De darmen zijn een gevoelig orgaan. Ze kunnen snel en heftig reageren op allerlei prikkels van binnenuit of buitenaf. Met diarree als gevolg. Wij zetten de 5 meest voorkomende oorzaken voor je op een rij.

Buikgriep

Bij ‘buikgriep’ denk je vaak meteen aan een virus. In feite is er bij buikgriep sprake van gastro-enteritis, een acute ontsteking van het slijmvlies van de maag of darm. Dit kan veroorzaakt zijn door een virus, maar ook door een bacterie of darmparasiet.

Eten van pittig of vet voedsel

Pittig eten heeft een grote invloed op je darmen. Met name paprika en chilipepers bevatten het stofje capsaïcine, die verantwoordelijk is voor de hete smaak. Maar dit bijzondere stofje kan ook zorgen voor geïrriteerde en overprikkelde darmen die het zo snel mogelijk weer uit het lichaam willen verwijderen.

Stress  

Stresssituaties zoals een hoge werkdruk, examens, of optredens voor een groot publiek zijn nadelig voor de darmen. De stresshormonen zorgen voor een verhoogde afscheiding van vocht en mineralen in de darmen. De opname van vocht en mineralen uit de darm in het lichaam wordt bovendien geremd, waardoor de ontlasting waterig wordt. 

Prikkelbaar darmsyndroom

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Te veel bewegingen noemen we ook wel spasmen of verkrampingen. De darmwand is vaak overgevoelig voor prikkels en reageert hierop met krampen, pijn en een opgeblazen gevoel. De buikpijn gaat vaak samen met verstopping of met diarree.

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging ontstaat vaak na het eten van besmet voedsel. Bij een voedselvergiftiging produceren schadelijke organismen gifstoffen die de maag- en darmwand aantasten. Diarree is vaak een gevolg van deze ontsteking.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Bezoekers van Fuufoo.nl beoordelen
deze pagina gemiddeld met een 10
Beoordeel deze pagina