijk ademhalen, benauwdheidsklachten, kortademigheid of een piepende en/of pijnlijke ademhaling;

  • Bij een suf gevoel;

  • Bij koude rillingen;

  • Bij koorts (langer dan drie dagen) of bij terugkerende koorts;

  • Bij het ophoesten van bloederig slijm. 

Twijfel je toch aan jouw gezondheid en/of vertrouw je het niet helemaal? Neem dan ook altijd contact op met de huisarts.

Bronnen

Voor het samenstellen van dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen droge hoest?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip